Гендиректор Baykar розповів, коли може бути завершене будівництво заводу компанії в Україні

Гендиректор Baykar розповів, коли може бути завершене будівництво заводу компанії в Україні
Гендиректор Baykar розповів, коли може бути завершене будівництво заводу компанії в Україні

Турецька компанія Baykar планує, що закінчить будівництво свого заводу в Україні за два роки.

Це має відбутися в рамках угоди між Анкарою та Києвом, підписаної незадовго до повномасштабного російського вторгнення 24 лютого.

Другий завод підприємства, як очікується, вироблятиме безпілотники Bayraktar TB2, Akıncı та Kızılelma. Про терміни закінчення робіт 27 жовтня у коментарі Reuters висловився генеральний директор Халук Байрактар.

Він наголосив, що плани реалізуються, незважаючи на деякі перешкоди, створені вторгненням РФ. "Наш план просувається вперед", - заявив Байрактар у кулуарах оборонної виставки SAHA у Стамбулі.

Він наголосив, що архітектурний проект заводу в Україні вже готовий. "Етап детального проектування завершено. І ми фактично розпочнемо будівництво… Протягом двох років ми хотіли б його закінчити", – розповів гендиректор компанії.

Журналісти додали, що Baykar стала широко відома своїми безпілотниками, які успішно протидіють російським силам. Ці БПЛА відіграли важливу роль у захисті України від бронетехніки та зенітних систем ЗС РФ у перші кілька тижнів повномасштабної війни.

"Безпілотник Bayraktar TB2 набув такої популярності серед публіки, що українці склали про нього пісню, а деякі союзники запустили безпрецедентні краудфандингові кампанії, щоб закупити більше", - написали в Reuters.

Україна займає важливе місце в ланцюжку постачання Baykar, особливо з новим важким безпілотником Akinci та безпілотним винищувачем Kizilelma, або Golden Apple (вони поки що на стадії розробки). Обидва використовують українські двигуни від підприємств "Мотор Січ" та Запорізького машинобудівного конструкторського бюро "Прогрес" ім. академіка О. Івченка.

Перевірений в боях Bayraktar TB2 продається в 24 країнах, включаючи Польщу, члена НАТО. Контракти на експорт більшого Akinci (він може літати набагато вище та злітати з вагою в 10 разів більше) підписали п’ять держав.

Очікується, що в 2022 році експорт принесе Baykar близько 1 млрд доларів виручки, що приблизно на 50% вище торішнього рівня в 650 млн доларів. 2023 року очікується ще 50-відсоткове зростання.

За словами Байрактара, компанія інвестуватиме доходи у розширення виробничих ліній. "Наша виробнича потужність з TB2 - ми робимо 20 одиниць на місяць. На 2023-й наша мета - виробляти мінімум 30 на місяць", - сказав він.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus