Російські бенефіціари та їхні представники намагаються встановити контроль над харківським НДІ «Енергопроект»

Російські бенефіціари та їхні представники намагаються встановити контроль над харківським НДІ «Енергопроект»
Російські бенефіціари та їхні представники намагаються встановити контроль над харківським НДІ «Енергопроект»

Історія конфлікту між українськими акціонерами та росіянами, які намагаються отримати контроль над харківським НДІ «Енергопроект», має тривалу та драматичну історію.

У 2007 році директор ВАТ «Енергопроект» (Харків) Алмакаєв Тагір Алінович продав 30,19% акцій довіреного йому підприємства санкт-петербурзькому АТ «Силові машини» , що належить російському мільярдеру Олексію Мордашову. Сам Алмакаєв, на думку ряду інших акціонерів, заволодів шахрайським шляхом, що належали йому акціями, напередодні потай зареєструвавши ЗАТ з аналогічною назвою і оформивши на організацію-клон 30,19% акцій ВАТ «Енергопроект».

Таким чином, росіяни стали основними приватними акціонерами найбільшого в Україні науково-дослідного проектно-конструкторського інституту, який є генеральним проектувальником Запорізької та Южно-Української атомних електростанцій, а також виконавцем програм з модернізації та підвищення безпеки енергоблоків АЕС. 50% +1 акція підприємства по сьогодні належить державі в особі Фонду Держмайна, а решта 19,9% зосереджено в руках кількох десятків колишніх та нинішніх представників трудового колективу.

У 2010 році, в ході маніпуляцій з цінними паперами, 30,19% акцій ВАТ «Енергопроект» було списано з рахунків ЗАТ «Енергопроект» та зареєстровано на компанію «Київреконструкція», яка належала українським бізнесменам братам Дмитру та Леоніду Крючковим . За словами представників ЗАТ «Енергопроект», їх акції викрали шляхом підробки документів. На підставі цієї інформації тодішній заступник генерального прокурора України Віктор Пшонка порушив проти Дмитра Крючкова кримінальну справу №49-2768 і бізнесмена було затримано .

2012 року Голосіївський районний суд Києва закрив кримінальні справи проти засновників та співробітників «Київреконструкції». Як з’ясувалося пізніше, причиною такого гуманного рішення стала поступка злощасного пакету акцій на користь кіпрської компанії Biscone Limited, що входить до орбіти російських " Силових машин ". Таким чином, 30,19% акцій НДІ «Енергопроект» знову повернулися під контроль росіян.

На тлі загострення українсько-російських відносин та передчуваючи майбутні проблеми, ще у 2015-2016 р.р. кіпрський офшор Biscone Limited передав акції НДІ «Енергопроект», що належать йому, цілій групі номінальних власників. І як виявилося згодом, цей захід для росіян виявився своєчасним: у жовтні 2016 року Президент України П.Порошенко ввів санкції проти цілої низки російських політиків та бізнесменів, серед яких виявився О.Мордашов; у січні 2018 року Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США включило «Силові машини» до списку санкцій; 19 березня 2019 року РНБОУ запровадила санкції проти «Силових машин»; 21 січня 2022 року Президент України В.Зеленський підписав Указ про введення санкцій щодо Biscone Limited як міноритарного акціонера АТ "Українські енергетичні машини" (раніше – «Турбоатом», м.Харків); 28 лютого 2022 р. О.Мордашов підпав під санкції Євросоюзу, введені у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії до України; 2 червня 2022 р. російський мільярдер, члени його сім’ї та підконтрольні компанії включені до списку санкцій США.

Проте зміна номінального власника 30,19% акцій ВАТ «Енергопроект» мала суто формальний характер і стала лише прелюдією до майбутньої битви за повний контроль над харківською дослідницькою організацією, яка проектувала найбільші українські атомні станції та в архівах якої зберігається секретна інформація з питань фізичного захисту. та експлуатації АЕС.

Так, на вимогу одного з «номіналів», підконтрольних Biscone, на 19 серпня ц.р. заплановано позачергові загальні збори акціонерів НДІ, у яких планується змінити керівництво всіх органів управління, тобто. зробити відомий трюк, внаслідок якого українська держава вже втратила контроль над тисячами підприємств, що належать йому на користь приватників-міноритаріїв.

Досить підозрілим виглядає не лише бажання провести кардинальні зміни в органах управління у незвичайному для таких випадків дистанційному форматі, а й окремі особливості самої компанії-ініціатора зборів. Навіть за першого наближення, ТОВ «РІСТЕНС ІНВЕСТ» виглядає дуже сумнівним суб’єктом .

По-перше, фірма була зареєстрована трохи більше року тому і невідомо яким шляхом опинилася серед власників понад 10% офшорно-мордашівських акцій харківського інституту. По-друге, ще якихось 13 місяців тому, це ТОВ мало статутний капітал лише 500 грн. і на момент створення керувалося особливою , яка лише у період з 2018 по 2021 р. виконувала аналогічні функції ще більш ніж у 600 «фірмах на папері». По-третє, нинішнім засновником компанії є мешканець села Муровані Кузилівці на Вінниччині, дуже далекий від атомної енергетики та фондового ринку. По-четверте, спеціалізацією «РІСТЕНС ІНВЕСТ» в установчих документах зазначено «діяльність у галузі комп’ютерного програмування» та окрім спроб дистанційного скликання акціонерів «Енергопроекту», іншої роботи вони не вели та не ведуть.

На сьогодні російські «прокладки» перебувають у явній меншості, оскільки Фонд держмайна разом із кількома десятками українських акціонерів-міноритаріїв сукупно контролюють близько 70% акцій і «лягати під росіян» ніхто з них не має наміру. Але, за наявною інформацією, проти позиції більшості фінансово «мотивовані» гендиректор інституту Гречка Олександр Миколайович, заступник гендиректора-технічний директор Шапар Світлана Іванівна та заступник технічного директора Виставна Олена Володимирівна.

Крім «перевертнів» з числа дирекції, закулісні ініціатори зборів можуть розраховувати хіба що на «зраду» з боку представників від ФДМ, що малоймовірно, або на технічне підроблення в ході самої процедури дистанційних зборів та відповідних голосувань.

Другий варіант виглядає правдоподібнішим, з урахуванням професійного профілю «РІСТЕНС ІНВЕСТ» і того факту, що підрядника для обслуговування дистанційного голосування було залучено ними ж, фактично, в односторонньому порядку.

Позиція ФДМ з цього питання поки що не відома, а от акціонери-патріоти рішуче мають намір звернутися до компетентних органів для перевірки дотримання режиму санкцій та відповідності чинному законодавству всього механізму передачі 30,19% акцій ВАТ «Енергопроект» їхнім нинішнім власникам.

Автор: Олег Самсон

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus