Національна гвардія закупила цукор на 46 мільйонів гривень – на 25% дорожче, ніж Міністерство оборони

Національна гвардія закупила цукор на 46 мільйонів гривень – на 25% дорожче, ніж Міністерство оборони
Національна гвардія закупила цукор на 46 мільйонів гривень – на 25% дорожче, ніж Міністерство оборони

Дві військові частини Нацгвардії 19 і 24 липня за результатами тендерів замовили ТОВ «Вітргруп» цукру на суму 46,49 млн грн.

 Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Військова частина 3075 замовила цукор у мішках вагою не більше 50 кг із поставкою до 30 жовтня на 29,27 млн грн. Військова частина 3078 замовила цукор у мішках вагою 25 кг із поставкою до 15 серпня на 17,22 млн грн. Фірма повідомила, що вона купуватиме цукор у ТОВ «Фудгранд», а те – у філії «Глобинський цукровий завод» ТОВ «Цукорагропром».

Ціна цукру в усіх договорах обох замовників виявилась однаковою – 34,44 грн/кг із ПДВ.

У державного підприємства «Державний оператор тилу» Міноборони у каталозі до свіжого договору з ТОВ «Трейд Граніт Інвест» щодо постачання продуктів харчування для ЗСУ на Донеччину цукор врахований по 27,00 грн/кг із ПДВ. Це на 22% дешевше від ціни у НГУ. І ціна Міноборони також включає доставку до фронтових частин.

Читайте по темі: Мерія Вінниці розкрила кошторис у тендері на будівництво укриття в ліцеї 41 млн гривень

За даними моніторингу Держстату, в червні середня споживча ціна цукру по Україні становила 31,04 грн/кг із ПДВ. Це на 10% дешевше від нинішньої ціни у Нацгвардії.

Зараз у «Сільпо» роздрібна ціна цукру в упаковці 1 кг складає 34,99 грн/кг із ПДВ, а в мішку 5 кг – 33,80 грн/кг із ПДВ. «АТБ» продає цукор в упаковці 1 кг по 34,90 грн/кг із ПДВ.

Тендери проходили по-різному. Військова частина 3075 розбила свою спрощену закупівлю на десять лотів, однак усюди подалась лише «Вітргруп». Військова частина 3078 провела окремі сім спрощених закупівель, і «Вітргруп» виграла їх у єдиного суперника – київського ТОВ «ВС Трейд 22» Сергія Валентирова з Боярки. Ніхто не знижував ціни на аукціонах.

Раніше, у травні військова частина 3075 замовляла ТОВ «Смарт Маркет КР» цукор по 27,29 грн/кг без ПДВ. Однак у липні договори з тим постачальником розірвали, бо він, мовляв, порушив договірні зобов’язання, не виконував господарські зобов’язання за договоромпрострочив поставку за заявками замовника та відмовився виконувати умови договору.

«Вітргруп» зареєстрована в серпні 2023 року в Миргороді на Полтавщині. Тоді фірмою володіла і керувала місцева жителька Ганна Салова. Однак у січні 2024 року засновником і директором фірми став місцевий житель Андрій Клунник. У лютому 2024 року вона стала отримувати замовлення, й відтоді набрала їх виключно у силовиків на 242,55 млн грн.

Полтавський «Фудгранд» був створений в липні 2022 року, й відтоді натендерив 896,94 млн грн. Фірмою володіє і керує Наталія Хубова, яка раніше була ФОПом. Газета «Полтавщина» пов’язує фірму з місцевим підприємцем Володимиром Сергієнком. Фірма має потужності у Полтаві на вул. Шевченка, 20. Видання «Зміст» пише, що там само орендують приміщення і компанії, які входять до пулу підприємств, що їх використовує Володимир Сергієнко.

Поліція підозрювала, що КП «Добробут Полтавської громади Полтавської міської ради» у 2022 році купувало у «Фудгранд» продукти для дитсадків за завищеними цінами. На думку слідства, фрукти, овочі були дорожчі від ринку на 50-60%, а масло, молоко, сир – неякісні.

«Цукорагропром» входить до агропромислового холдингу «Астарта» Віктора Іванчика.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

АРМА знайшло майже 400 млн грн на рахунках компаній, що підозрюються у махінаціях із держзакупівлями
Адамовський і Якубовський: скандал із закупівлею продуктів харчування для ЗСУ на 666 мільйонів та судове протистояння
У Харкові Поліція охорони закупила пальне по завищеним цінам
Комунальники Оболоні віддали «прокладці» 55 млн гривень на ремонт дороги
Вартість підземних шкіл у Запоріжжі виявилась найвищою в Україні
Міноборони у серпні повернуло постачальникам неякісне майно на понад 550 мільйонів гривень
Філія АМПУ збирається купити судно з баржею за 310 млн гривень
Військові показали знищення ворожого ЗРК "Тор" дроном-камікадзе на Харківщині
У кошторис Меморіалу почесних поховань у Кривому розі за 80 млн заклали матеріали по завищених в 4 рази цінах
Метрополітен замовив у болгар електрообладнання на 10 млн євро

Коментарі:

comments powered by Disqus