Користуючись війною, «Метінвест» умовляє владу знизити ренту на видобуток залізняку

Користуючись війною, «Метінвест» умовляє владу знизити ренту на видобуток залізняку
Користуючись війною, «Метінвест» умовляє владу знизити ренту на видобуток залізняку

Гірничо-металургійна монополія Ріната Ахметова «Метінвест» проводить переговори з Міністерством економіки України та Офісом президента щодо нормалізації законодавства та нормативних актів з метою полегшення фіскального навантаження на працюючі підприємства у воєнний час та підвищення завантаження виробничих потужностей.

Як повідомив генеральний директор компанії Юрій Риженков в інтерв’ю в рамках спецпроекту Forbes Ukraine «Країна героїв», поточний рік стає найгіршим за весь час існування компанії, пише Укррудпром .

«Але початок року був нормальним — у січні-лютому ситуація на ринках була досить привабливою для металургії. Але зараз у нас велика проблема насамперед із втратою підприємств, втратою людей. Друге — втрата логістичних ланцюжків, які вже були побудовані. Тобто, складнощі зараз серйозні», — констатував топ-менеджер.

За його словами, меткомбінат "Запоріжсталь" зараз працює на 45-50% потужностей, "Каметсталь" у жовтні працює на 30% потужності, але може наростити завантаження до 60-70% при позитивній кон’юнктурі на ринку.

Як Метінвест хортить

«Також якщо зможемо всередині держави знайти регуляторні рішення, які дозволять цьому підприємству підвищити завантаження потужностей. Так, наприклад, зараз є закон 5600 про підвищення ренти. Зараз, наприклад, рента береться з китайської ціни, коли ми навіть не можемо довезти до порту нашу руду. І ми не можемо не те щоб до Китаю відправити, а не можемо навіть усім європейським споживачам її довезти. Тому на період воєнного часу це рішення незрозуміле. І тому зараз ми в діалозі та з Міністерством економіки, з Офісом президента — треба як мінімум на період війни, воєнний час це відкласти», — сказав гендиректор.

І додав, що необхідно ухвалити також інші рішення: «ми досить серйозно пройшлися всім складовим нашої продукції і дивимося, як можна зробити так, щоб ми проходили за собівартістю на ключові наші ринки».

Стосовно гірничорудних підприємств групи, Риженков констатував, що вони нині в середньому завантажені на 30%, два з них не працюють з видобутку руди — ІнГЗК та ПГЗК (у «Метінвесту» у ПГЗК частка 46%) — вони лише відвантажують руду зі складів. . Два інших ГЗК — ЦГЗК та ПівнГЗК — працюють із випуску котунів практично на 100%.

Крім того, у групі є вугільна компанія – «Метінвест Покровськвугілля» (шахтоуправління «Покровське») – яка працює на 75-80% потужності, але могла б на 100%, проте через близькість до лінії фронту (30-40 км) брак персоналу, але у компанії займаються вирішенням цієї проблеми.

Європейські активи компанії в травні призупиняли виробництво через відсутність слябів, які раніше постачалися з «Азовсталі», і потрібен час на розбудову ланцюжків постачання. Нині вони всі працюють на 75-100% потужностей.

Крім того, американська шахта "Метінвесту" працює як автономний підрозділ на ринок, залишаючись у складі групи.

Гендиректор пояснив, що компанія не змінювала своєї стратегії на модернізацію. Ось так Метінвест хортить.

«Нічого не змінилося, війна – це просто відстрочка. Хоча є й певні втрати через війну, які ми ніколи заповнимо. Але з точки зору глобальної стратегії в ГМК — вона не змінюється, нам потрібно йти до випуску якісніших товарів, з більшою доданою вартістю», — підкреслив СЕО.

Він навів приклад ГЗК, де з точки технологічного переоснащення стратегія не змінилася: «ми зменшили масштаби, ми розгорнули деякі речі у менш інтенсивному напрямку, але сама стратегія не змінилася».

«Ми маємо кілька стратегічних сценаріїв, які передбачають відновлення синергії з Україною європейських компаній, є сценарій з будівництва нових підприємств, які зможуть зміцнити потенціал наших українських підприємств. Нещодавно ми обговорювали можливість будівництва заводу у Болгарії, в Італії. Це не просто, щоб інвестувати в Болгарію чи Італію, це для того, щоб забезпечити нашим ГЗК нормальний ринок збуту високоякісної продукції, яку ми тут вироблятимемо. Тому це все пов’язані речі», – пояснив Риженков.

«І звичайно є плани що робити із „Запоріжсталлю“, із „Каметсталлю“, з ГЗК — це залежить від розблокування логістичних маршрутів. (…) Другий фокус — коли ми збудували нові логістичні ланцюжки, ми зрозуміли, що вони не можуть забезпечити ту ефективність, яку мали отримати. І у нас з’явилися плани щодо розширення вузьких місць на логістичних напрямках. І з’явився конкретний план і ним пішли. Ми зробили план наприкінці квітня, а у травні був перший крок. І працюємо з „Укрзалізницею“, і з польською, і румунською залізницею. Там скрізь є вузькі місця, які можна розширювати», - наголосив керівник компанії.

Водночас він наголосив, що зараз великі інвестпроекти не можна реалізовувати в Україні, оскільки інвестиції у країну, що воює, не вкладає.

«Тому має бути переконлива перемога, щоби пішли інвестиції», — резюмував топ-менеджер.

skelet.info

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Найбагатші українці зі списку Forbes втратили за рік $2,2 мільярда: активи Ахметова скоротилися найбільше
В Україні плантники податків заплатять за Єдиний телемарафон ще півмільярда цього року
Як родина Павла Кириленка «обросла» елітним майном на 70 мільйонів під час війни
«Укрзалізниця» замовила Ахметову накладки з Китаю вдвічі дорожче, ніж з «Азовсталі» до вторгнення
Суд відкрив справу про банкрутство "ДТЕК Східенерго" Ахметова
Стратегії збагачення топменеджерів Ахметова під час війни: як вони використовують його бізнес
«Укрзалізниця» без тендеру обрала партнерів Шурми постачальником рейок на 666 мільйонів по вищій ціні
За рік війни статки Порошенка збільшились майже до 1 мільярда доларів
Ахметов через ДТЕК брав кредит на $400 мільйонів від російського Сбербанку – витік документів
Після перемоги Ахметова в Гаазі: як Путін вирішив сховати активи "Крименерго"

Коментарі:

comments powered by Disqus