У Туреччині відмовилися навчати російських пілотів: The Insider пояснив, чому це буде удар для РФ

У Туреччині відмовилися навчати російських пілотів: The Insider пояснив, чому це буде удар для РФ
У Туреччині відмовилися навчати російських пілотів: The Insider пояснив, чому це буде удар для РФ

Російські пілоти більше не матимуть змоги проходити підготовку на тренажерах імітації польоту (FSTD) у турецькому навчальному центрі Turkish Airlines. Останній надіслав відповідне повідомлення РФ.

Експерти кажуть, що зрештою такі російські фахівці стануть профнепридатними. Про це інформує The Insider.

У листі йдеться, що через посилення санкцій Європейського агентства з безпеки польотів (EASA), який сертифікував усі тренажери FSTD, навчальний центр Turkish Airlines змушений припинити роботу з компаніями з Росії.

Фото повідомлення на пошті опублікував Telegram-канал "Авіаторщина". У коментарі The Insider достовірність листа підтвердив пілот однієї з російських компаній.

У Туреччині відмовилися навчати російських пілотів: The Insider пояснив, чому це буде удар для РФ eiqrtiruidruroz

Авіаційні експерти таке рішення пояснюють тим, що нині будь-які особи та організації, які співпрацюють із авіакомпаніями з РФ, ризикують потрапити під вторинні санкції. Якщо авіаційний центр у Туреччині продовжить навчати російських пілотів, EASA може відкликати його сертифікат. За ним неминуче підуть й інші подібні установи.

"Є ймовірність, що Turkish Airlines не буде єдиною організацією, яка відмовила пілотам російських авіакомпаній у підготовці. Зрозуміло, що є центри авіакомпаній Близького Сходу – ці країни поки не приєдналися до санкцій, тому в якомусь Emirates наші пілоти зможуть проходити підготовку". Але це значно далі та, найімовірніше, дорожче, якщо Emirates не демпінгуватиме", – заявив співрозмовник видання, який побажав залишитися анонімним.

У Туреччині відмовилися навчати російських пілотів: The Insider пояснив, чому це буде удар для РФ

За словами інших експертів, відмова турецьких партнерів від співпраці – серйозний удар по системі підготовки та підтримки кваліфікації пілотів в РФ. Саме у Туреччині проходили навчання росіяни на тих тренажерах, які після закриття Європи виявилися недоступними. Зазначається, що навіть за регулярної практики польотів тренажерна підготовка залишається для пілотів обов’язковою. На найпоширеніші типи магістральних літаків сімейства Airbus A320 і Boeing B737 у Росії є тренажери, а з іншими типами лайнерів ситуація складніша.

"Наприклад, на далекомагістральний тип, як Boeing B777, у Росії немає тренажерів. А без навчання навіть за наявності придатних до польотів таких літаків літати на них безпечно не вийде. Пілоти втратять кваліфікацію і не матимуть допуску до польоту на цих машинах, згідно авіаційним правилам РФ. Це стосується й інших типів іноземних літаків, які незабаром можуть залишитися без кваліфікованих пілотів. Для новітнього Airbus A350, який є тільки в "Аерофлоті", в РФ теж немає жодного тренажера", – констатували експерти.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus