У НБУ посилюють вимоги до банків і закликають іноземних інвесторів купувати військові облігації

У НБУ посилюють вимоги до банків і закликають іноземних інвесторів купувати військові облігації
У НБУ посилюють вимоги до банків і закликають іноземних інвесторів купувати військові облігації

Новий голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний посилює вимоги до банків та влаштовує рознесення представників фінансового ринку.

Цього тижня він зібрав кілька закритих нарад, і особливо запам’яталося ту, яку запросили керівників банків з іноземним капіталом.

Джерела ЗМІ повідомили, що на ньому голова НБУ дуже наполегливо порекомендував "іноземцям" купувати ОВДП (облігації внутрішньої держпозики) Міністерства фінансів України.

"Пишний поставив питання про те, яку стратегію роботи іноземці збираються реалізовувати в Україні. А коли голова "Райффайзен Банку Аваль" Олександр Писарук спробував розповісти, що його структура намагалася кредитувати економіку, Пишний його обірвав і помітив, що це було до війни. І що до війни іноземці заробили на нашій країні мільярди гривень, а зараз нічого такого не відбувається, він також сказав, що якщо український бізнес бояться фінансувати, то треба купувати держоблігації нашого уряду. їм чітко дали зрозуміти, що без виразної стратегії їм нема чого робити в нашій країні. Керівництво банків з іноземним капіталом закликали умовити закордонних акціонерів на купівлю ОВДП", - розповіло джерело.

Зустрічі з банками з українським капіталом також пройшли не дуже гладко.

На них стало відомо, що НБУ вже запустив перевірки до трьох із чотирьох державних банків. А саме:

  • "Укрексімбанк";

  • "Укргазбанк";

  • Ощадбанк

"Укрексімбанк" та "Укргазбанк" почали інспектувати після того, як вони не змогли оперативно відновити роботу своїх відділень у Херсоні після звільнення міста ЗСУ. А перевірку Ощадбанку пов’язують із питаннями, які виникали до банку у Андрія Пишного ще тоді, коли він працював там радником.

Цим НБУ не обмежився. Джерело ЗМІ у Нацбанку повідомило про поточний план регулятора щодо всієї банківської системи найближчим часом:

  • З початку лютого 2023 року розпочнеться стрес-тестування банків.

  • У ході тестування перевірять якість кредитного портфеля банків та виявлять реальний рівень неповернень. А також правильність формування резервів та покриття цих резервів капіталом.

  • Якщо банкам не вистачить капіталу, їх акціонерам дадуть близько року збільшення. Власникам дадуть час до 2024 року на внесення коштів.

  • Якщо акціонери не дадуть грошей у 2024 році, вони заберуть ліцензії – банки почнуть закривати.

Нацбанк не збирається ініціювати державні програми підтримки та рятувати всі банки поспіль. Можливо, зробить виняток лише для деяких із 14 системних банків. Усі несистемні автоматично закриватимуться, якщо акціонери відмовляться вливати в їхній капітал гроші.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus