У США здійснили прорив у "безмежній та безвуглецевій" термоядерній енергетиці

У США здійснили прорив у "безмежній та безвуглецевій" термоядерній енергетиці
У США здійснили прорив у "безмежній та безвуглецевій" термоядерній енергетиці

Термоядерна реакція є саме тим паливом, яке живить нескінченне джерело енергії – наше Сонце та інші зірки. Тому вчені тривалий час билися над тим, щоб приборкати цю реакцію та навчитися керувати нею у лабораторних умовах.

Як повідомляє Fox News Business , американські дослідники готуються оголосити про значний прорив на цьому шляху. Про це журналістам розповіли дослідники з Ліверморської національної лабораторії імені Лоуренса, розташованої у Каліфорнії. Три людини, знайомі з експериментом, повідомили, що вчені вперше досягли чистого приросту енергії у реакції синтезу.

Це означає, що основна проблема на шляху до термоядерної енергетики може бути подолана. З 1950-х, коли вчені вперше взялися за це питання, їм не вдавалося отримати енергію із процесу об’єднання різних ядер атомів – реакція лише поглинала її.

Цей тип видобутку енергії не залишає вуглецевого сліду, тобто не впливає на клімат і не пов’язаний із радіоактивними відходами. Він також потенційно значно ефективніший і економніший за традиційну і "зелену" енергетику. За деякими розрахунками однієї склянки водневого палива може вистачити для забезпечення житлового будинку навіть не на десятки, а на сотні років. Отже, світ зможе нарешті відмовитися від викопного палива. Саме тому вчені не залишали спроб опанувати термоядерну реакцію протягом тривалого часу.

Співробітники Ліверморської лабораторії використали 192 лазерні промені, якими впливали на крихітну водневу паливну гранулу, розташовану в центрі гігантської сфери. Таким чином вони змогли запустити в гранули процеси, необхідні для отримання приросту енергії. Очікується, що цей спосіб допоможе подолати енергетичну кризу навіть у найбідніших регіонах світу.

Міністр енергетики США Дженніфер Гренхольм та заступник міністра з ядерної безпеки Джилл Хрубі мають офіційно оголосити про цей прорив американських фізиків у Ліверморській національній лабораторії Лоуренса у вівторок, 13 грудня. Втім, очікувати, що цей спосіб одразу почнуть впроваджувати для широкого вжитку, не варто. На його доопрацювання може піти не один десяток років.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus