Влада США звинувачує соратників злодія в законі "Лоту Гулі" в спробі вбивства опозиційної журналістки на замовлення влади Ірану

Влада США звинувачує соратників злодія в законі "Лоту Гулі" в спробі вбивства опозиційної журналістки на замовлення влади Ірану
Влада США звинувачує соратників злодія в законі "Лоту Гулі" в спробі вбивства опозиційної журналістки на замовлення влади Ірану

27 січня 2023 року федеральний суд Нью-Йорка оприлюднив текст обвинувачення, висунутого трьом членам східноєвропейської етнічної злочинної організації, яким інкримінується відмивання коштів та організація скоєння на замовлення влади Ірану вбивства опозиційної журналістки та політичної діячки Масіх Алінеджад.

Про це повідомляє Fox News.

Американські журналісти оприлюднили відео виступу генерального прокурора США Мерріка Гарленда, присвяченого знешкодженню членів азербайджанського ОЗУ.

У своєму спічі Гарленд не назвав прізвище жертви, але повідомив: мішень кілерів "є журналістом, блогером та правозахисником, що мешкає в Брукліні (штат Нью-Йорк), яка публікувала відомості про порушення урядом Ірану прав людини та придушення політичного самовираження, зокрема у зв’язку з триваючими протестами проти режиму в Ірані".

 eiqrtiqxriqhhroz

(Зліва направо: Рафат Аміров, Полад Омаров та Халід Мехдієв)

З обвинувального висновку випливає: нинішня спроба можновладців Ірану вбити Алінеджад виступає далеко не першим випадком. Відомо, що відповідні спроби фіксувалися американськими спецслужбами принаймні з 2018 року, а влітку 2021 року ФБР звітувало про зірвану спробу Тегерану здійснити викрадення опозиційної медійниці.

Як вважається, в липні 2022 року пов’язані з іранською владою особи повернулися до спроб вкоротити віку Масіх Аліндежад. За скоєння її вбивства кілеру було передано 30 тис. дол.

(Масіх Алінеджад)

Згідно поточній версії американського слідства, викриті члени змови в організації та здійсненні спроби ліквідації журналістки, є етнічними азербайджанцями.

Зокрема, безпосереднім кілером, який був затриманий правоохоронцями Нью-Йорка ще наприкінці липня 2022 року з автоматичною зброєю та відтоді утримується під вартою, виступав 24-річний Халід Мехдієв.

(Халід Мехдієв та вилучена під час його затримання зброя)

Відомо, що з Мехдієвим від літа 2022 року з приводу питання організації та скоєння вбивства журналістки іранського походження безпосередньо контактував у месенджерах 38-річний кримінальний авторитет Полад Омаров на прізвисько "Полад". Останнього, як раніше повідомлялося на сторінках Dетектив-Info, 4 січня 2023 року був затриманий у Чехії. Наразі Міністерство юстиції США підтвердило офіційно: американці вимагатимуть екстрадицію за океан достойника з близького кола оточення братів-злодіїв в законі Саліфових.

(Злодій в законі "Лоту Гулі" та Полад Омаров)

Що ж стосується організатора спроби вбивства опозиційної журналістки іранського походження, то згідно тексту обвинувального висновку США, ним був 43-річний уродженець Азербайджану Рафат Аміров на прізвисько "Рафет Алі-Байрамлинський". Про останнього відомо: в 2014 року його було посвячено до найвищої касти кримінального світу за протекції злодія в законі "Гулі". Поряд із цим окремі ЗМІ вказували - в 2020 року Амірова буцімто було позбавлено поважного статусу.

 

(Рафат Аміров (крайній праворуч) разом із братами Саліфовими - злодіями в законі на прізвисько "Намік Бакинський" та "Лоту Гулі")

В інтерпретації американських силовиків, після цього Рафат певний проміжок часу мешкав в Ірані. Наразі достойник перебуває під вартою в Сполучених Штатах, де опинився неводовзі після його затримання наприкінці січня 2023 року на території Узбекистану. Відомо, що окрім претензій з боку американських силовиків, Аміров понад десять років перебуває в розшуку за поданням правоохоронців РФ, що інкримінують йому скоєння вбивства в Москві Алі Бабаєва.

detective-info.com.ua

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus