Хто стоїть за відключенням електроенергії в Україні?

Хто стоїть за відключенням електроенергії в Україні?
Хто стоїть за відключенням електроенергії в Україні?

Через обстріли російських терористів Україна повертається у часи масових відключень електроенергії. За словами керівника енергопостачальної компанії, обстрілювати наші об’єкти критичної інфраструктури військовим РФ допомагають тамтешні енергетики. А хто в Україні сприяє тому, щоб російські ракети та дрони влучали точно у ціль? Колаборанти, котрі довгі роки перебувають на службі у ФСБ. Український бізнесмен із російським паспортом Ігор Сало — один із таких навідників. 

В Україні триває викриття та затримання російських колаборантів, котрі, проживаючи на території нашої держави, активно співпрацюють з РФ, передаючи їм важливу інформацію або торгуючи з ними. Чи не найгучнішим затриманням часів великої війни став кейс кума Путіна Віктора Медведчука. Якого згодом обміняли на полонених українських захисників.

Така ж доля може очікувати і на почесного президента АТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва, якого затримали за співпрацю з російськими окупантами: той навіть після повномасштабного вторгнення постачав у Росію запчастини до військових вертольотів. Які потім летіли на нашу територію для вчинення масових вбивств.

Очищення від зрадників та колаборантів триває і у лавах СБУ. Днями другу підозру отримав ексгенерал Служби безпеки Андрій Наумов, якого нині підозрюють у шахрайстві та завданні державі збитків на суму понад 3 млн грн. Колишній посадовець уже перебуває за гратами у Сербії, де був затриманий влітку за підозрою у відмиванні грошей. За інформацією журналістів, Наумов також міг передавати російським спецслужбам секретні дані по Чорнобильській АЕС, де навесні 2022 року теж побували окупанти з РФ.

Та поки одні російські посіпаки готуються до вироків, інші агенти Кремля продовжують вільно проживати в Україні, працюючи на ФСБ. Серед таких — український бізнесмен із російським громадянством Ігор Сало. Який нині слугує навідником терористичних ракет на українські енергетичні об’єкти.

Російський паспорт Ігоря Сала 

Чесно працювати не цікаво

Бізнесмен Ігор Сало все життя мешкає в Україні, хоча і має російський паспорт. Ще у молоді роки підприємець пішов шляхом криміналу та махінацій. А впливові родичі дозволили йому завести важливі знайомства в українсько-російському політикумі.

Наприклад, кум Ігор Бакай, який керував Державним управлінням справами у часи президентства Кучми, познайомив Сала, відповідно, зі своїм кумом — колишнім президентом РФ Дмитром Медведєвим. Знайомство мало практичну користь для бізнесмена: Медвєдєв допоміг Салу вести бізнес з Росією, «взамін» завербувавши українця на службу у ФСБ.

Кум Дмитра Медвєдєва та Ігоря Сала Ігор Бакай 

Маючи потужне політичне лобі, Ігор Сало здійснив кілька рейдерських захоплень підприємств. Спершу це були будівельні компанії «Элитуниверсалсервис», «СИМП», «Електропівденмонтаж». «Віджавши» їх, Сало кинув на гроші інвесторів, котрі вкладали кошти у майбутні новобудови від цих компаній.

Пізніше наш герой взявся за рейдерство фармацевтичних фірм. Серед яких — інсуліновий завод «Індар», «Межиріцький вітамінний завод». Ділки хотіли захопити і Ладижинський спиртзавод «Екстра» на Вінниччині. Для того скористалися початком бойових дій на сході України у 2014 році. Але зі спиртзаводом не склалося. 

Робота на ФСБ РФ і «харківські угоди»

У квітні 2010 року Україна продовжила термін перебування Чорноморського флоту РФ на базі у Севастополі з 2017 до 2042 року. Потім документ мав продовжувати угоду автоматично на подальші п’ять років. Розрахувалася Росія знижками на природний газ, поставивши Україну у залежність від власних енергоносіїв.

«Харківські угоди» критикували дуже активно. Навесні 2014 року, коли Росія захопила Крим, Україна денонсувала документ. Нині причетних до підписання політиків хочуть покарати. Державне бюро розслідувань оголосило у міжнародний розшук двох міністрів уряду Азарова — ексміністра юстиції Олександра Лавриновича та його колегу з МЗС Костянтина Грищенка. Їх підозрюють у державній зраді.

При цьому Ігор Сало, який був українським куратором угод з боку ФСБ РФ, досі не чув запитань від правоохоронців. Хоча був одним із ділків, котрі найактивніше лобіювали підписання кабальних для України домовленостей.

Бізнесмен Ігор Сало

Просуванням «харківських угод» в Україні бізнесмен займався спільно з першим заступником голови СБУ часів Кучми Володимиром Сацюком. Саме на його дачі у 2004 році зібралися на вечерю тодішній керівник Служби безпеки Ігор Смешко та кандидат у президенти Віктор Ющенко — основний конкурент Віктора Януковича. Як припускають фахівці, саме у будинку Сацюка Ющенка отруїли діоксином. Зараз Володимир Сацюк проживає у Росії, злякавшись кримінального переслідування.

Ігор Сало настільки насолив конкурентам по тіньових схемах, що восени 2019 року його навіть намагалися прибрати. Тоді підірвали представницьке авто бізнесмена, але наш герой не постраждав: загинув його охоронець. Нині у замаху підозрюють двох харків’ян, одного з яких взяли під варту, а інший втік до Росії. Тієї самої, в інтересах якої довгі роки працює сам Ігор Сало.

 

Замах на Ігоря Сала 

Син Володимир пішов у батальйон

Ігор Сало має сина Володимира. Чоловік, як і батько, тісно пов’язаний із криміналом. Фігурував в оперативних зведеннях як можливий замовник замаху на директорку фармацевтичної компанії «Фармак» Філю Жебрівську — конкурентку Сала на фармацевтичному ринку. Влітку 2009 року хтось стріляв у бізнесвумен, коли та вийшла із власного будинку. За словами правоохоронців, замовником замаху був саме Володимир Сало. Та батько сина тоді «відмазав».

Ще Володимир фігурував у журналістських розслідуваннях 2020 року. Коли в Україні оголосили перший карантин через коронавірус, журналісти «Схем» помітили чоловіка у Мінохорони здоров’я. Він неодноразово виходив з будівлі у компанії бізнесменів, а також власного батька Ігоря Сала. Тодішній міністр охорони здоров’я Ілля Ємець переконував, що Сало-молодший — його радник. Хоча Володимир Сало їздив до посадовця, щоб лобіювати держзакупівлі медичних препаратів через фірми, пов’язані із батьком.

Володимир Сало (праворуч) після візиту до МОЗ (фото «Схем») 

Коли Росія у лютому 2022 року розпочала повномасштабне вторгнення, Володимир Сало за віком та станом здоров’я підлягав мобілізації. Але ще у березні його бачили при перетині закарпатського митного пункту «Вилок». За втечу від повістки Сало-молодший заплатив 12 тисяч доларів, а після цього оселився в Іспанії. Через цей же митний пункт із початком повномасштабного вторгнення тікали й інші відомі діячі. Тепер дільницю перевіряє СБУ.

Сьогодні Володимир Сало «несе службу» у так званому «батальйоні Монако». Так журналісти-розслідувачі охрестили гурт українських політиків та бізнесменів, які до початку або у перші дні масштабної війни втекли за кордон. Оселившись, зокрема, на Лазурному узбережжі Франції. Серед побачених журналістами там багатіїв — екснардеп Віталій Хомутинник, колишній голова Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко, ексочільник СБУ Валерій Хорошковський.

За даними наших джерел, Володимир Сало в основному мешкає в Іспанії. Проте часто навідується до «бойових побратимів» у Монако, Ніццу та Монте-Карло. Щоб добре провести час із такими ж мільйонерами, як він сам. Подейкують, тільки за вечерю в місцевому ресторані Сало-молодший легко віддає три тисячі доларів.

Приєднатися до сина міг би й Ігор Сало, який за віком під мобілізацію не підпадає. Проте, бізнесмен не виїжджає ані у розвинуті країни Європи, ані у Росію. Адже і далі несе службу у ФСБ РФ. 

Навідник для російських ракет

Сьогодні, коли Росія безперервно атакує цивільні об’єкти в Україні, бізнесмен Ігор Сало передає важливу інформацію щодо енергетичної галузі російським спецслужбам. Він надає окупантам координати підприємств критичної інфраструктури. Зокрема, ТЕЦ, на які компанії Ігоря Сала свого часу постачали вугілля, завезене з окупованих територій у незаконний спосіб.

ТЕЦ-5 після обстрілу 

Ігор Сало продовжує на російські гонорари мешкати в Україні, у будинку свого кума Ігоря Бакая. Той давно втік до Російської Федерації, бо в Україні оголошений у розшук за розтрату державних коштів в особо великих розмірах. Чому досі не оголошений сам Сало — загадка?

Тому «масна» родина і далі живе у своє задоволення: агент Кремля Ігор Сало продовжує рейдерські атаки на вітчизняні підприємства та контрабанду товарів на тимчасово окуповані території України, володіючи російським паспортом. Підтримує спілкування бізнесмен і з українофобом та прихильником тероризму Дмитром Медвєдєвим. Тим часом син Володимир Сало втік від можливої мобілізації у теплі краї та займається тим, що пускає на вітер величезні суми награбованих батьком в Україні коштів. Хоча у правоохоронців давно мали би виникнути запитання до обох членів одіозної родини.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus