Бурштиновий сервітут: Амберкінг заходить до лісу через суд

Бурштиновий сервітут: Амберкінг заходить до лісу через суд
Бурштиновий сервітут: Амберкінг заходить до лісу через суд

Тим часом, АМКУ перевіряє, чи компанія законно виграла спецдозволи на аукціонах Держгеонедр.

У суперечці про право користування лісом, яка виникла між власником спецдозволу на бурштинові надра та користувачем земельної ділянки, суд прийняв бік надрокористувача. Повідомляє ІА NADRA .

Суперечка стосувалася лісових угідь у Рівненській області, що частково перетинаються з контуром янтарноносних ділянок Зонецька перша та Зонецька друга.

ТОВ «Амберкінг» купило право користування цими ділянками за результатами аукціонів 31.03.2021, власне спецдозволи отримало 07.06.2021: № 5222 – на Зонецький перший та № 5223 – на Зонецький другий. Обидва — на п’ять років.

Як з’ясувалося, межі ділянок надр Зонецька перша та Зонецька друга накладаються на частину земельних ділянок з кадастровими номерами 5625481600:02:001:0466 та 5625481600:02:002:0232 ;)державна

  • На території земельної ділянки 5625481600:02:001:0466 – опинилися 3,3047 га ділянки Зонецька перша та 3,8126 га Зонецька друга;
  • На території земельної ділянки 5625481600:02:002:0232 - 0,0786 га ділянки Зонецька друга.

Землекористувачем (на праві постійного користування) цих земельних ділянок є Спеціалізований сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Кам’яно-Случанський».

Надрокористувач звернувся до кооперативу з проханням надати погодження для укладання відповідної типової угоди з власником землі для реалізації прав власника спеціального дозволу на користування бурштиновими надрами. За результатами звернень, погодження землекористувача ССГЗК «Кам’яно-Случанський» не надав. Також користувач землі відмовив ТОВ «Амберкінг» у укладанні договору земельного сервітуту, зазначивши, що «наслідком встановлення земельного сервітуту він буде змушений звільнити своїх 15 найманих працівників, за яких сплачує податки».

Отримавши відмову, надрокористувач звернувся до Господарського суду Рівненської області, який на користь ТОВ «Амберкінг» встановив платіжний земельний сервітут на всіх ділянках, про які просила компанія. Суд встановив розмір оплати за користування ділянками лісу: 837 грн. (за 3,8126 га) + 725 грн. (за 3,3047 га) + 800 грн. (за 0,0786 га) = 2362 грн./місяць (з ПДВ).

Мовою судового документа:

«…Відповідач (ДСГЗК „Кам’яно-Случанський“ — Ред.) своїми діями створює перешкоди для легальної діяльності з видобутку бурштину, сплати Позивачем (ТОВ „Амберкінг“ — Ред.) всіх передбачених законодавством платежів до бюджету. Зазначені перешкоди заважають загальнонаціональним інтересам щодо розвитку галузі з видобутку бурштину (загального державного значення). Землі лісогосподарського призначення є землями українського народу, як і корисні копалини. Використання земель лісогосподарського призначення з подальшою рекультивацією земель та відновленням лісового фонду та відшкодуванням завданих збитків з метою легального видобутку бурштину – загальнодержавні цілі. Законодавством визначено територіальні обмеження з видобутку (трохи більше 10 га).

Передбачається, що встановлення земельного сервітуту забезпечить збереження та дотримання балансу інтересів як лісокористувача (відповідача), так і надрокористувача (позивача). Також необхідність розвитку легального видобутку корисних копалин загальнодержавного значення та надходження платежів до бюджету — на користь власника землі, лісу та надр, що знаходяться на відповідній земельній ділянці. Ліс, якщо буде потреба у його вирубці, буде відтворено за кошти Позивач, земельну ділянку також буде рекультивовано, Відповідач отримує відшкодування за тимчасове використання земельної ділянки з метою, не пов’язаною з лісогосподарською діяльністю. …»

Рішення суду може бути оскаржено протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Ознайомитись з повним текстом (оголошено та підписано 18.05.2023) можна за посиланням .

У Кам’яно-Случанському кооперативі заявили NADRA.INFO, що не погоджуються з рішенням суду.

«Буду оскаржити! Чи є земля лісового фонду, є державний акт, є кадастрові номери — скажіть, на основі чого Держгеонадра продають землі та пошкоджені [янтарнокопателями], і неушкоджені? Я не кажу, щоб переді мною били поклони, але можна було узгодити — чи можна продавати [спецдозвіл] на аукціоні, чи не можна? Продано стільки неушкоджених частин, де жодна помпа ніколи не була! - Заявив голова кооперативу Володимир Ковальчук. Він стурбований не лише передачею частини непошкодженого лісу у користування для видобутку бурштину, а й подальшим відновленням насаджень: «Ліс — 70-80 років є, навіть ділянки по 85 років є, не кажучи вже про посадки, посаджені 10-15 років тому. Ну, продали вони. Так, проведуть геологорозвідку, зроблять рекультивацію земель, посадять посадку — а через п’ять років догляд за культурами хто робитиме, і за чий рахунок робитиме!? …Ніколи не було такого бардаку, як зараз! Якби [весь] пошкоджений ліс був – то **** ** **** ******. Але є такі ділянки, що любо глянути. А вони продаються» .

Отримати оперативний коментар ТОВ "Амберкінг" не вдалося. NADRA.INFO готові опублікувати позицію компанії, зв’язатися з нами можна за контактами .

Важливою є ремарка з придбання компанією «Амберкінг» спецдозволів на янтарноносні ділянки Зонецька перша та Зонецька друга. NADRA.INFO писали , що восени 2021 р. перемогу на торгах спецдозволами здобуло ТОВ «Ентер Гео Інвест». Переможець запропонував за кожну ділянку по 5,2 млн. грн., проте не сплатив обіцяну. Тому ТОВ «Амберкінг» купило бурштинові спецдозволи у п’ятнадцять дешевше — лише по 346 тис. грн за ділянку. Сьогодні обставини цих аукціонів перевіряє Антимонопольний комітет України щодо можливої змови між учасниками.

ТОВ «Амберкінг» засновано у 2020 р.. Статутний капітал 1020000 грн. Реєстрація - м. Київ. Власник Руденко Роман. Керівник Антонова Ігор. Окрім згаданих спецдозволів, ТОВ «Амберкінг» контролює ще три ділянки бурштинових надр (анкетні дані YouControl).

skelet.info

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Кличко віддав одіозному ексрегіоналу Шкілю підряд на метро на Сирець за 14 мільярдів
Суд визнав незаконною угоду про будівництво стадіону за 31 млн гривень
Стало відомо, хто консультував родину Кириленка, як приховати докази про елітне майно — журналісти
Голова АМКУ Кириленко вніс 30 мільйонів застави
Глава АМКУ Кириленко пояснив, що його родина заробила 300 тисяч доларів на продажі малини, - ЦПК
ВАКС обрав голові АМКУ Кириленку запобіжний захід у вигляді застави у 30 млн гривень
Суд утретє не зміг обрати захід очільнику АМКУ Кириленку, - ЗМІ
Справа Кириленка: у ВАКС вирішили відкласти засідання щодо обрання запобіжного заходу
Максим Шкіль та група компаній "Автострада": Як отримувати великі державні контракти, попри корупційні скандали
САП просить арешт для голови АМКУ із заставою у 121 мільйон гривень

Коментарі:

comments powered by Disqus