Росіяни були впевнені, що їх не дістати: ЗМІ розкрили нові деталі операції зі знищення крейсера "Москва"

Росіяни були впевнені, що їх не дістати: ЗМІ розкрили нові деталі операції зі знищення крейсера "Москва"
Росіяни були впевнені, що їх не дістати: ЗМІ розкрили нові деталі операції зі знищення крейсера "Москва"

Росіяни на крейсері "Москва" були настільки впевнені у власній недосяжності для українських сил, що, мабуть, навіть не активували корабельні системи ППО. Вони також були переконані, що їх не видно ні з берега, ні з неба, ні на радарах.

Про це йдеться у матеріалі УП "Потопити "Москву": невідомі деталі. Як український "Нептун" знищив флагман російського флоту". Автор наводить свідчення безпосередніх учасників цих подій.

"13 квітня близько 16 години дня оператор комплексу "Нептун" з промовистим, але зараз засекреченим українським прізвищем отримав дуже несподівані дані на радарах. Його звичайний радар показував, що десь за 120 кілометрів від берега стоїть велика мета. Подібного розміру об’єкт у цьому секторі Чорного моря міг бути лише один – флагман ЧФ РФ крейсер "Москва". Але як звичайний радар міг показувати загоризонтну мету на такій відстані? Як переконують не під запис українські ракетники, на бік захисників стала сама природа", – йдеться у матеріалі.

З’ясувалося, через те, що над морем стояли щільні хмари, сигнал від радара відбивався від них до поверхні води, а від води – назад до хмар.

"У нас на момент вторгнення не було загоризонтних радарів, і Росія про це знала. Але оскільки хмари стояли дуже низько і сигналу з цього коридору між водою та хмарами не було куди подітися, то радар несподівано добив до Москви", - пояснив співрозмовник. видання.

Стверджується, що росіяни були настільки впевнені у своїй недосяжності для українських сил, що, мабуть, навіть не активували системи ППО. Хоча навіть увімкнені вони мали б великі проблеми з "Нептунами".

"Нептун" - це тихохідна ракета на рідкому паливі, яка підкрадається до корабля непомітною до останнього моменту. Поки що вже не пізно. Її звичайні системи ППО майже не бачать, бо вона летить над водою", – пояснив співрозмовник – член РНБО.

Щодо версії, озвученої в західній пресі (нібито 13 квітня Україна надіслала запит до європейського центру НАТО з проханням підтвердити координати мети та отримала звідти підтвердження та точні координати крейсера "Москва"), то в українських військових колах скептично ставляться до надмірного збільшення ролі союзників.

"Всі ці історії про те, як "великі дядьки" допомагають нам, - це тільки на руку Росії. Насправді ми самі здатні вирішувати завдання неймовірної складності. Ну ви правда думаєте, що знайти крейсер "Москва" було складно? Це 120- метрова гора заліза та електроніки в маленькому Чорному морі, вона пробивається будь-якими супутниками в будь-якому діапазоні, ми її постійно бачили і фіксували, у нас були дані з кількох десятків супутників, ось зараз Притула ще прикупив. а в тому, щоб її дістати", – обурився один із співрозмовників видання у колах армійського командування.

13 квітня російський крейсер зненацька сам зайшов у зону поразки українських ракет. Як тільки його зафіксували, близько 16 години зробили два пуски "Нептунів", які один за одним вилетіли у бік "Москви". Але найцікавіша фаза операції почалася саме після того, як ракети помчали в море.

"За розрахунками ракетників, політ "Нептунів" на таку відстань має становити трохи більше 6 хвилин. Але як дізнатися, чи потрапили ракети? Оператори "Байракторів" відмовлялися вилітати для верифікації влучення: над хмарами вони б нічого не побачили, а летіти під хмарами - це 100% збивання.Тому ніхто не знав, чи вдалося потрапити.Але потім прийшли дані, що "Москва" дала повний вперед. Це означало, що щось сталося. З траєкторії було видно, що крейсер хотів сховатися за "вишки Бойка" "Це великий металевий об’єкт, і коли летить ракета, вона захопить спочатку вежу як мету, а корабель за нею буде в безпеці", - розповів не під запис співрозмовник-ракетник.

Рятувальна операція провалилася. До Москви одночасно з різних боків кинулися чотири кораблі, але саме тоді на морі почався несподіваний шторм, і будь-які рятувальні операції дуже ускладнилися.

Коли українські військові зрозуміли, що з Криму до "Москви" вийшов буксир, їм стало зрозуміло: ситуація на крейсері критична. Один із провідних нинішніх силовиків написав тієї ночі журналістам: "Москва" – все".

"Наступного дня шторм на Чорному морі вщух, але російський крейсер уже поступово йшов на дно. Підбиту двома "Нептунами" "Москву" бачили сотні російських моряків з інших кораблів, які могли лише безпорадно кружляти поряд. Навіть добуксирувати в Крим завалений на лівий борт крейсер було вже неможливо. Перший критичний годинник був втрачений через шторм. Сама природа допомогла Україні відправити флагман окупаційного флоту туди, куди її послали захисники острова Зміїний ще 24 лютого, у перший день повномасштабного вторгнення", – йдеться у матеріалі.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus