Битва за "Руслани": чи зможе Україна отримати конфісковані в Росії літаки Ан-124

Битва за "Руслани": чи зможе Україна отримати конфісковані в Росії літаки Ан-124
Битва за "Руслани": чи зможе Україна отримати конфісковані в Росії літаки Ан-124

Днями інформаційний простір сколихнула новина про те, що арештовані в західних країнах транспортні літаки Ан-124 "Руслан" російської авіакомпанії "Волга-Дніпро" можуть бути передані Україні.

Принаймні, за словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, це збирається зробити Канада, яка наклала арешт на один із цих літаків.

OBOZREVATEL розбирався, що це за історія і які перспективи в України отримати конфісковані "Руслани".

Що таке "Волга-Дніпро"

"Волга-Дніпро" – це російська вантажна авіакомпанія, яка спеціалізується на авіаперевезеннях надважких і негабаритних вантажів літаками Ан-124-100 (має на балансі 12 штук) і Іл-76ТД-90ВД (має 5 штук).

Компанія здійснює перевезення авіаційним транспортом вантажів для потреб нафтової, газової, аерокосмічної промисловості, важкого машинобудування, гуманітарних і миротворчих місій, транспортує небезпечні вантажі. Зараз у це важко повірити, але до 2019 року ця компанія надавала послуги з перевезення сил і засобів Північноатлантичного альянсу, більш відомого як НАТО.

Про рішення з 2019 року припинити співпрацю з НАТО "Волга-Дніпро" оголосила в липні 2017 року. Офіційною причиною було названо перегляд компанією своєї політики на користь відмови від перевезення військових вантажів. Неофіційно російські джерела повідомляли, що такий крок став відповіддю на запроваджені проти Росії міжнародні санкції. Мовляв, так Росія хоче помститись Заходу, спричинивши незручності там, де цього найменше чекали, – в НАТО.

Але на практиці сталось так, що самоусунення росіян відкрило шлях для нарощування обертів українській компанії "Авіалінії Антонова" (авіатранспортний підрозділ ДП "Антонов"), яка наприкінці 2016 року припинила "співпрацю" з росіянами і вийшла на міжнародні ринки як самостійний гравець.

Ан-124  qhiqhuiqrtiuroz

Хоча насправді співпрацею це назвати було важко. То був радше кабальний договір з компанією "Волга-Дніпро", згідно з яким з 2006 по 2016 рік російська компанія здійснювала весь логістичний менеджмент, розпоряджаючись літаками "Антонова", і самостійно, на свій розсуд, розподіляла прибуток, залишаючи більшу його частину в Росії.

У чому суть судового позову "Антонова" проти "Волги-Дніпра"

Але найцікавіше в цій історії інше. Розірвавши договір про співпрацю з російською компанією, ДП "Антонов" перестало продовжувати сертифікати придатності до польотів їхнім літакам Ан-124-100 "Руслан" (згідно з міжнародними правилами такі сертифікати має право видавати лише розробник літаків).

Як уже згадувалось, "Волга-Дніпро" має на балансі 12 "Русланів", кожен з яких повинен мати технічний сертифікат придатності до польотів. Такий сертифікат видається на 4 тисяч льотних годин, після чого повинна проводитись процедура продовження ресурсу кожного літака з видачею нового технічного сертифіката придатності до польотів.

Так, після того, як літаки налітали відведені 4 тисячі льотних годин, вони мали б припинити свої польоти, принаймні за межі Росії. Однак росіяни знайшли вихід із ситуації у притаманному їм стилі: останніми роками "Волга-Дніпро" видавала сертифікати сама собі, ставлячи тим самим під загрозу безпечну експлуатацію повітряних суден. Водночас ремонт літаків, зважаючи на все, росіяни здійснювати не спроможні, тому що станом на лютий 2022 року цією компанією експлуатувались лише 7 "Русланів".

Технічні сертифікати й стали темою судового позову ДП "Антонов" проти компанії "Волга-Дніпро", і 1 квітня 2022 року Святошинський районний суд міста Києва в межах кримінального провадження заочно арештував усі 12 транспортних літаків Ан-124-100 "Руслан" російської авіакомпанії.

Ухвалу було надіслано всім компетентним органам у відповідних юрисдикціях, і станом на сьогодні, згідно з рішеннями місцевих урядів, трьом літакам Ан-124-100 "Руслан" авіакомпанії "Волга-Дніпро" заборонено виліт із Німеччини, і ще одному – з Канади.

Ан-124-100

Чи зможе Україна отримати арештовані "Руслани"

За межами Росії перебувають чотири літаки Ан-124-100 "Руслан" російської компанії "Волга-Дніпро". Один з них приземлився в канадському аеропорту Торонто 26 лютого 2022 року і був арештований Канадою в межах антиросійських санкцій (до рішення суду про арешт залишалося більше місяця). Ще один літак 23 лютого 2022 року приземлився в аеропорту німецького міста Лейпциг, і 26 лютого стосовно нього вжили тих самих заходів. Окрім цього, в аеропорту Лейпцига розміщено ще два літаки Ан-124 без двигунів.

Ан-124-100

Усі ці літаки арештовані урядами цих країн, і зараз вирішується питання про їхню подальшу долю. Як уже зазначалося вище, з Канадою ніби вдалося домовитись про передачу одного літака Україні. Щодо літаків, які перебувають у Німеччині, конкретики немає.

Решта 8 "Русланів", 5 з яких ще рік тому перебували в робочому стані, розміщені на території Росії і після 26 лютого 2022 року не здійснюють авіаперельотів у країни, які запровадили антиросійські санкції. Тому до перемоги у війні про них, найімовірніше, можна забути.

Ан-124-100

Що за літак Ан-124 "Руслан"

Ан-124 "Руслан" – це радянський, а згодом український літак, який є найбільшим серійним вантажним літаком у світі, а до появи Ан-225 "Мрія" взагалі був найбільшим літаком (власне, після зруйнування "Мрії" росіянами "Руслан" знову став найбільшим). Експлуатується з 1987 року у військових і цивільних цілях, при тому що розроблявся він саме як військовий транспортний літак.

Ан-124-100 "Руслан" – це комерційна транспортна версія літака з демонтованою частиною військового обладнання і переобладнаною зв’язковою радіостанцією та іншим приладовим обладнанням.

Літаки Ан-124 використовуються для перевезення локомотивів, яхт, фюзеляжів літаків, військової і космічної техніки, а також багатьох інших великогабаритних вантажів.

На літаку Ан-124 "Руслан" було встановлено 21 рекорд світу, зокрема з вантажності (171 219 кг на висоту 10 750 м) і дальності перельоту замкненим маршрутом (20 150,92 км).

Усього було побудовано 55 літаків Ан-124 "Руслан", 4 з яких розбились у авіакатастрофах. Тож станом на сьогодні:

– 27 літаків перебувають на балансі міністерства оборони РФ (за останньою інформацією, 24 з них у справному стані);

– 12 на балансі російської компанії "Волга-Дніпро" (з них 7 справних, 2 з яких арештовані);

– 2 на балансі російської компанії "Політ" (обидва несправні, перебувають на зберіганні в Ульяновську);

– 7 належать українській компанії "Авіалінії Антонова" (усі справні);

– 1 на балансі азербайджанської компанії Silk Way Airlines (справний);

– 1 експлуатує компанія Maximus Air Cargo з ОАЕ (справний);

– 1 належить лівійській компанії Libyan Air Cargo (несправний, перебуває на зберіганні у Києві).

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus