"Ви обрали підтримку військових злочинів": НБУ вимагає від Raiffeisen, OTP, Intesa, ING, Credit Agricole визначитися, на чиїй вони стороні

"Ви обрали підтримку військових злочинів": НБУ вимагає від Raiffeisen, OTP, Intesa, ING, Credit Agricole визначитися, на чиїй вони стороні
"Ви обрали підтримку військових злочинів": НБУ вимагає від Raiffeisen, OTP, Intesa, ING, Credit Agricole визначитися, на чиїй вони стороні

Нацбанк України вважає неприпустимим, що міжнародні банківські та страхові групи, такі як Raiffeisen Bank International, Intesa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole, продовжують бізнес на території РФ та Білорусі, пише НВ .

«Залишаючись у Росії, ви обрали підтримку агресора та його військових злочинів. Крім моральних аспектів, така політика суперечить офіційній позиції урядів країн демократичного світу та широкомасштабній підтримці українського народу населенням цих країн», — йдеться у заяві НБУ.

«У зв’язку з цим отримання прибутку в країні-агресорі призводить до значних ризиків для діяльності зазначених інституцій у їхніх основних юрисдикціях. Тому Національний банк звернеться із запитами до відповідних урядів і регуляторів для ініціювання реакції у відповідь на вищезгадані дії міжнародних фінансових груп», — додали в НБУ.

У Нацбанку нагадали, що український центробанк неодноразово звертався і проводив зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський та страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території РФ та Білорусі.

НБУ вимагає від банків визначитися з ким вони

Такі звернення були направлені на адресу Raiffeisen Bank International, Intesa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole. Проводились зустрічі з керівництвом та акціонерами зазначених груп, у рамках яких НБУ вкотре отримав запевнення, що вони „продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їхнього бізнесу в Росії, включаючи варіанти виходу з цього ринку“. Оцінюючи ситуацію на одинадцятому місяці війни, Національний банк констатує відсутність прогресу для ухвалення остаточних рішень щодо виходу з російського ринку. Вважаємо це неприпустимим», - йдеться у заяві.

Більше того, констатує НБУ, остання інформація, що з’явилася в публічному полі, про надання банками, що входять до міжнародних фінансових груп, пільгових умов кредитування для учасників так званої «спеціальної військової операції» — чергове свідчення того, що заяви, які були зроблені, відрізняються від фактичного положення справ. Вони залишаються активними учасниками банківського ринку РФ, конкуруючи збільшення кредитних портфелів. У матеріалах банки відкрито використовують найменування «ЛНР» і «ДНР» як окремих суб’єктів, фактично підтримуючи викликаючи порушення Росією міжнародного права.

«Щодня ми підбиваємо невтішні підсумки втрат, які принесла нашій країні війна. Щоранку починаємо день із хвилини мовчання, згадуючи про загиблих. У той час як бізнес, що залишився в РФ, підсумовує і підраховує. Міжнародні банки мають, нарешті, реалізувати рішучі заяви, зроблені майже рік тому, і вийти з ринку зануреної по лікті в кров українців Росії. Причетність важливих європейських компаній до економіки країни-терориста є отруйною. Війна — це час обирати між прибутком та гідністю», — заявив голова НБУ Андрій Пишний .

skelet.info

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus