Суд заочно заарештував екс-главу VAB Банку, який украв 1,2 мільярда гривень стабкредиту НБУ

Суд заочно заарештував екс-главу VAB Банку, який украв 1,2 мільярда гривень стабкредиту НБУ
Суд заочно заарештував екс-главу VAB Банку, який украв 1,2 мільярда гривень стабкредиту НБУ

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила скаргу прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, обравши запобіжний захід у вигляді утримання під вартою колишньому голові правління VAB Банку Денису Мальцеву, який перебуває в розшуку, пише delo .

Як зазначають у САП, після його затримання та доставки до місця проведення розслідування слідчий суддя вирішить питання щодо застосування цього запобіжного заходу. У той же час про те, який запобіжний захід Мальцеву було обрано спочатку, прокуратура не згадує.

Нагадаємо, що, за даними слідства Національного антикорупційного бюро, у жовтні 2014 року VAB Банк, віднесений до категорії проблемних, звернувся до Національного банку України з клопотанням про надання йому стабілізаційного кредиту під заставу нерухомого майна.

Незважаючи на те, що зазначений банк не надав усіх необхідних для цього документів, правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, прийняло його пропозицію. При цьому раніше ця ж банківська установа вже отримувала від НБУ кредит на суму 3 мільярди гривень, який так і не повернули.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ за умовами стабкредиту 2014 року, була завищена майже у 25 разів шляхом складання підроблених звітів про оцінку. У ході розслідування експертиза встановила, що реальна вартість закладеної нерухомості становила 72,62 мільйона гривень проти 1,8 мільярда, заявлених банком.

Через 40 днів після виділення цього кредиту, у листопаді 2014 року, НБУ визнав VAB Банк неплатоспроможним, а у березні 2015 року вирішив його ліквідувати. Грошей він так і не дочекався. Сам банк перебуває у стадії ліквідації досі.

Розслідування справи НАБУ проводило з жовтня 2016 року, а завершило її у липні 2021 року. Тоді бюро повідомило , що фігурантами справи є 14 осіб: дев’ять посадових осіб НБУ, зокрема екс-перший заступник голови НБУ (Олександр Писарук); екс-заступник голови правління VAB Банку (Андрій Яцюта), заступник директора компанії, яка готувала рецензію на оцінку майна банку, а також три посадові особи приватних компаній, пов’язаних із бенефіціарами банку.

Денис Мальцев. Хто ще?

Розслідування за підозрою ще трьох осіб — фактичного власника фінустанови (Олега Бахматюка), екс-глави правління (Дениса Мальцева) та екс-глави наглядової ради банку (сестри Бахматюка Наталії Василюк) були виділені в окремі провадження, які були зупинені у зв’язку з розшуком цих осіб.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus