Більшість масла, яке купують українці в магазинах і на ринках, – фальсифікат: як розрізнити продукцію

Більшість масла, яке купують українці в магазинах і на ринках, – фальсифікат: як розрізнити продукцію
Більшість масла, яке купують українці в магазинах і на ринках, – фальсифікат: як розрізнити продукцію

В Україні у різних сегментах ринку кількість фальсифікованої олії становить від 20 до 80%. Така продукція продається не лише на ринках, а й у магазинах і супермаркетах.

Про це свідчать результати перевірок Держпродспоживслужби . Багато таких продуктів потрапляють на полиці через недостатній контроль відповідних органів.

Як перевірити олію?

Перевірити олію в домашніх умовах майже неможливо. Для цього необхідно провести лабораторний аналіз. У цьому експерти називають кілька порад, які можуть допомогти розрізнити неякісний товар.

По-перше, слід звертати увагу на вартість олії. Якщо ціна становить менше ніж 50 грн за 200 грам, то можна стверджувати, що це підробка.

По-друге, молочний жир швидко твердне. Якщо масло м’яке, його не виходить розрізати ножем, або продукт неправильної форми, то однозначно можна стверджувати - це фальсифікат, або він неправильно зберігався. І у першому, і у другому випадках купувати такі товари не потрібно.

Також часто люди зустрічають фальсифіковану олію на ринках або в інтернеті, оскільки там вона часто продається під маловідомими торговими марками. Слід пам’ятати, що олію, як і інші молокопродукти, не можна надсилати поштою, оскільки вона може зіпсуватися.

Як розповів професор кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів НУБіП Олександр Савченко у коментарі OBOZREVATEL, основна фальсифікація олії – додавання рослинного жиру до продукту.

"Молочний жир корисний, у всіх аспектах він потрібен, але він коштує дорого, дорожче, ніж рослинний. А ось рослинний жир, зокрема, найдешевший зараз - пальмовий, його, як правило, і додають у продукт. Тут є дві сторони. З одного – обман покупців, оскільки продукт має коштувати дешевше, а з іншого – продукт стає неякісним”, – зазначив Савченко.

Якщо викласти на тарілку це неякісне масло (до якого додали пальмовий жир), то навіть за кімнатної температури воно почне розтікатися. І для того, щоб зробити консистенцію такою ж, як у вершковому маслі, застосовують спеціальну теплову обробку і, як правило, обробляють цей жир при температурі понад 220 °C. В результаті утворюються речовини, які можуть завдати шкоди здоров’ю.

Слід зазначити, що особливо часто фальсифікати та неякісні продукти потрапляють на полиці магазинів та ринки напередодні свят. У такі періоди, як зараз перед Великоднем, експерти радять бути подвійно обачними та перевіряти обрану вами продукцію.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

У столиці викрили продаж російського фальсифікату ліків для онкохворих
Національна гвардія закупила цукор на 46 мільйонів гривень – на 25% дорожче, ніж Міністерство оборони
Начальника складу військової частини в Ужгороді засудили за втрату харчів на 1,5 мільйони гривень
На Волині нацполіція перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків російського та білоруського виробництва
Спека псує продукти в магазинах і ресторанах, а магазини економлять на генераторах, — Держспоживслужба
Правоохоронці викрили мережу підпільних цехів у Миколаївській та Київській областях: виготовляли “липові” приправи та каву
Викрито службовців держпідприємства, які брали хабарі за позитивні висновки щодо якості продуктів
ЄС посилить правила ввезення меду
На Хмельниччині судитимуть злочинну групу: підробляли одяг відомих спортивних брендів
Євросоюз введе мита на цукор та яйця з України через перевищення квоти, - ЗМІ

Коментарі:

comments powered by Disqus