Міноборони показало навчання українських артилеристів на САУ AS90 у Великій Британії

Міноборони показало навчання українських артилеристів на САУ AS90 у Великій Британії
Міноборони показало навчання українських артилеристів на САУ AS90 у Великій Британії

Друга група артилеристів Збройних сил України завершує навчання на 155-мм самохідних артилерійських установках AS90 у Великій Британії. Навчання відбувається у спеціалізованому закладі під контролем Королівської школи артилерії.

Українських військових навчають офіцери та солдати Королівського артилерійського полку. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

У реалізації програми, що здійснюється на об’єктах Міністерства оборони Великобританії на північному заході, південному заході та південному сході країни, беруть участь понад 1000 британських військовослужбовців.

В українському оборонному відомстві зазначили, що Великобританія стала першою країною, яка пожертвувала Україні західні основні бойові танки, передавши ескадрон танків Challenger 2 з броньованими евакуаційно-ремонтними машинами, а також батарею з восьми гармат AS90 у "високій готовності" та дві батареї у "різну" готовності".

AS-90 - це британська самохідна гаубиця калібру 155-мм на гусеничному ходу. Знаходиться на озброєнні лише Великобританії, плюс у Польщі за ліцензією виробляється аналог під назвою AHS Krab.

AS-90 була розроблена та вироблялася на потужностях компанії Vickers Shipbuilding and Engineering (VSEL), яка з 1999 року входить до збройового концерну BAE Systems. На озброєння британської армії нові САУ почала надходити в 1993 році для заміни старіших самохідних і буксованих гармат. Усього було переозброєно шість із восьми полків самохідної артилерії (кожен – на 24 САУ).

Протягом 2008–2009 років артилерійські установки пройшли модернізацію, яка здебільшого стосувалася електронних систем. А в 2022 році було оголошено, що до 2032 року AS-90 планують зняти з озброєння, замінивши більш сучасні артилерійські установки.

У поточному стані самохідна артилерійська установка AS-90 важить 45 тонн, має власне спеціально розроблене для неї гусеничне шасі з турбодизельним 4-тактним двигуном Cummins VTA903T з охолодженням рідини на 660 л. с. Може розвивати максимальну швидкість 55 км/год шосе і мати запас ходу 370 км. Дорожній просвіт 0,41 м з градієнтом 60 градусів дозволяє долати вертикальні перешкоди заввишки 0,75 м, траншеї шириною 2,8 м і форсувати вбрід водойми глибиною 1,5 м. Захист САУ складається із сталевої броні завтовшки 17 мм.

Міноборони показало навчання українських артилеристів на САУ AS90 у Великій Британії. Фото qhiquqiqtkikdroz

Міноборони показало навчання українських артилеристів на САУ AS90 у Великій Британії. ФотоМіноборони показало навчання українських артилеристів на САУ AS90 у Великій Британії. ФотоМіноборони показало навчання українських артилеристів на САУ AS90 у Великій Британії. ФотоМіноборони показало навчання українських артилеристів на САУ AS90 у Великій Британії. ФотоМіноборони показало навчання українських артилеристів на САУ AS90 у Великій Британії. Фото

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus