Закарпатські контрабандисти не залишають спроб врятувати товар на 800 тисяч долларів

Закарпатські контрабандисти не залишають спроб врятувати товар на 800 тисяч долларів
Закарпатські контрабандисти не залишають спроб врятувати товар на 800 тисяч долларів

Принциповість та тупа прямолінійність з якою закарпатські злодії намагаються врятувати контрабандній товар на майже 800 000 доларів заслуговує на окрему увагу суспільства.

Після того, як митниця таки затримала вантаж і склала протоко про порушення митних правил, на арену несподівано вийшло Бюро економічної безпеки. Ще 4 листопада БЕБ зареєструвало кримінальне провадження по статті ч.3. ст.212 під номером 72022000220000049.

А вже 11 листопада, детектив БЕБ Лондарь М.В., за погодженням прокурора В.Клімаса отримав в Шевченківському районному суді м. Києва ухвалу на проведення обшуків на митниці та вилучення затриманого митницею оцих всіх курточок та світильників які віз Вася Попович.

Чи мало БЕБ право відкриватись по цьому факту? Звісно! І тут немає нічого дивного. Але насторожує інше, а саме те, що поки єдиний напрямок роботи слідчіх БЕБ в цій справі – це обшуки на митниці і вилучення усього товару.

БЕБ не йде з обшуком до компанії імпортера, не йде з обшуком до Васі Поповича. Ні. БЕБ цілеспрямовано йде на митницю щоб арештувати затриманий товар. Але навіщо арештовувати товар який вже арештований митницею? Де тут логіка? Таке питання можуть ставити лише дилетанти, адже для професіоналів контрабандної справи все цілком зрозуміло.

Складання митницею протоколу про порушення митних правил – це адміністративне правопорушення термін притягнення по якому складає 6 місяців. За цей час митниця має довести що державі нанесені збитки. Але зробити це митниця не зможе, так як товар в неї відібрали слідчі БЕБ і банально порахувати вартість товару та збитків неможливо. Товару ж немає.

Втручання БЕБ в контексті вилучення товару фактично блокує можливість митниці довести адміністративне правопорушення і відкриває контрабандистам шлях до судового скасування протоколу та швидкого зобов’язання повернути їм товар. Ну а далі справа техніки.

Кримінальна справа, особливо якщо вона відкрита за проханням ділків, може тихо зливатися і з часом закритися, а вилучений товар, який як правило потрапляє на зберігання на підконтрольні «свої» склади, звідти може просто фізично зникнути ще задовго до закриття справи. Таке буває дуже часто.

Пам’ятаєте скандал 2018 року коли одеський контрабандист Амінєв викрав на митниці 37 контейнерів з товаром? Так от з таких складів зберігання арештованого майна їх і викрали. Тут цілком ймовірний такий самий розвиток подій. Товар зі складів може зникнути в невідомому напрямку і потрапити до реального власника або замовника його перевезення.

Мої джерела запевняють, що поява слідчих БЕБ в цій історії – результат прямої домовленості Мойсюка та Поповича з БЕБом про вилучення товару та передачі його на підконтрольні склади зберігання і блокування адміністративної справи митниці. Якщо ви думаєте що така історія неможлива, я можу нагадати ще один «хрестоматійний» приклад. Згадайте найгучніший скандал 2018 з затриманням на «Ягодині» повного бусу айфонів почтового контрабандиста Саши Акста і його фірми «Преміум Пакет».

Гучний скандал, затримання товару, кримінальні справи, відповідальне зберігання, судові рішення, реекспорт Айфонів які вже давно зникли зі складу.

Але я думав що такі «кейси» залишились в минулому. Виходить що ніт. Правоохоронні органи нові, а працюють як старі.

P.S. І да. Моє розслідування на YouTube набрало більше 100 000 переглядів. Але в.о. Голови митниці Демченко продовжує не помічати цю історію. Люди бачать, а влада ні. Так буває. Буває коли всі в темі.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Болгарський уряд обіцяє боротися з мафією на своїх кордонах
Закриття підпільних тютюнових фабрик: реальний крок чи фікція?
Контрабандний шлях до успіху: як мережа техніки Apple «Ябко» приховує реальних власників
Боротьба з контрафактом: Суд розгляне апеляцію щодо вилучених тютюнових ліній Альперіна
БЕБ проводить обшуки в мережі «Ябко»: виявлено ухилення на 63 мільйони гривень
Зерновий коридор під загрозою: як контрабандні схеми Альперіна збагачують окремих гравців, але виснажують бюджет України
Невидима стіна детінізації: хто захищає контрабанду Apple?
Правоохоронці викрили масштабний транснаціональний наркокартель, який діяв в Україні та Польщі
Контрабандисти намагались поштою доставити зі США розібрані пістолети під виглядом клапанів
Норвезькі митники намагаються зупинити рекордну кількість спроб контрабанди наркотиків

Коментарі:

comments powered by Disqus