На маріупольський метзавод олігарха Ахметова наклав лапу спільник Рамзана Кадирова

На маріупольський метзавод олігарха Ахметова наклав лапу спільник Рамзана Кадирова
На маріупольський метзавод олігарха Ахметова наклав лапу спільник Рамзана Кадирова

ММК імені Ілліча дістався клану Гермєєвих на нагороду за вірну службу кремлівському режиму.

Чеченський бізнесмен Валід Корчагін, пов’язаний з сім’єю сенатора Сулеймана Геремєєва (соратника голови Чечні Рамзана Кадирова ), за час війни в Україні став співвласником компанії " ММК Ілліча " в Маріуполі, а також частки в російській мережі будівельних гіпермаркетів OBI і кав’ярнях. йдеться у розслідуванні BBC, передає .

Металургійний комбінат імені Ілліча знаходиться у Маріуполі, який російські військові захопили у другий місяць війни. Комбінат є одним із найбільших в Україні підприємств і належить українському бізнесменові Рінату Ахметову . Під час боїв комбінат частково було зруйновано. У серпні 2022 року донецьке "міністерство доходів і зборів" зареєструвало "ММК Ілліча", дані про компанію внесли до російського єдиного держреєстру юросіб.

Керівником комбінату є мешканець Макіївки Юрій Мурай. Він відмовився говорити про "ММК Ілліча", але підтвердив, що компанія пов’язана із маріупольським заводом. Власником 50%-ї частки в компанії став підприємець – 25-річний Валід Корчагін, який веде бізнес у родовому селі соратників Рамзана Кадирова. Народився він у селі Пришиб Астраханської області. Розслідувачі припускають, що Валід Вахітович Корчагін, ймовірно, є сином Вахіта Геремєєва – відомого чиновника у Чечні.

За даними розслідувачів, Вахіт Геремєєв жив там, де Валід Корчагін. З 2000 до 2005 року Геремєєв був зареєстрований в Астраханській області як ІП. Крім того, Валід Корчагін у багатьох був записаний як "Валід Геремєєв", "Валід Вахітович Корчагін" або "Волід Геремеєв Син Вахіда", а в 2021 році на сторінці Корчагіна у "ВКонтакті" ще було вказано прізвище Геремеєв.

У 2016 році Вахіт Геремєєв вже був у Чечні – його призначили виконувачем обов’язків голови Ножай-Юртівського району республіки, зараз він обіймає посаду заступника голови Мінбуду Чечні. Його називають рідним братом сенатора Ради Федерації Сулеймана Геремєєва (обидва – Садулайовичі), у свою чергу, Геремєєви – родичі депутата Держдуми від Чечні Адама Делімханова . Родича сенатора Руслана Геремєєва журналісти-розслідувачі раніше пов’язували із вбивством російського опозиційного політика Бориса Нємцова.

За даними ВВС, комбінат поки що змогли хіба що розмінувати. Біля заводу соратники Кадирова виставили охорону. Керує їй ще один Геремєєв – помічник голови Чечні Ваха Геремеєв із позивним Рейнджером.

Генеральний директор "Трансперенсі Інтернешнл – Росія" Ілля Шуманов вважає, що сім’я Геремеєвих отримала доступ до ММК як "нагорода" за те, що вони воювали в Україні та демонстрували свою лояльність. "Приз" дістався невідомому Корчагіну, можливо тому, що Геремєєви все на посадах, додає Шуманов. "Всі – або держслужбовці, або правоохоронці, "вільного" чоловічого населення немає. Знайшли цією лінією когось, хто може бути сімейним власником активів, і передали їх йому", – каже він.

Корчагін за час війни, за даними розслідувачів, окрім заводу в Маріуполі отримав також частину великого іноземного бізнесу - частку в компанії "Арена", якою перейшли кав’ярні Starbucks, яка пішла з Росії незабаром після початку війни. Він став партнером друга Рамзана Кадирова Тимура Юнусова (Тіматі) та ресторатора Антона Пінського – їм належать рівні частки компанії "Арена". Власником також став президент компанії "Сіндіка", яка пов’язана з сенатором і екс-президентом Кабардино-Балкарії Арсеном Каноковим, який знаходиться під санкціями ЄС і США.

Наприкінці 2022 року Валід Корчагін став також співвласником однієї з найбільших у Росії мереж будівельних гіпермаркетів OBI. У квітні через російське вторгнення німецька компанія вирішила продати OBI. Компанія переходила з рук в руки, але зараз їй володіють Корчагін (10%) та компанія "Модуль-2" (90%), пов’язана з холдингом "Сіндіка" сенатора Канокова. Наразі холдинг належить дочці сенатора Мадіні Канокової. OBI дісталася їм без боргів, попередні власники заявляли, що їм вдалося врегулювати величезну заборгованість перед материнською компанією на суму понад 30 млн. євро.

Якщо активи OBI перейшли близьким до Рамзана Кадирова людям, на санкційному полі може вибухнути потужний скандал, вважає Ілля Шуманов. За його словами, щодо компанії OBI може бути розпочато розслідування, регулятор захоче дізнатися, як відбувалися операції щодо відчуження російського активу.

OBI перейшла у власність Корчагіна і Канокова в результаті третьої угоди, але їхнє право володіння хоче оскаржити Андрій Баранов, якому до цього свою частку зобов’язався поступитися, але не зробив цього перший власник 40% компанії Ілля Колобков. У листопаді суд підтвердив право Баранова на частку Колобкова, тепер Баранов домагається розірвання угод щодо переходу OBI до нових власників, зокрема Валіда Корчагіна.

crime-ua

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus