Геннадій Герман: портрет прокурора-зрадника

Геннадій Герман: портрет прокурора-зрадника
Геннадій Герман: портрет прокурора-зрадника

З його вини загинули десятки захисників України.

Керівник Миколаївської окружної прокуратури Геннадій Герман став одним із найвищих правоохоронців в Україні, які здавали інформацію ворогові. Наразі його звинувачують у державній зраді – колишньому прокурору «світить» довічне ув’язнення. У грудні судове засідання у його справі вперше відбулося відкрито. Центр журналістських розслідувань з’ясував, до яких наслідків могла призвести співпраця з окупантами, а також кому і яку інформацію передавав зрадник.

Ціна зради – сотні життів

Микола Новіков хотів стати військовим, мріяв носити форму та тримати в руках зброю. І наполегливо йшов до того, щоб здійснити свою мрію. Термінову службу з 2016 року хлопець ніс у президентському полку (нині – окрема президентська бригада імені гетьмана Богдана Хмельницького).

1 qhiqqhididdtroz
Микола Новіков із побратимами на військових навчаннях

Незадовго до повномасштабної війни Микола підписав контракт і став морським піхотинцем. 24 лютого військовий був одним із перших, хто зустрів супротивника: служив у Чаплинці, на кордоні між Херсонщиною та Кримом. Військовим, серед яких був 25-річний Миколай, вдалося відступити: сили противника були набагато більшими.

«З ними був водій, який знав місцевість та дороги через поля. Він їх і вивіз звідти. Вже коли заходили туди рашисти, почалися артилерійські обстріли, вони сіли в машину і швидко полями поїхали у бік Каховки. З Каховки він потрапив до Миколаєва», – згадує мати Миколи Оксана Руцька.

З того часу військовий обороняв Миколаїв, брав участь у боях під Баштанкою та Калинівкою. 14 березня разом із побратимами потрапив до оточення росіян, проте зміг вийти. 18 березня Микола перебував у казармі морпіхів, по якій завдали удару росіяни. Через тиждень сім’ї вдалося знайти та впізнати тіло хлопця.

Ми шукали його тіло в ангарах серед інших загиблих. Невістка звернула увагу на обручку, яку вона йому дарувала. Ми почали відчищати її від пилу і зрозуміли, що це те кільце. Тоді ми почали знімати одяг та побачили його татуювання», - розповідає Оксана Руцька.

2

Син Ганни Бойчук улітку мав закінчити термінову службу. Напередодні повномасштабної війни Василь приїхав додому на Івано-Франківщину у відпустку. Мати згадує, що син був дуже стурбований і засмучений. Повномасштабна війна застала 21-річного хлопця у Херсоні у складі 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білінського.

3
Василь Бойчук, якого вважають безвісти зниклим

18 березня Василь разом із побратимами теж був у миколаївській казармі. З того часу мати не отримала від нього жодних звісток, син вважається безвісти зниклим.

«Я здавала ДНК-тест, але надійшла відповідь, що ДНК не підтверджена. Я нічого не знаю. Але я сподіваюся, що якщо ДНК не підтверджена, то моя дитина є десь», - каже Ганна.

Жінка шукає свого сина з перших днів удару по казармі, писала звернення до поліції, розшукує у соцмережах. Вона сподівається, що Василь живий і перебуває у полоні.

4
Розбір завалів казарми морпіхів у Миколаєві

Скільки людей загинуло в казармі, невідомо. Десятки військових досі вважаються зниклими безвісти, як Василь Бойчук. Їхні рідні протягом дев’яти місяців проходять численні експертизи та впізнання. Сім’ї просять повернути їм тіла загиблих, щоби гідно поховати героїв. А ще вимагають максимального покарання для того, хто здав окупантам місце дислокації військових, змінивши Україну.

Зрадник у погонах

У грудні на судовому засіданні рідні загиблих військових уперше побачили людину, яка, ймовірно, причетна до обстрілу казарми в Миколаєві. Це прокурор Геннадій Герман, якого можна назвати найвпливовішим посібником окупантів, серед виявлених на Миколаївщині. До затримання за підозрою у держзраді він очолював Миколаївську окружну прокуратуру, яка відповідає за весь Миколаївський район.

«Колеги розповідали про його дивну зацікавленість ситуацією у місті та області на початку вторгнення. Навіть групу створив у месенджері «Вайбер», вимагав від підлеглих звітувати по кожному району про влучення та жертви», - розповідає джерело Центру журналістських розслідувань у прокуратурі.

Як згодом встановило слідство, таку інформацію Герман передавав російському агентові. Одним із об’єктів, за якими обвинувачений звітував перед РФ, стала будівля Миколаївської обласної військової адміністрації. Вранці 29 березня її зруйнувала російська крилата ракета, забравши життя 37 людей. Це 17 співробітників ОВА, 10 представників тероборони, 6 військовослужбовців, 2 працівники Господарського суду та директор КП «Хозтехобслуговування».

5
Зруйнована будівля Миколаївської ОВВ внаслідок російського ракетного удару

Наступного дня після ракетної атаки Геннадій Герман надіслав через посередника агенту РФ фотографії з наслідками обстрілу, а також дані про кількість загиблих та постраждалих, конкретизуючи, чи були вони військовими чи правоохоронцями.

Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім не знає, чи наводив Герман ворожий вогонь на адміністративну будівлю, і чи хтось коригував по ньому ворожий вогонь. «Мені про це нічого не відомо. Там [в ОВА] було багато людей. Герман був на кількох нарадах, але тоді не було відчутно, що він колаборант. Коли з’явилися підозри, їх уже реалізувала служба безпеки України», - розповів Кім.
За даними слідства, Геннадій Герман розпочав роботу на РФ 4 березня. Прокурор Олександр Чокля, який виступає стороною звинувачення у цій справі, зачитує, які дані «зливав» його екс-колега російським агентам.

«15 березня через додаток «Телеграм» він надіслав відомості про російських військовослужбовців та учасників терористичних формувань, які потрапили в полон. Цього ж дня передав відомості про кількість загиблих військовослужбовців, поліцейських та цивільних осіб на 15 березня. А також свої особисті спостереження за соціально-побутовою та оперативною обстановкою у Миколаєві: стан мостів, завантаженість основних доріг, настрої колишніх та чинних співробітників правоохоронних органів у вигляді документа під назвою «Ситуація Миколаїв», – каже прокурор.

Протягом березня та перших днів квітня Герман регулярно надсилав такі самі, але уточнені дані про загиблих українських захисників та полонених окупантів. До того ж він повідомляв назви, адреси та наповненість пенітенціарних установ, де містилися загарбники, а також дані про керівників цих установ та їх мобільні номери.

6

«Передавав відомості для проходження паролів для проходження блокпостів по Миколаєву та області у період з 02.04 до 03.04. А також цього дня направив відомості про змінені паролі», - прокурор продовжує зачитувати «злиту» Германом оборонну інформацію.

Через державну та військову таємницю, ймовірно, більшість даних, що з’явилися з подачі керівника окружної прокуратури в руках агресора, в судових матеріалах докладно не вказуються. Проте за матеріалами слідства обвинувачений неодноразово розкривав результати обстрілу російськими окупантами військових та цивільних об’єктів у Миколаєві.

За час, коли росіяни отримували інформацію від прокурора, у регіоні загинули, за даними правоохоронців, щонайменше 112 цивільних та 383 військовослужбовці.

«Біс» на зв’язку: кому прокурор здавав секретні дані та як його вирахували

«Надавав інформацію блогеру, якого знайшов у мережі Інтернет з метою об’єктивного висвітлення ситуації, що відбувається в Україні», - так звинувачений екс-керівник Миколаївської окружної прокуратури пояснював, чому надсилав росіянину секретну інформацію. Насправді ж його «друг з листування» виявився колишнім ГРУшником, убивцею та катом.

У судових матеріалах російський агент, який отримував дані від Германа, вказаний просто як Особа_4. Однак, що важливіше, згадується номер кримінального провадження, в якому він звинувачується у тяжких злочинах. В оприлюдненому прокуратурою порядку про виклик для допиту з цього виробництва розкривається ім’я цього «блогера»: ним виявився підполковник військової розвідки Росії, диверсант і командир незаконного збройного формування «ополчення Донбасу» Ігор Безлер («Біс»).

7
Порядок денний про виклик Безлера до Головної військової прокуратури Генпрокуратури України

Безлер причетний до анексії Криму та захоплення влади у Горлівці у 2014 році, до збиття малайзійського Боїнгу MH-17, а також до викрадень та вбивств проукраїнських мешканців Донбасу, тортур та сексуального насильства. В інтерв’ю британським репортерам кат сам розповів, що власноруч стратив полонених бійців українських добровольчих батальйонів. Тільки одна із справ, де звинувачується Безлер, налічує 13 кримінальних статей.

8
Ігор Безлер

Ймовірно, він і зараз залучений Кремлем до участі у війні проти України. Навесні російський агент засвітився в окупованому Бердянську, а правоохоронці затримали ще одного зрадника України, який за «наведенням» Безлера збирав засекречені дані про українських розвідників, правоохоронців та військових.

4 квітня Геннадій Герман через посередника передав йому низку важливих даних щодо ситуації в Миколаївській області. Як і раніше, «злив» дані про постраждалих та загиблих внаслідок обстрілів військових та цивільних, кількості відключених від електро- та газопостачання населених пунктів, інформації про роботу рятувальників.

Однак ці дані виявилися неправдивими – їх спеціально зімітували для слідчого експерименту, щоб викрити зрадника, і передали йому, щоб простежити подальший шлях цих фейкових відомостей. Те саме було й із попереднім експериментом – хибними списками загиблих воїнів, які йому передали 24 березня.

До затримання зрадника було півмісяця розслідування – провадження за підозрою Германа у держзраді внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17 березня. Після першого слідчого експерименту за ним розпочали аудіо- та відеоспостереження. 4 квітня його обшукали та виявили онлайн-листування з представниками РФ, яким експрокурор швидко «злив» усі отримані документи.

«Він сподівався продовжити роботу в органах прокуратури у разі захоплення ворогом регіону, але забув, що за такі дії передбачено довічне позбавлення волі. Його діяльність вчасно вдалося зупинити та уникнути тяжких наслідків», – повідомила після його затримання колишня генпрокурор Ірина Венедиктова.

З посади керівника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа усунули 19 травня за клопотанням слідчого Служби безпеки. Його дії кваліфікували як надання іноземній державі або її представникам допомоги у провадженні підривної діяльності проти України під час воєнного стану – за це передбачено позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

9
Геннадій Герман на судовому засіданні 23 грудня

Верховний суд забрав справу держзрадника з Центрального районного суду Миколаєва, тому що обвинувальний акт затверджено у Спеціалізованій прокуратурі у військовій та оборонній сфері Південного регіону, що належить юрисдикції Приморського районного суду міста Одеси. На передачі справи до сусіднього регіону наполягали і прокурор, який веде розслідування, та адвокат, бо, мовляв, миколаївські судді можуть бути упереджені до Германа.

На засіданні 23 грудня судді Приморського райсуду вирішили розглядати справу у відкритому режимі. Голова суду Сергій Кічмаренко на зустрічі із сім’ями загиблих військових повідомив, що обвинувачений може заявити клопотання, щоб його справу розглядав суд присяжних – тоді справа затягнеться ще довше.

«Це дуже складна річ, якщо буде суд присяжних. Це залежить від обвинуваченого. Він вирішує, чи слухає три судді, оскільки там довічне може бути найвища міра покарання, або, якщо він заявляє клопотання, з професійними суддями слухають також присяжні. З присяжними, я вам одразу скажу, є серйозні проблеми. Поки вони не мають відповідальності, вони то приходять на засідання, то ні», – каже голова суду.

Вищого ступеня покарання вимагає для Геннадія Германа прокуратура, проте рідні загиблих у миколаївській казармі побоюються, що зрадник стане легким покаранням.

Що відомо про зрадника

На посаду керівника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа було призначено у березні 2021 року. Тоді прокуратура охоплювала 18 ОТГ Миколаївського району, а також мала два відділи – Березанський та Очаківський.

До призначення на високу посаду Герман працював у Харкові. Звідти прокурор приїхав, ймовірно, на запрошення свого попереднього начальника Володимира Говорухи, який очолював Красноградський відділ Первомайської місцевої прокуратури Харківської області, а згодом – і Миколаївську обласну прокуратуру.

Герман перед своїм призначенням у Миколаєві працював в Офісі Генерального прокурора. У березні 2021 року представляв нового голову Миколаївської окружної прокуратури нинішній заступник керівника Миколаївської обласної прокуратури Денис Ільченко.

"Геннадій Герман успішно пройшов три етапи атестації, під час якої здійснювалася оцінка прокурорів за критеріями професійної компетентності, етики та чесноти", - повідомили у прокуратурі області.

Джерело у прокуратурі розповіло, що призначенням Германа до Миколаєва займалися ставленики тодішньої генпрокурорки Ірини Венедиктової.

У Геннадія Германа є дружина Інна та двоє дітей – 17-річний Андрій та 14-річна Уляна. Схоже, що родина Германа після початку повномасштабного вторгнення повернулася до Харкова. У серпні 2022 року Андрій Герман вступив там до вишу.

Прокурор-зрадник не вів активних сторінок у соціальних мережах і не висловлював своїх проросійських поглядів загалом. Журналісти встановили одну його сторінку в забороненій в Україні соцмережі «Однокласники», де він був підписаний як Гена Ніколаєнко, а містом свого проживання вказав Москву.

"Новина про те, що одного з працівників органів прокуратури підозрюють у співпраці з окупантами Миколаївської області, яка щодня страждала від російських обстрілів загарбників, який ще й обіймав посаду керівника окружної прокуратури, дуже сколихнула весь колектив прокуратури, всі працівники були шоковані такими діями Германа". , – розповів в.о. керівника Миколаївської обласної прокуратури Дениса Фальченка.

Також він повідомив, що інших зрадників серед працівників органів прокуратури не виявляли, а Германа звільнили «за вчинення дій, які ганьблять звання прокурора».

Поки триває розслідування у справі Германа, Ганна Бойчук не перестає шукати свого сина Василя. «Я чекаю щодня, з хвилини на хвилину. Що моя дитина десь є. Може, хтось мені дасть знати про нього. Але ніхто не знає, де моя дитина і що з нею», – каже жінка.

10
Родичі загиблих у миколаївській казармі військових на судовому засіданні у справі Геннадія Германа

Ганна не розуміє, як правоохоронець, який співпрацював із ворогом, міг зрадити хлопців, які захищали рідну країну. Захищали до останнього, незважаючи на юний вік, перевагу противника у зброї та живій силі. Оксана Руцька разом з іншими рідними загиблих у казармі військових бореться за те, щоб поховати всіх загиблих та покарати кожного, хто причетний до загибелі героїв.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus