Авторинок у Росії колапсує: виробництво та продажі впали, а ціни зростають

Авторинок у Росії колапсує: виробництво та продажі впали, а ціни зростають
Авторинок у Росії колапсує: виробництво та продажі впали, а ціни зростають

Нові автомобілі в Росії подорожчали з початку 2022 року до жовтня на 19% – більше, ніж за весь 2021 рік.

При цьому продажі нових машин у країні-агресорі впали на 60%, виробництво теж обвалилося. Причиною експерти називають війну в Україні та падіння реальних доходів росіян.

Такі дані оприлюднили російські ЗМІ, посилаючись на аналітичне агентство "Автостат". Воно підрахувало, що якщо наприкінці 2021 р. середня вартість авто в РФ становила 1,9 млн рублів, то тепер – 2,3 млн.

"Такий різкий розворот росіян до власних витоків і скрипу не можна не вітати з огляду на те, що ціни на коней зросли в межах інфляції, а гужовий транспорт став для них ще доступнішим", – прокоментував український депутат, голова комітету з питань фінансів ВР Данило Гетманцев ("Слуга народу").

Аналітики зазначають, що основне зростання цін припало на січень та лютий. А у березні, після вторгнення Росії в Україну, попит на нові автомобілі просто став.

Загалом із січня по вересень включно росіяни купили 474,7 тис. нових легкових автомобілів, що на 59% менше, ніж за аналогічний період 2021 року. Найсильніше обвалився ринок авто D-класу (Toyota Camry, Kia K5, Hyundai Sonata та ін.) – на 75%.

А кожною третьою машиною В-класу, купленою у РФ, стала місцева Lada. Щоправда, випуск російських автомобілів також постраждав через санкції.

З початку року його обсяг упав на 66%. У вересні було випущено всього 24 тисячі машин – це на 77,4% менше, ніж у тому ж місяці роком раніше.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus