Навіщо до нардепа від ОПЗЖ Суто Мамояна приїжджав Арахамія?

Навіщо до нардепа від ОПЗЖ Суто Мамояна приїжджав Арахамія?
Навіщо до нардепа від ОПЗЖ Суто Мамояна приїжджав Арахамія?

Незважаючи на десять місяців війни та сотні тисяч людських жертв ті, хто закликав цю війну в Україну, чудово почуваються. Йдеться про проросійську партію ОПЗЖ, яку так ніхто і не зачепив.

Один із її видатних представників – народний депутат України Суто Мамоян – не просто продовжує голосувати за майбутнє нашої країни у Парламенті, а активно бере участь і у тіньовій діяльності із забезпечення її майбутнього. Він влаштував у центрі Києва, у ресторані «Їшак» офіс, де зустрічається з представниками вищого політикуму країни.

Серед його «гостей» - не лише колеги з ОПЗЖ. До нього на зустріч приходив, наприклад, голова президентської фракції у Верховній Раді Давид Арахамія. Цікаво, що могли обговорювати людина, на якій лежить пряма провина за вторгнення Росії до нашої країни, і людина, яка очолює «Слугу народу», завдяки якій, нагадаємо, Володимир Зеленський став головнокомандувачем?

Ось він, виходить із ресторану «Їшак»:

Це – кадр із чергового розслідування, яке провели журналісти «Української правди», поцікавившись відвідувачами, яких приймає у ресторані Суто Мамоян.

Сам Арахамія до речі підтвердив факт зустрічі. Але так і не розповів, що він обговорював на цьому застілля із Суто Мамояном та іншими його гостями. А серед гостей ресторану «Їшак» одночасно з Арахамією були такі цікаві люди, як екс-голова КМДА, чинний депутат Київради Олександр Попов:

Фігурант кримінальної справи про заволодіння 50 мільйонами гривень вугледобувних підприємств Дмитро Вацнер:

Нещодавно Вацнер і Мамоян літали до Дубаю. Офіційно - "з питань бізнесу". І на кордоні до них питань не виникло – ні до Вацнера, ні до Мамояна. Обидва цілком призовного віку. Може, Арахамія подзвонив прикордонникам, може, були інші фактори, не знаємо.

На зустрічі засвітився також Андрій Кравець – так званий завгосп екс-президента Віктора Януковича:

Ось таку цікаву компанію зібрав нещодавно у ресторані скромний народний депутат від ОПЗЖ, яка нині перейменувалась у «Платформу за життя та мир», Суто Мамоян.

І якщо присутність колег про проросійську партію можна пояснити, наприклад, тим, що вони там таємно співали гімн Росії і ностальгували часом Януковича, то що там робив Арахамія? Підспівував? Диригував?

Але відкинемо сарказм. Зрозуміло, що жодного гімну Росії там не співали. А зустріч була суто діловою. Про що на ній йшлося – ми справді не знаємо. Але явно про щось серйозне, оскільки на ній, окрім перелічених солідних людей, були присутні й правоохоронці.

Генеральну прокуратуру представляв брат Суто Мамояна, столичний прокурор Рустам:

Щоправда, він відмовився від сімейного прізвища і тепер називається Рустам Сутко. Донедавна Сутко курирував у Генпрокуратурі діяльність Державного бюро розслідувань.

Судячи з вальяжності, з якою виходить із ресторану Рустам Сутко, він був там не у справах служби. Але й на відпочинку про службу, яка і небезпечна, і важка, брат Мамояна не забуває – доки журналісти «УП» вели зйомку біля ресторану, до них двічі приїжджала поліція та влаштовувала обшуки та перевірку документів. Як там було – поліція з народом?

До речі, на зустрічі, яку зафільмували журналісти УП, був і персонаж, який, на перший погляд, вибивається з контексту:

Це один із екс-лідерів партії «Національний корпус» Сергій Коротких, більш відомий як «Боцман». Цікаво, чи не так?

А ця людина, що телефонує, - колишній лідер «Пори» Владислав Каськів, який щойно вийшов з «Їшака», якого кілька років тому навіть оголошували в міжнародний розшук.

Суто Мамоян регулярно використовує ресторан «Їшак» - у нього там заброньовано два приміщення: одне для ділових зустрічей, інше – для відпочинку, який переважно полягає в ігри у карти. Під час перебування Мамояна в ресторані туди регулярно підтягуються і майже всі перераховані вище особи.

Хто ж такий Суто Мамоян, до якого по клацанню пальця їздить голова фракції «Слуга народу» Арахамія, не кажучи вже про інші, менш значущі особи? Він – маловідомий представник ОПЗЖ, обраний до парламенту 2019 року за номером 33.

Мамоян Суто Чолоївич у 2015 році був депутатом Полтавської обласної ради від «Партії простих людей» Сергія Капліна. Мешкає у Макарівському районі Київської області. Середня освіта. Тобто – школа та все. Але це не завадило Суто Чаловичу стати державним службовцем першого рангу, якими є народні депутати. Та й відсутність вищої освіти на тлі інших «подвигів» Мамояна – справжня дрібниця.

Перед тим, як перейти до опису цих подвигів, згадаємо, що батько нардепа – Мамоян Чоло Ашоїєвич – бізнесмен, засновник кількох продуктових компаній. Молодший брат – Сергій Мамоян – депутат Полтавської обласної ради від Соціал-демократичної партії минулого скликання. 2020 року він став депутатом Київської міської ради від ОПЗЖ.

Про старшого брата – Рустама – ми вже згадували – він прокурор. Дружина Рустама, Наталя, була пов’язана безпосередньо з Рінатом Ахметовим, працюючи в його компаніях, а саме у ТОВ «Стадіон Шахтар», а також «Донбас Арена». Рідний батько Наталі – Володимир Ковалевський – обіймав посаду керівника Нацагентства з підготовки до Євро-2012.

Нинішній народний депутат Мамоян Суто людина з народу – у 2007 році його затримала міліція за те, що він із спільником силою посадив у свій Мерседес інструктора ФК «Динамо», побив його та вимагав одну тисячу доларів. Справа за статтями «Вимагання», «Розбій» та «Викрадення документів» бовталося у слідстві та судах до 2013 року, коли раптово «з’ясувалося», що друзі нікого не били, а заступилися за незнайому дівчину, якій погана людина з «Динамо» продала старий мобільний під виглядом нового. А родич у Генпрокуратурі лише допоміг встановити «справжні» обставини справи.

Крім того, у 2009 році проти Мамояна Суто було порушено ще одну кримінальну справу – за аварію, в якій загинула людина. Як випливає з матеріалів справи, Суто Мамоян 21 серпня 2008 року, пересуваючись трасою зі швидкістю 139 км/год, врізався в мікроавтобус, внаслідок чого водій мікроавтобуса помер від отриманих травм. Але й тут суд виявив гуманність – винуватцю аварії, яким визнали Мамояна, обрали міру покарання, не пов’язану із позбавленням волі. Він відбувся дворічним випробувальним терміном.

Все це не завадило з’їзду ОПЗЖ включити Мамояна Суто до свого виборчого списку, а виборцям віддати за цей список стільки голосів, що Мамоян Чолоївич отримав депутатський мандат.

І як депутат подав декларацію, в якій значилося, що він купив два Land Cruiser’а за ціною зачуханих «Таврій» – кожен обійшовся йому в 20 000 (двадцять тисяч) гривень. Тобто – 800 доларів. Mercedes обійшовся чомусь набагато дорожче – 3 900 000 гривень.

Крім того, 27 червня 2019 року Суто Мамоян став власником двох квартир у столиці у житловому комплексі «Зарічний» на березі Дніпра площею 124,7 та 125,1 квадратних метра. Які, згідно із декларацією, купив по 500 000 гривень. Хоча ринкова ціна (і вона теж не є секретом) становить на таких об’єктах 1 200 доларів за квадратний метр.

Не просто явна, а нахабна брехня у декларації стала підставою для того, що в липні 2020 року НАБУ порушило проти Мамояна досудове розслідування у кримінальній справі про внесення свідомо неправдивих даних до декларації. Але нічим це, звісно, не закінчилося.

І тому не дивує той факт, що Мамоян був серед тих депутатів, які направили до Конституційного суду звернення про визнання неконституційною кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях.

З автомобілями Мамояна Суто пов’язана ще одна цікава історія – саме на одному з них у червні 2020 року їздила людина, яка переслідувала колишнього міністра охорони здоров’я Уляну Супрун.

Автопарк Мамояна на цьому не закінчується - минулого року він купив Роллс-Ройс за півмільйона доларів.

Відзначився Суто Чолоївич і у нічному житті столиці. За часів карантину, коли простих смертних поліція відловлювала на пляжах і нещадно штрафувала за відсутність масок у лісі, Мамоян розважався разом зі своїми колегами у компанії веселих дівчат і злодія у законі Нодара Руставського (Нодар Асоян) у клубі Queen.

За інформацією ЗМІ, спокійне життя Нодар Руставський забезпечує саме Суто Мамоян. Депутат нібито платить 500 тисяч доларів на місяць найвищому керівництву МВС за те, щоб правоохоронці не помічали відомого злодія у законі на території України.

Під час війни Суто Мамоян теж ні в чому собі, як бачите, не відмовляє. Інтересу до нього у правоохоронців також немає. Життя цілком собі вдалося. А якщо хтось виявляє до його нічного офісу інтерес, то до нього одразу ж приїжджає поліція. Не до Суто Мамояна, а до того, хто виявляє цей інтерес.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus