Як відомі західні компанії під час санкцій підтримують маріонетковий режим білоруського диктатора Лукашенка

Як відомі західні компанії під час санкцій підтримують маріонетковий режим білоруського диктатора Лукашенка
Як відомі західні компанії під час санкцій підтримують маріонетковий режим білоруського диктатора Лукашенка

Розслідувачі встановили: всесвітньо відомі меблеві компанії, включаючи IKEA та Polipol, останніми роками закуповували сировину та меблі, вироблені ув’язненими у виправних колоніях Білорусі. В рамках де-факто примусової праці: майже без оплати та під загрозою тортур.

Це розслідування було виконане британською громадською організацією Earthsight. З його повною версією можна ознайомитись тут . « Нова газета » та «Кедр.медіа» розповідають про головне, що виявили розслідувачі. Це може стосуватися кожного з нас.

Санкції на словах

Мінськ. 10 серпня 2020 року. Другий день масових протестів проти чергового президентського терміну Олександра Лукашенка, який править Білоруссю вже понад 26 років. Біля метро «Пушкінська» до оточення міліції підходить чоловік у шортах та білій футболці. Він тримає руки піднятими та підкреслено не виявляє агресії. Зупиняється за п’ять метрів від озброєних людей. А за кілька секунд — лунає постріл. Білою футболкою розповзається пляма крові.

34-річний Олександр Тарайковський став першим убитим у ході білоруських протестів.

Загалом за сім місяців вуличного протистояння загинули щонайменше п’ять осіб, правозахисники зафіксували тисячі епізодів насильства щодо демонстрантів з боку силовиків. Проти опонентів Лукашенка було порушено понад шістсот кримінальних справ.

Європейський Союз, США та Великобританія заявили про невизнання результатів виборів у Білорусі та ввели численні санкції, у тому числі проти білоруської промисловості, включаючи лісопромисловий та деревообробний сектори. Санкційний режим посилився у 2022 році після початку бойових дій в Україні, в ході яких Білорусь надала російським військам свою територію як плацдарм для проведення атак на Чернігівську та Київську області.

Однак наразі з’ясовується: гучні заяви європейських політиків не підкріплені реальними діями. Принаймні щодо імпорту білоруської деревини та виробів із дерева.

Розслідувачі Earthsight встановили: всесвітньо відомі меблеві компанії, включаючи IKEA та Polipol, останніми роками закуповували сировину та меблі, вироблені у виправних колоніях Білорусі. Ув’язненими. В рамках де-факто примусової праці: майже без оплати та під загрозою тортур. Цьому сприяв грінвошинг, до якого залучені представники SCS Global — найбільшої міжнародної організації, що займається сертифікацією проектів у сфері сталого розвитку, а також інших західних сертифікаційних компаній.

Меблі, у виготовленні яких брали участь білоруські в’язні — у тому числі, ймовірно, і політичні, — стояли навіть на кліматичному саміті COP26 у Глазго у 2021 році. Можливо, вона стоїть і у вас удома.

Як оминали заборони

ІЧ №2 м. Бобруйска. Фото: Earthsight eiqrriquiqkdroz

ІЧ №2 м. Бобруйска. Фото: Earthsight

Наприкінці 2020 року, коли протести в Білорусі ще не вщухли, до Бобруйска — 200-тисячного міста в Могилевській області — прибули співробітники SCS Global. У Earthsight зауважують: важко сказати, про що думали ці люди за сніданком, але коли 15-фунтова брама на вулиці Сікорського, 1А, відчинилася, вони не могли не зрозуміти, що перед ними — в’язниця.

Бобруйска виправна колонія № 2 — із сумнозвісних, хоча за мірками Білорусі та Росії — не найжорсткіших. Ось як описують порядки на сайті білоруського правозахисного центру «Вясна».

«Всі «політичні» у колонії позначені «жовтими бирками». Це означає, що вони перебувають на профілактичному обліку як «схильні до екстремізму та іншої деструктивної діяльності». Політв’язні сплять біля входу на другому ярусі шкінок — це зроблено для того, щоб під час «нічних» оглядів їм це заважало спати. За ними уважно стежить адміністрація, можуть незаплановано прийти та перевірити їхні речі. Більшість «політичних» за час ув’язнення проходить через штрафний ізолятор (ШІЗО). Туди їх відправляють за будь-яке дрібне «порушення» з надуманих причин: брудний одяг чи взуття, незастебнутий ґудзик на комірі, неправильне вітання представника адміністрації, неголення та багато іншого. "Порушенням" може стати навіть годування хлібом горобців на території колонії - 10 діб ШІЗО <...> "Карантин" - це особливий вид тортур. Цілий день ув’язнених утримують у прогулянковому дворику, незважаючи на погоду».

У бобруйскій колонії відбували покарання екс-кандидат у президенти Білорусі Андрій Санніков та правозахисник, лауреат Нобелівської премії миру Алесь Біляцький. Наразі в ній утримуються 98 політв’язнів, більшість із яких було засуджено саме у зв’язку з протестами.

Профіль в’язниці – деревообробка. Пенітенціарна система Білорусі є найбільшим підприємством країни у цій сфері: виготовленням виробів з дерева зайнято близько 8000 ув’язнених. За даними Earthsight, щорічно для потреб цієї системи вирубується близько півмільйона дерев. У колоніях виготовляють меблі, вікна, двері та багато іншого — аж до сувенірів.

Колишні сидільці білоруських в’язниць, які працювали на лісозаготівлях та виготовленні виробів з дерева, розповіли Earthsight, що роботи мають примусовий характер: тим, хто відмовляється, загрожують побиття та приміщення в карцер.

При цьому політичні умови гірші, ніж інші: їх можуть жорстко покарати навіть за розстебнутий гудзик.

Робота сидільців має оплачуватись, але де-факто вони не отримують майже нічого: у розпорядженні британських розслідувачів виявилася платіжна відомість одного із ув’язнених, який за весь рік роботи отримав 15,18 білоруських рублів (це близько $6).

Сторінка ДП «ІУ N5» у соцмережах

Сторінка ДП «ІУ N5» у соцмережах

Стандарти лісової сертифікації за системою FSC, яку виробляє SCS Global, передбачають, що за заготівлі деревини збитки природі зводяться до мінімуму, а права робітників — поважаються. Проте ситуація в колоніях Білорусі не завадила інспекторам міжнародної організації 12 листопада 2020 року видати Бобруйскій ІЧ-2 сертифікат відповідального лісозаготівельника та виробника виробів із деревини. Більше того, аналогічні сертифікати без проблем обзавелися й інші в’язниці республіки, зокрема ІЧ-5 в Івацевичах, ІЧ-17 у Шклові, ІЧ-15 у Могильові.

Колонію в Івацевичах взагалі сертифікували двічі: спочатку американська Rainforest Alliance, а потім, коли ця компанія пішла зі сфери лісової сертифікації, — данська Nepcon.

Міжнародні сертифікати дозволили продукції білоруських в’язниць (не лише деревині, а й тканинам) потрапити до магазинів Франції, Німеччини, Польщі, Чехії, Нідерландів, Великої Британії. І в які магазини! Вивчення ланцюжка поставок привело розслідувачів Earthsight до найбільшого німецького дилера меблів – Polipol, австрійського рітейлера XXX Lutz, а головне – до IKEA.

Зрозуміло, західні корпорації не здійснювали прямі закупівлі у білоруських в’язниць. Колонії через посередників постачали свій товар могилівській компанії «ФанДОК», брестській «Івацевичдрев» (остання донедавна мала власний сертифікат FSC) та іншим.

А вже від цих компаній продукція йшла до Європи.

Розслідувачі встановили, що білоруська деревина та тканини використовувалися при виготовленні щонайменше шести товарів IKEA, у тому числі крісел Strandmon виробництва польської компанії Delkom, комодів Brimnes виробництва литовської компанії VMG, письмових столів Alex виробництва литовської компанії SBA Mebelain.

Після початку бойових дій в Україні IKEA заявила, що припиняє роботу з Білоруссю. FSC також відкликала білоруські сертифікати. А ось керуючий директор Polipol Марк Грив заявив, що хоч компанія і засуджує бойові дії в Україні, але продовжує працювати з Білоруссю. Збереженню ділових зв’язків сприяла юридична лазівка: заборонивши експорт деревини з Білорусі, європейські законодавці чомусь не чіпали експорт меблів. У червні 2022 року гендиректор "Івацевичдрев" Олександр Ільницький в інтерв’ю SB.by заявив : "Європейські партнери тепер знову готові з нами співпрацювати". Конкретизувати свої слова він не став. За даними Earthsight, двадцять країн-членів ЄС продовжують імпортувати дерев’яні меблі та комплектуючі з Білорусі. Найбільші покупці – Польща, Німеччина та Литва.

Досвідчені люди

Деревообробне виробництво «Івацевичдрев». Фото: Earthsight

Деревообробне виробництво «Івацевичдрев». Фото: Earthsight

У самій IKEA співпрацю з білоруськими компаніями визнали, але тему в’язниць оминули мовчанням. У відповіді на запит CNN представники меблевого гіганта заявили: «На всіх ринках нашої присутності ми даємо зрозуміти, що порушення прав людини не мають місця в нашому бізнесі. У червні 2021 року ми вирішили зупинити розвиток бізнес-проектів у Білорусі через порушення прав людини у цій країні. Перебуваючи у Білорусі, ми проводили регулярні аудити ланцюжків постачання для забезпечення відповідності нашим вимогам. Щоразу, коли ми бачимо ознаки неправомірної поведінки, ми ставимося до них серйозно і завжди прагнемо відповідати нашим цінностям».

Варто зазначити, що для меблевого гіганта білоруський скандал уже не перший, пов’язаний із використанням сумнівної деревини. Минулого року все та ж Earthsight довела , що

IKEA отримувала деревину з найбільшої незаконної рубки лісу в історії Росії

- її вели компанії, афілійовані з депутатом Законодавчих зборів Іркутської області Євгеном Бакуровим. Площа рубок становила 15 000 гектарів (це 21 000 футбольних полів), а велися вони під виглядом санітарних — ліс нібито чистили від сухих та уражених паразитами дерев. При цьому насправді, як довели розслідувачі і, як пізніше було встановлено рішеннями російських судів, вирубані дерева були абсолютно здорові.

В IKEA після того розслідування заявили, що припиняють закупівлю деревини, заготовленої в рамках санітарних рубок у Сибіру та Далекому Сході. Хоча, зрозуміло, і вона була сертифікована за міжнародними стандартами. Білоруський кейс лише наголошує на необхідності ревізії FSC-сертифікації, яка, як з’ясовується, сприяє не тільки варварським рубкам лісів, а й експлуатації людей.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus