ВАКС заочно заарештував сестру Бахматюка-втікача у справі про присвоєння 1,2 мільярда гривень стабкредиту НБУ

ВАКС заочно заарештував сестру Бахматюка-втікача у справі про присвоєння 1,2 мільярда гривень стабкредиту НБУ
ВАКС заочно заарештував сестру Бахматюка-втікача у справі про присвоєння 1,2 мільярда гривень стабкредиту НБУ

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила скаргу прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і обрала запобіжний захід у вигляді тримання під вартою ще одному підозрюваному у справі про заволодіння VAB Банком 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, а саме .

Як зазначають у САП, після затримання та доставки до органу проведення розслідування слідчий суддя вирішить питання щодо застосування цього запобіжного заходу.

Нагадаємо, що раніше у листопаді Апеляційна палата ВАКС заочно заарештувала іншого фігуранта справи — колишнього голову правління VAB Банку Дениса Мальцева , який зараз також перебуває у розшуку. Сама ж Наталія Василюк приходиться сестрою колишньому бенефіціару банку Олегу Бахматюку .

За даними розслідування, яке проводилося Національним антикорупційним бюро, у жовтні 2014 року VAB Банк, віднесений до категорії проблемних, звернувся до Національного банку України з проханням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна.

Незважаючи на те, що банк не надав усіх необхідних для цього документів, правління НБУ всупереч вимогам законодавства ухвалило цю пропозицію. При цьому раніше ця банківська установа вже отримувала від Нацбанку кредит на 3 мільярди гривень, який так і не повернуло.

При цьому виявилось, що вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ за умовами стабкредиту 2014 року, була завищена майже в 25 разів (72,62 мільйона гривень проти 1,8 мільярда) в результаті підробки звітів про оцінку.

Через 40 днів після виділення цього кредиту, у листопаді 2014 року, регулятор визнав VAB Банк неплатоспроможним, а у березні 2015 року вирішив його ліквідувати. Грошей він так і не дочекався. Сам банк перебуває у стадії ліквідації досі.

Розслідування справи НАБУ проводило з жовтня 2016 року, а завершило її у липні 2021 року. Тоді бюро повідомило, що фігурантами є 14 осіб: дев’ять посадових осіб НБУ , зокрема екс-перший заступник голови Нацбанку (Олександр Писарук); екс-заступник голови правління VAB Банку (Андрій Яцюта), заступник директора компанії, яка готувала рецензію на оцінку майна банку, а також три посадові особи приватних компаній, пов’язаних із бенефіціарами банку.

Розслідування за підозрою ще трьох осіб – Бахматюка, Мальцева та Василюк – було виділено в окремі провадження, які були зупинені у зв’язку з розшуком цих осіб.

Джерело: skelet.info

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus