Максим Шкіль та група компаній "Автострада": Як отримувати великі державні контракти, попри корупційні скандали

Максим Шкіль та група компаній "Автострада": Як отримувати великі державні контракти, попри корупційні скандали
Максим Шкіль та група компаній "Автострада": Як отримувати великі державні контракти, попри корупційні скандали

Максим Вікторович Шкіль — український бізнесмен, якого пов’язують із корупційними зв’язками, відмиванням грошей та уникненням сплати податків.

З початку війни Максим Шкіль був залучений до максимального розкрадання коштів, виділених Європейським союзом на відновлення інфраструктури України. Майже всі державні тендери отримують класифікацію таємності, що обмежує доступ до інформації і дозволяє завищувати вартість в 4-10 разів. Цим широко користуються учасники і організатори тендерів. В результаті беруть участь лише свої люди, залучені до корупційної діяльності.

Серед них Максим Шкіль,який завдяки зв’язкам з українськими посадовцями, зокрема колишнім міністром Омеляном, неодноразово вигравав державні тендери.

Ціни на послуги та роботи фірм Шкіля часто були необґрунтовано високими. Головна частина отриманих коштів йшла в офшорні компанії, а за залишені кошти виконувалися державні замовлення.

У його корупційних схемах були задіяні офшорні компанії, що знаходяться на території Європейського союзу. А ще раніше його компанія "Перша Логістична Компанія" отримала визнання з боку ЛНР ДНР (нині окуповані Росією українські території) як найкраща транспортна компанія регіону. В свою чергу багато компаній навіть за менші зв’язки з непризнаними республіками отримували кримінальні справи і потрапляли в санкційні списки. Але Шкіль та його компанії продовжують працювати. Його фірми неодноразово згадувалися у кримінальних справах, але самому Шкілю вдалося уникнути відповідальності.

Читайте по темі: Розробив "бліцкриг" для захоплення Харкова: СБУ оголосила підозру генералу РФ Степаніщеву

 uriqzeiqqiuhroz rtiqriezidtqroz eiqtideqidrhroz

Після початку війни Росії проти України, Максим Вікторович активно освоює кошти, виділені Європейським союзом на відновлення України.

Максим Вікторович народився 19 серпня 1983 року у Львові. Його бізнес-кар’єра розпочалася з політичної діяльності в часи президента України Віктора Януковича, який втік до Російської Федерації в 2014 році.

Близькість до державних органів і знайомство з їх керівниками дали зрозуміти, які галузі економіки країни будуть пріоритетними, куди будуть направлятися кошти держбюджету і як вони будуть розподілятися. Шкіль відкривав компанії спеціально для отримання державних замовлень по національних проектах, які фінансувалися за рахунок коштів, наданих Україні західними країнами.

Часто ці компанії оформлялися "на папері" і не мали жодного технічного або матеріального забезпечення, але незважаючи на це, держава все одно віддавала перемогу в тендерах компаніям Шкіля, так відбувається і зараз, з кожним новим пакетом допомоги, схваленим Євросоюзом, вартість тендерів неодноразово зростає.

Шлях Максима Шкіля в бізнес почався з політичної діяльності. Спочатку він був помічником народного депутата Миколи Дем’янка, що представляв "Партію регіонів".

Сам Микола Дем’янко один із найкращих і старих друзів експрезидента-втікача  Віктора Януковича.

Завдяки такому знайомству, Максим Шкіль у короткий час стає головою регіонального партійного відділення молодіжної організації Партії регіонів.

«Молоді Регіони», пізніше визнані в Україні екстремістською організацією в 2014 році.

Читайте по темі: WSJ: Захід підштовхує Україну до створення плану "Б" щодо війни з Росією

«Партія регіонів» - політична сила колишнього президента України Віктора Януковича, яка займала проросійські позиції. Її молодіжна організація називалася «Молоді регіони».

Політичний діяч і майбутній успішний підприємець уже тоді говорив, що хотів би займатися бізнесом, але пішов у політику, оскільки його батько не довіряв йому у питаннях підприємництва.

Бажання Шкіля зайнятися комерційною діяльністю було почутим від старших товаришів з «Партії регіонів», і в 2007 році вони зробили 23-річного Максима Шкіля номінальним (фіктивним) керівником і власником кількох великих виробничих підприємств і гранітних кар’єрів.

Завдяки потужним корупційним зв’язкам Максим Шкіль забезпечував своїм фірмам перемоги в державних тендерах у 2010-2014 роках. У той період вони працювали для колишнього президента України Віктора Януковича та його команди. А згодом всі учасники отримали кримінальні справи і втекли в Росію, але Шкіль залишився в Україні і захопив частину бізнесу, залишивши його під своїм контролем разом із своїми фірмами.

Гроші, отримані за контрактами з державного бюджету, відправлялися в офшорні компанії і осідали в кишенях Шкіля та його компаньйонів.

Незалежні розслідувачі неодноразово звертали увагу громадськості на те, що Шкіль і його покровителі корупціонували чиновників, роздаючи їм хабарі, а потім за їхньою допомогою грабували державний бюджет і відмивали мільйони доларів.

Ця схема продовжує існувати і зараз, незважаючи на багаторазову зміну влади в Україні. Компанії Шкіля продовжують працювати за державними замовленнями, а з часу першого пакету виділеної Євросоюзом та партнерами фінансової підтримки це стало більш відчутним ударом для розподілу та злочинної діяльності з боку державного бюджету та коштів європейських платників податків.

Партійні завдання Максима Шкіля

«Партія регіонів» мала проросійську політичну позицію, що відбивалося в комерційній та громадській діяльності Максима Шкіля.

Так, наприклад, у 2012 році журналісти українського видання «Українська правда», а пізніше і інші, повідомляли про те, що Максим Шкіль організував і оплатив поїздку 300 ветеранів з Житомира на концерт відомого радянського і російського естрадного виконавця, друга Януковича, депутата Державної думи Росії Іосифа Кобзона, у чому він сам як організатор визнався з екрану телевізора.

Пізніше Іосиф Кобзон неодноразово підтримував захоплення та відокремлення частини територій України, а також підтримував претензії Росії та спроби руйнування територіальної цілісності України.

Максим Шкіль і його бізнес

Вступивши до партії регіонів екс-президента України Віктора Януковича, Максим Шкіль опинився в центрі уваги корупційної мережі партійних діячів, чиновників, підставних осіб, що брали участь у розкраданні державного бюджету.

Його перший бізнес проект був розпочатий в 2006 році, коли початківцю підприємцю було 23 роки. Він розпочав з розробки Беховського кар’єру, який займався видобутком та переробкою граніту. У проекті брали участь іноземні інвестори. А саме отримання ліцензії було пов’язане з корупційною діяльністю системи дозвільних органів того часу.

Загальна інвестиція в виробничі потужності ПрАТ "Беховський гранітний кар’єр" становила близько 20 мільйонів євро, що дозволило зайняти серйозні позиції на ринку.

Менш ніж за 15 років, у травні 2021 року, всі 100% акцій "Беховського гранітного кар’єру" (БГК) були викуплені компанією Максима Шкіля "MS Capital".

Кар’єр досяг повної запланованої потужності, і обсяг його виробництва становить понад 100 вагонів щебеню на добу. Це більше 2 мільйонів тонн готової щебеневої продукції на рік.

До складу "MS Capital" входять також найбільші компанії України:

у сфері логістики: "Перша Логістична Компанія"; у будівельній галузі: Група компаній "Автострада"; у сільському господарстві: "Прилукська Аграрна Компанія"; у сфері автомобільного бізнесу: "Audi Центр Одеса Південь".

Під час президентства Віктора Януковича Максим Шкіль активно розвивав свої бізнес-проекти, використовуючи свої політичні зв’язки та корупційні схеми.

У 2011 році, за часів Януковича, він створив "Першу логістичну компанію". Одним з її власників була мати Максима Шкіля, Тетяна Шкіль.

"Перша логістична компанія": бізнес, заснований на хабарництві та корупції.

Ідея створення компанії, яка платитиме мінімальні тарифи за перевезення по залізничних дорогах державному підприємству "Укрзалізниця" та перепродаватиме ці послуги за вищою ціною третім особам, мала величезний комерційний успіх.

Довідково.  Українська залізнична дорога (УЗ) – державне підприємство, яке займає практично монопольне положення у сфері залізничних перевезень в Україні. Після перетворення в акціонерне товариство в 2018 році воно фактично залишилося державним монополістом. Засновано ще в часи СРСР.

Перша логістична компанія (ПЛК), лобісти якої працювали на найвищому рівні, почала отримувати контракти на перевезення зерна залізницею, руйнуючи при цьому державне підприємство. ПЛК отримувала прибуток, практично нічого не вкладаючи, просто перепродавала послугу залізниці за значно вищою ціною.

На підставі незалежних розслідувань, посадовці УЗ отримували великі хабарі за забезпечення ПЛК найнижчих тарифів та створення дефіциту вагонів на ринку перевезень зерна для інших організацій.

Уже з перших днів свого існування ПЛК почала вигравати державні тендери на десятки мільйонів доларів на перевезення залізницею українського зерна та інших вантажів. Успіх компанії ґрунтувався на хабарах, які роздавалися посадовцям УЗ, а компанія отримувала міцну підтримку на рівні уряду.

В 2020–2021 роках українська інформаційна мережа «Комета» оприлюднила документи, згідно з якими компанія Шкіля була визнана кращим перевізником вугілля та зерна в окупованих Росією областях України. З початком війни всі компанії отримали кримінальні переслідування, а їх власників оголосили в розшук, окрім компаній Шкіля, який досі отримує державні контракти та перемагає в державних тендерах.

"Корупційні зв’язки Шкіля: резонансна ДТП з посадовцем Укрзалізниці, або Як таємне стає очевидним"

Отримання державних вантажних вагонів та пільгових тарифів у будь-який час року та в необхідній кількості вимагало міцних зв’язків не лише на верхівках влади, але й на місцях.

Один з посадовців, який "допомагав" Шкілю, це Іван Федорко. Колишній директор з вантажних перевезень "Української залізниці" та керівник окремих філій залізниці.

Відносини між Шкілем і Федорко були дуже плідними. Повідомлялося про регулярні виплати чиновнику "УЗ". Максим Шкіль організував роботу дочки Федорко в "Першій логістичній компанії".

А на початку 2016 року вибухнув скандал, завдяки якому стало відомо про відносини Шкіля і Федорко. Іван Федорко, в стані алкогольного сп’яніння, на автомобілі марки Audi Q7, подарованому йому Максимом Шкілем, врізався в авто відомого в Україні фотографа та журналіста. Результатом ДТП стали тілесні ушкодження дружини і дитини фотографа.

Після цього Івана Федорка звільнили з роботи, а історія з дорогим подарунком стала загальновідомою.

А податки можна не платити: як "Перша логістична компанія" уникнула сплати податків

Незважаючи на високий дохід, ТОВ "Перша логістична компанія" сплачувала мізерні податки. Ці факти були безліч разів підтверджені матеріалами, опублікованими українськими виданнями.

Так, виявилося, що компанія "мінімізує податкові зобов’язання підприємства", приховуючи доходи за допомогою вже налагодженої схеми з офшорними компаніями та фірмами-прокладками.

Суть полягала в тому, що "Перша логістична" переказувала гроші фіктивним організаціям, які існували лише на папері. У висновку спеціалістів, які проводили перевірку цих фірм, зазначалося, що всі вони "мають ознаки фіктивності".

Так, "Перша логістична компанія" у 2014 році перерахувала 36 мільйонів гривень на "порожні" компанії - ТОВ "Еколайн-СТ" та ТОВ "Мега-Ексім".

Під час більш глибокого аналізу платежів виявилося, що ці гроші потрапляли на рахунки у Східних областях України і могли бути витрачені на закупівлю зброї.

"Щоб уникнути сплати податків, Максим Шкіль включив до складу витрат документи, отримані від фірм-прокладок, що значно знизило прибуток ТОВ "Перша логістична компанія".

Чистий дохід її опустився до 0,3%. Завдяки цьому, при доході понад 400 млн гривень податок на прибуток "Першої логістичної компанії" становив трохи більше 126 тисяч гривень", повідомляли українські ЗМІ, які займалися розслідуванням. Відповідні державні структури не звернули на це уваги.

Корупційні зв’язки підприємців з команди Януковича, схоже, працюють за будь-якої влади.

У квітні 2016 року у програмі "Подробиці" на каналі "Інтер" вийшов сюжет, в якому згадується "Перша логістична компанія", а Максим Шкіль тоді був одним з її співвласників. У сюжеті говориться, що Іван Федорко досі представляє інтереси родини Януковича в "Укрзалізниці".

Також повідомлялося про те, що злочинні схеми, в яких був замішаний Шкіль, пов’язані із старшим сином Віктора Януковича Олександром.

"Зернотранс" та "УПІ-Магістраль": перевезення зерна виявилися вигідними

У 2013 році Максим Шкіль, окрилений успіхом "Першої логістичної компанії", відкриває компанію, яка здійснює перевезення автомобільним транспортом.

У розпорядженні новоспеченої транспортної фірми Зернотранс було 150 зерновозів (MAN, Камаз) об’ємом 75-82 м.куб. Всі автомобілі були самоскидами з причепами з бічним і заднім вивантаженням, обладнані системою навігації GPS.

Це підприємство Шкіля також мало серйозний успіх.

Так само в той період Шкіль контролював діяльність компанії УПІ-Магістраль.

У 2014 році методи ведення бізнесу Шкіля привернули увагу правоохоронних органів. Це сталося після втечі з України до Росії президента країни Віктора Януковича.

Правоохоронні органи також зацікавилися зв’язками підприємця з колишнім главою держави.

У відношенні УПІ-Магістраль і Зернотранс було порушено кілька кримінальних і адміністративних справ, пов’язаних з відмиванням грошей та ухиленням від сплати податків та корупційною діяльністю.

У період з 2014 по 2017 роки українська податкова поліція подала позови в суди проти компаній Максима Шкіля.

Тоді, в ході журналістських розслідувань виявилось, що для уникнення ув’язнення та приховання незаконної діяльності Максим Шкіль використовував фіктивних власників компаній, що він робить і досі.

У той же час, у інтерв’ю українським ЗМІ у 2017 році, Максим Шкіль називав компанію "Перша логістична" своєю, хоча в документах вказувалася особа фіктивного власника.

Щоб виводити за кордон гроші та легалізувати корупційний дохід, він використовував всесвітньо відому марку автомобілів AUDI, отримавши всі права в 2015 році на представлення їх інтересів в Україні — в Одесі.

Регіонали виходять зі сцени, а бізнес Шкіля продовжує розвиватися

Становлення Максима Шкіля як успішного бізнесмена припало на період з 2006 по 2014 рік. Молодий підприємець не зазнавав бідності й за часів Петра Порошенка, який очолював країну з 7 червня 2014 по 20 травня 2019 року. У цей період активне лобіювання надавалося безпосередньо міністром інфраструктури Володимиром Омеляном, якого в подальшому також звинувачували у корупційній діяльності.

Раніше завжди енергійний підлеглий Януковича, Максим Шкіль, не відірваний від корупції. На сьогодні Максим Вікторович Шкіль намагається бути відомим в Україні як особа, яка не веде бізнес у Росії і не використовує офшорні схеми для відмивання грошей. Однак кримінальні справи, обшуки та темні махінації Шкіля Максима Вікторовича широко відомі в усій СНД.

Цікаво відзначити, що успіх у комерційній сфері прийшов до Шкіля досить рано, і, що не менш важливо, збігся з приходом до влади режиму Порошенка. Його підприємницький талант полягав у працьовитості та створенні успішних порочних схем, починаючи з логістичних компаній, а потім переходячи до дорожнього будівництва. На сьогодні в судах по всій Україні було проведено і розглянуто безліч судових процесів, пов’язаних з усіма компаніями, в яких брав участь Шкіль.

"Audi Центр Одеса Південь": Шкіль виходить на світовий рівень

Незважаючи на всі кримінальні та адміністративні справи, вже у 2015 році Шкіль стає власником корпоративних прав компанії "Audi Центр Одеса Південь".

За рік був побудований, запущений в експлуатацію і функціонує найбільший дилерський центр, де продаються найдорожчі автомобілі.

На відкритті салону у 2016 році був присутній держсекретар міністерства транспорту Німеччини Райнер Бомба.

Максим Шкіль виходить на новий рівень спілкування. Він зустрічається з високопоставленим чиновником міністерства транспорту та інфраструктури Німеччини Райнером Бомбою.

Вже через півроку після відкриття Максим Шкіль сам заявляє, що його дилерський центр "Audi в Одесі" зайняв 30% ринку продажу автомобілів цієї марки в Україні.

Незалежні розслідувачі повідомляли у той період, що будівництво дилерського центру Audi в Одесі задумувалося і було реалізовано для того, щоб легалізувати та сховати кошти, отримані злочинним шляхом, включаючи сховані від оподаткування доходи. Натякали на зв’язок з офшорною компанією, створеною громадянином Німеччини.

Один з засновників Audi Центр Одеса Південь - офшорна компанія INTERNATIONAL BUSINESS GROUP.

Ще одним засновником і партнером Шкіля є одесит Скрипка Сергій Іванович.

За інформацією українського журналіста Олексія Лупаносова, Сергій Скрипка, разом з Євгенієм Владимировичем Деєвим та іншими спільниками, організували крадіжку майна Міністерства оборони України в Одесі на будівництві Стадіону СКА.

Їх дії призвели до того, що стадіон так і не був збудований. Крім розтрачених бюджетних коштів, Одеса втратила право на проведення матчів ЄВРО-2012.

За даними порталу Цензор.нет, Євгеній Деєв у період з 2009 по 2014 рік був директором та співзасновником компанії 3С Авто Еліт (офіційного дистриб’ютора Audi в Україні).

Стосовно компаній Audi Центр Одеса Південь було порушено десятки кримінальних справ, включаючи підозру у легалізації коштів через продаж дорогих автомобілів салонами Audi.

Результатів досі немає. А саме підприємство продовжує працювати і успішно виконує свою функцію легалізації корупційних коштів Максима Шкіля на території Європейського Союзу.

У 2016 році Максим Шкіль створює групу компаній "Автострада", яка стає одним з лідерів у будівництві доріг і мостів в Україні. У його бізнес-портфель потрапляють найбільші контракти, компанія реалізує проекти будь-якого рівня складності. Організація декларує європейські стандарти якості. Але все це залишається тільки на папері, багато фактів показують суттєве (більше ніж в 2 рази) заниження якості матеріалів, але при цьому завищення цін більше ніж в 5 разів. При цьому з першими контрактами, організованими в рамках президентської ініціативи "Велике будівництво Володимира Зеленського", у компанії Шкіля не було жодної одиниці техніки і працівників, здатних до такого рівня будівництва і обслуговування, але це не завадило йому отримувати десятки державних контрактів.

Пізніше, як і у випадку з іншими підприємствами Шкіля, після кількох контрактів, люб’язно наданих адміністрацією президента Зеленського, Шкіль купує і створює власні виробничі лінії, закупляє парк сучасної техніки та залучає працівників.

Проте справа в тому, що, буквально з перших днів відкриття, компанія, яка не має ніякого досвіду в дорожньому будівництві, починає вигравати один за одним державні тендери по всій Україні під егідою президента Зеленського та його ініціативи.

Цікаво, що інтерес Шкіля до дорожнього будівництва виник саме в той час, коли Україна планувала масштабне будівництво автомобільних доріг. На той період йшлося про значне збільшення державних коштіа, виділених на цю мету.

Так, у 2017 році на ремонт та будівництво доріг було виділено 16 млн гривень, а вже у 2020 році - 100 млн гривень.

У 2017 році був підготовлений спільний проект "Укравтодору" та Міністерства інфраструктури під назвою Go Highway, який мав з’єднати українські порти на Чорному морі та Польські на Балтійському морі. Цей проект підтримувався Світовим банком. А в Україні його лобіював міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Ці плани Шкіль заздалегідь знав і створив компанію в найкращий момент часу. За даними незалежних розслідувачів, вона засновувалась спеціально для отримання бюджетних коштів не лише від України, але й залучених спонсорів з Європейського союзу.

У 2016 році на посаду міністра інфраструктури призначається родич Шкіля, Володимир Омелян. Він же ініціатор програми Go Highway.

Для інформації: Володимир Володимирович Омелян - український дипломат і політик, міністр транспорту та інфраструктури України з 15 квітня 2016 року по 29 серпня 2019 року.

Виступаючи у ролі міністра, Омелян зауважив, що протягом 2016 року в країні було відремонтовано рекордну кількість доріг, але це становило лише 1% від необхідного обсягу. Перспективи дорожнього будівництва в Україні на той момент, мабуть, були найбільш обіцяючими.

Цілком зрозуміло, що маючи високих покровителів, Шкіль легко отримував проекти на будівництво та ремонт доріг і мостів у всіх областях країни, незважаючи на завищені ціни і низьку якість матеріалів.

Так, на одному з перших конкурсів за державними закупівлями, виграному в Вінницькій області, щойно створена "Автострада" запропонувала ціну за 1 км дороги приблизно 23 млн грн. Тим часом вартість 1 км дороги на трасі Київ-Чоп склала 9,6 млн грн, подібний об’єкт - ділянка дороги Одеса-Рені коштувала 13 млн грн за 1 км. Попередні тендери в тій самій Вінницькій області обходилися 6,3-7,2 млн гривень, різниця у ціні більш ніж значна.

Низька якість "Автостради" підтверджується матеріалами кримінальної справи №127/11168/19 від 22 квітня 2019 року, в якій, згідно з висновком експертів, "умисно зменшувався склад дорожнього покриття з метою зниження його собівартості".

Звісно, знаходились і ті, хто намагався знайти справедливість, звертаючись до відповідних установ з скаргами на порушення законів у проведенні тендерів, перемога в яких дісталася ТОВ "Автострада".

Ці питання вирішувались шляхом переговорів, а у тих, хто відмовлявся уступити підприємству Шкіля, траплялися неприємності.

Так, у компанії "Полтавабудцентр" згорів автопарк спецтехніки. Це сталося невдовзі після подання керівництвом скарги на незаконну перемогу ТОВ "Автострада" в наступному тендері.

За думкою адміністрації фірми, пожежа була пов’язана з скаргами, поданими у зв’язку з гучними порушеннями на конкурсах, серед яких були домовленості та хабарі.

Вражає те, що після подій не було жодної серйозної реакції з боку офіційних органів. Замість цього відбулися переговори представників "Автостради" з ключовими конкурентами, в ході яких звучали погрози, а потім спецтехніка компанії "Полтавабудцентр" вибухала вогнем.

Правоохоронні органи повідомляли, що стався підпал, вчинений невстановленими особами, які залишилися невідомими.

У "Полтавабудцентрі" вважають, що цей інцидент пов’язаний з їхнім ставленням до корупції у дорожній галузі, особливо після того, як президент Зеленський оголосив свої плани щодо "Великого будівництва". У "Полтавабудцентрі" відзначають, що це найбільш корупційний проект сучасності.

Гарник Погосян, директор "Полтавабудцентру", відкрито заявив, що корупція у галузі підтримується на рівні Кабінету міністрів і "Укравтодору".

За місяць до пожежі Вінницька облавтодор оголосила про проведення нового конкурсу на ремонт дорожнього покриття. Однак умови цього конкурсу були спрямовані під компанію "Автострада".

Отже, жодна інша компанія не могла б перемогти тендер. Це було вказано у скарзі, підписаній Погосяном.

Інтереси "Автостради" у той час активно підтримував уряд Гройсмана, і скаргу компанії "Полтавабудцентр" було відхилено. Це свідчить про те, що інтереси корупційної діяльності в Україні лобіюються на найвищому рівні.

Керівництво "Полтавабудцентру", володіючи успішним досвідом боротьби у подібних питаннях, вирішило досягти справедливості і звернулося з скаргою до Антимонопольного комітету України (АМКУ) з проханням прийняти заходи щодо незаконних дій Вінницької служби автодоріг.

Але все закінчилося тим, що спецтехніка згоріла, винних не знайшли, і компанія "Полтавабудцентр" більше не могла брати участь у тендері.

Це справді ще один приклад конкурентної боротьби за кошти на ремонт дорожнього покриття. Шкіль і Олександр Бойко не можуть поділити об’єкти.

Що стосується конкурентної боротьби Автостради в Черкаській області, то до її появи безумовним лідером у дорожньому будівництві була компанія ТОВ «ШРБУ-48».

Основним бенефіціаром «ШРБУ-48» є колишній керівник Служби автомобільних доріг Черкаської області Бахтіяр Сапаєв.

З 2008 року компанії, пов’язані з Сапаєвим, освоїли понад 10 мільярдів гривень, виграваючи тендери і отримуючи кращі контракти (курс долара до гривні тоді становив 5 гривень за 1 долар США).

Цікавий поворот подій. Здається, в цьому випадку конкурентам вдалося домовитися. Згідно з розслідуванням, яке опублікувало видання rezonans.info, виявлено факти незаконного поділу дорожнього бюджету з компанією «ШРБУ-48». Обидві ці організації успішно співіснували в одній області.

Компанія Бахтіяра Сапаєва брала участь у тендерах разом з Автострадою, виступаючи як фіктивна компанія, документи якої були спеціально складені таким чином, що вона не могла перемогти.

Конкурсні пропозиції всіх інших учасників були просто відхилені, незважаючи на те, що за їхніми словами, саме переможна компанія найменше відповідала заявленим вимогам тендеру.

Скарги учасників тендерів, які конкурували з "Автострадою", розглядалися відповідними інстанціями, але не призводили до очікуваних результатів.

Важко опонувати організації, за якою стоять вищі керівники профільного міністерства у вигляді міністра Володимира Омеляна та уряд у вигляді прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

 Володимир Борисович Гройсман був головою уряду України з 14 квітня 2016 року по 29 серпня 2019 року.

Очевидно, що Максим Вікторович Шкіль та Омелян є лише ланкою в ланцюгу, через яку гроші передаються більш впливовим особам. Проте шкода, яку вони завдають своїм країнам, величезна: лише в 2017 році збитки залізничних доріг від їхньої діяльності оцінили в 2 мільярди доларів. Це лише початок - якщо врахувати несплачені податки, витрати на планові витрати ПЛК та доходи, які повинна була отримати Укрзалізниця, загальна сума збільшується вдесятеро. Тут йдеться виключно про гроші: вартість занепаду УЗ полягає в наповненні особистих офшорних рахунків її ключових фігур та захисників.

До цього слід додати гроші, отримані Першою Логістичною від вантажних тендерів. Сума сплачених податків також залишалась мізерною. Вирішення проблеми, як знизити податкове навантаження, було елементарним. Через фіктивні компанії раптово зменшувалась прибутковість угоди, а на папері значно збільшувалась частина, яка стосувалась витрат, тоді як насправді фіктивні компанії переказували гроші в офшори. Незважаючи на мільярдні доходи, вся робота була виконана УЗ, а фірма Шкіля заплатила лише мінімальні 200-300 тисяч гривень податків.

Закордонні зв’язки та офшорні активи Максима Шкіля

Цікавим є факт "дружби" з німецькими бізнесменами, яких Максим Шкіль використовував як номінальних представників, щоб мати можливість здійснювати шахрайство в сфері оподаткування та легалізації корупційних коштів на території Європейського союзу. І всі іноземні підприємці, які, як вважалося, представляли компанії Шкіля, виявилися фіктивними особами, починаючи з існування його першого підприємства.

У 2016 році ТОВ "Мосткомбуд – МКБ" було перетворено на ТОВ "Спільне Українсько-німецьке Підприємство «Автострада». Пізніше воно знову стало виключно українським, але на момент створення одним з засновників німецької частини підприємства був Цахаріас Вальтер, громадянин Німеччини. Українську сторону в особі власника представляв Волощук Володимир Сергійович. Пізніше "Автострада" була переоформлена на Максима Шкіля.

Деякий час очолював "Автостраду" Сергій Олександрович Скакун, чиї підписи були засвідчені на тендерних заявках.

До перереєстрації "Автострада" була Спільним підприємством. З боку Німеччини її учасником був Цахаріас Вальтер. Однак у даному випадку мова йде не про нього як фізичну особу, а про компанію з аналогічною назвою, Zacarias International Project.

Цахаріас Вальтер зареєстрував компанію в офшорній зоні Португалії на острові Мадейра під назвою "Zacharias International Projects" (укр. Цахаріас Інтернейшнл Проджектс). Саме ця компанія відігравала ключову роль у діяльності "Автостради", представляючи інтереси Максима Шкіля та його партнерів.

Офшорна зона на Мадейрі неодноразово привертала увагу членів Євросоюзу і була об’єктом освітлення в європейських ЗМІ. Проте далі це не просувалося. Однак на основі цих публікацій незалежні українські розслідувачі приходять до висновку, що не слід виключати ймовірність використання Цахаріаса Вальтера та його офшорної компанії як каналу для виведення грошей з України з метою ухилення від сплати податків.

Послуги, які, за передбаченнями, надавала офшорна компанія, були фіктивними, і перераховані їй кошти фактично залишалися в офшорах та переходили до Шкіля, його партнерів та пов’язаних з ними осіб.

Проте Максим Вікторович Шкіль не лише не постав перед судом, але навіть був призначений головою Комітету з розвитку підприємницької діяльності Асоціації платників податків України.

В підтримку цього припущення свідчить той факт, що Захаріас Вальтер та його офшорна компанія працюють виключно з фірмами Максима Шкіля. Вони не мають контрактів або взаємодії з іншими організаціями.

Ось список компаній, з якими співпрацює Захаріас Інтернейшнл Проджектс:

  • ТОВ СП "АВТОСТРАДА";
  • ТОВ "ГИРПРОМТЕХНІКА";
  • ТОВ "БЕХОВСЬКИЙ ГРАНИТНИЙ КАР’ЄР";
  • ТОВ "УНСП "АВТОБАН".

Усі ці організації мають Максима Вікторовича Шкіля як бенефіціарного власника - українського підприємця та голову комітету з розвитку підприємницької діяльності Асоціації платників податків України.

Одним із цікавих зв’язків Максима Шкіля є його зв’язок з Райнером Бомбою у контексті компанії Audi Центр Одеса Південь.

Дилерський центр отримує продукцію (дорогі німецькі автомобілі марки Audi) від компанії Бернадор Холдинг Лтд, яка є кіпрською офшорною компанією. Поставки здійснюються не безпосередньо, а через фірму 3С Групп, яка належить Максиму і Тетяні Шкіль.

Ще один партнер Шкіля з Німеччини - Мартін Манфред Еріх, який брав участь у трьох його компаніях:

  • "Гірпромтехніка";
  • "Беховський гранітний кар’єр";
  • ТОВ "Унсп "Автобан".

Таким чином, навіть педантичні німецькі податкові органи не зацікавилися діями власних громадян у легалізації та відмиванні доходів, отриманих злочинним і корупційним шляхом. Те, що для цього була використана всесвітньо відома автомобільна марка, така як концерн AUDI AG, свідчить про те, що Шкіль використовує досить широку мережу для легалізації злочинних і корупційних коштів на території Європейського Союзу.

Максим Шкіль та його бізнес за часів президента Зеленського

У 2018 році на дорожнє будівництво виділено понад 50 мільярдів гривень, що еквівалентно майже 2 мільярдам доларів США. Міністр транспорту Омелян заявив, що ці кошти використовуються ефективно. Проте дороги залишаються у жалюгідному стані і потребують, як мінімум, ремонту. І хоча Омеляна, принаймні формально, могли б притягнути до відповідальності, Шкіля зовсім не притягли. Це не викликає у вас питань? Можливо, справа в тому, що хтось потрібно, щоб продовжувати працювати в тому ж ключі.

У 2019 році прем’єр-міністр Олексій Валерійович Гончарук заявив, що "ямкового ремонту" більше не буде, що автоматично збільшило вартість дорожніх робіт. Уряд схвалив нову дорожню стратегію на 2020 рік і виділив на неї 66 мільярдів гривень.

З цієї суми 31,5 мільярда гривень походять з державного бюджету. Решта коштів, отриманих від міжнародних організацій, витрачаються на умовах, невідомих громадськості. Тільки ті, хто укладають відповідні угоди, знають, як буде повертатися борг.

У Раді розглядалися та розглядаються два законопроекти — № 2661 про внесення змін до Закону України про бюджет України і № 2660 про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік». (Примітка від 16.01.2020: ці проекти підтримали 337 з 339 депутатів). Загальна сума для дорожнього будівництва склала вже не 66, а 86 мільярдів гривень. І низькопоясні дороги, які були погано відремонтовані Шкілем, з цих коштів відновлювалися знову. В тому числі і Автострадою. При цьому асфальтове покриття замінювалося повністю, а оплата за такий ремонт у рази перевищувала вартість ямкового. Шкіль не лише не сів у в’язницю за низькоякісний ремонт, а навпаки, отримав можливість працювати далі за більш високими цінами. Ось на якому рівні вирішувалися питання щодо забезпечення бізнесу Максима Шкіля в Україні.

Максим Вікторович Шкіль та його Автострада виявилися надзвичайно корисними для нового уряду, внесли мільярди гривень у вже розширений бюджет. Можливо, тому новий уряд залишив минуле і сподівається, що з іншими також вчинять так само. Їх можуть м’яко покарати за неправильні слова і відпустити за кордон, де їх чекають мільйони. До речі, третя дитина Омеляна народилася в США і має громадянство цієї країни. І це при тому, що Максим Вікторович Шкіль продовжує зберігати свої зв’язки з Росією, навіть у час війни.

Бізнес Максима Шкіля у 2020-і роки продовжує розвиватися

У 2020 році холдинг «MS Capital» створює організацію, діяльність якої віддалена як від будівництва, так і від продажу дорогих автомобілів.

Було зареєстровано «Прилукську аграрну компанію» (ПАК). Максим Шкіль інвестує кошти у покупку елеватора та корпоративних прав компанії «Курс-Агро», які, як майновий комплекс, стають частиною ПАК.

Слід зазначити! 30 березня 2020 року Парламент України на позачерговому засіданні Верховної Ради підтримали в цілому Закон № 552-IX, який відкриває ринок землі в Україні та вводить приватну власність на сільгоспугіддя, а 28 квітня 2020 року Президент України його підписав.

«Прилукська аграрна компанія» займається вирощуванням сільськогосподарських культур в Полтавській та Чернігівській областях.

Підприємства Шкіля відрізняються одними з найвищих показників врожайності в Україні.

ПАК позиціонує себе як агрохолдинг, який займається вирощуванням, зберіганням та переробкою зернових культур, у нього є власна лабораторія, елеватор, тисячі гектарів землі.

У 2023 році у власності компанії  було п’ять тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. Тільки її власний елеватор вміщує 60 тисяч тонн зерна. Компанія експортує за кордон 30 тисяч тонн зернових. Зазначається, що її партнери – 20 українських та зарубіжних організацій.

Зі складу партнерів було виключено багато організацій та обмежено доступ для зарубіжних, пізніше компанія подала заявку на участь у скандальній зерновій угоді між Україною та Росією.

До цього компанія не здійснювала діяльності на окупованих Росією територіях, але пізніше Донецьке міністерство агропромислової політики та продовольства неодноразово відзначало зв’язок цієї та «Першої Логістичної Компанії» як учасників торгівлі між ЛНР/ДНР (тимчасово окуповані території України) та Україною. Про це повідомляли українські та російські видання, публікуючи указ з листом подяки від міністерства ЛНР/ДНР.

У жовтні 2021 р. Група Компаній Автострада уклала контракт на будівництво двох з’їздів з Дарницького моста на Дніпровську набережну в Києві. Завершити будівництво планується до кінця 2023 року. Цей проект також вважається в Україні майже всіма журналістами розслідувальниками найбільш корупційним.

Максим Шкіль та його партнери настільки міцно стоять на ногах в Україні, що відчувають себе прекрасно, незалежно від того, хто перебуває при владі в країні, чи то бувший президент Янукович, лояльний Порошенко або новий Зеленський.

Тісні зв’язки з українськими чиновниками практично на будь-якому рівні забезпечують Шкілю комерційний успіх, який ґрунтується виключно на корупції, хабарях та нецільовому використанні коштів платників податків.

Останнім часом до цього долучилися також платники податків Європейського союзу. Кошти, виділені Україні на відновлення, не контролюються і вливаються в країну через представників бізнес-середовища України, після чого витікають у приватні офшорні рахунки, залишаючи українському народу нічого.

Як Максим Шкіль ремонтував київське метро

08 грудня 2023 року через затоплення тунелю київського метро між станціями Либідська та Деміївська рух поїздів був призупинений на невизначений термін.

В КМДА заявили, що протягом півроку дефекти будуть виправлені, метро почне працювати в звичайному режимі, але цього не сталося. Підрядник обіцяв, що протягом двох місяців створить проектну документацію і виконає всі роботи повністю за шість місяців. Підприємство "Автострада" Максима Шкіля виступила в ролі підрядної організації, яка ніколи раніше не брала участі в ремонті або будівництві метрополітену.

У січні з компанією Шкіля було підписано ще одну угоду. Цього разу КП "Київський метрополітен" зобов’язалося виплатити ГК "Автострада" 20 млн гривень.

Незважаючи на це, КП Київський метрополітен у січні підписав нову угоду з тим самим підрядником ТОВ ГК Автострада на ще 20 мільйонів гривень.

Цікаво, що керівництво метрополітену зв’язало себе контрактними зобов’язаннями з компанією, яка використовувала бетонну суміш неналежної якості під час будівництва автомобільної дороги Н-23 "Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя", причому роботи виконувалися за завищеною ціною, а вартість матеріалів значно перевищувала ринкову ціну. Стосовно посадових осіб "Автостради" було розпочато кримінальне провадження.

"Так, при облаштуванні верхнього шару дорожнього покриття автодороги Н-23 «Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя» використовувалась асфальтобетонна суміш, виготовлена з порушенням вимог ДСТУ Б В.2.7.-319:2016, а саме без використання в’яжучих речовин, які призначені для зміцнення механічних властивостей покриття та тривалості його використання", - йдеться у матеріалах кримінального провадження.

За цим фактом було розпочато попереднє розслідування (матеріали попереднього розслідування внесені до Єдиного реєстру попередніх розслідувань № 42020120000000206 від 08.12.2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191 КК України).

Питання щодо метрополітену було винесено на розгляд комітету з транспорту та інфраструктури Верховної Ради України, але ніхто з запрошених відповідальних осіб за ситуацію не з’явився на засідання. Усі вони опинилися у відпустці.

Також не з’явився керівник КП "Київський метрополітен" Віктор Брагінський.

"Керівництво КП Київський метрополітен не з’явилося на засідання комітету, також профільні заступники голови КМДА та ККУ проігнорували розгляд найважливішого транспортного питання для багатьох киян. Неочікувано всі чиновники, відповідальні за столичний транспорт, захворіли або пішли у відпустку", - узагальнює ситуацію член профільного комітету ВРУ Сергій Вельможний.

І це не випадково. Здається, питання вирішили так би мовити "відстрочити". Його розгляд буде затягнутий, з часом воно припинить викликати інтерес і згасне. Це неодноразово траплялося.

Максим Шкіль - один із найбагатших людей України, який збагатився через схеми та махінації, включаючи співпрацю з європейськими партнерами. Він здатний не лише створювати комерційні проекти, які насправді є грабежем державного бюджету, але й вміло формує свій імідж надійної особистості. Наприклад, так було з розіграшем автомобіля для потреб Збройних Сил України (ЗСУ). Шкіль передав свій вживаний автомобіль на аукціон, зібрані кошти від якого мали бути спрямовані на підтримку ЗСУ. У результаті кампанії "Майбах за 500гривень"вдалося зібрати 30 млн. Однак офіційних документів про те, хто і як розпорядився зазначеною сумою, не з’явилося.

Однак жодні зовні благодійні заходи не повинні вводити в оману українських та західних платників податків. Максим Шкіль неодноразово потрапляв у центр уваги через корупційні зв’язки, і масштаб його схем з виведення та відмивання коштів з бюджету країни вражає уяву, а його здатність виходити з найважчих ситуацій і уникати об’єктивного розслідування часто здається неймовірною. У будь-якій країні світу, де перебуває ця особа, вона дуже швидко налагоджує корисні зв’язки і знаходить покровительство серед чиновників вищого рангу.

Максим Шкіль та його "будівництво" за часів Зеленського набирає обертів.

Неймовірним чином, у той час, коли адміністрація Зеленського активно бореться з корупцією в Києві, їх віце-прем’єр-міністр з відновлення України, Олександр Кубраков, будує тісні зв’язки з керівництвом комунальних підприємств Києва, забезпечуючи будівельні підряди Максиму Шкілю.

Шкіль, не маючи досвіду в будівництві та профільної освіти, ефективно використовує свою компанію як прикриття для сумнівних фінансових операцій. Його діяльність у будівництві автодоріг і мостів полягає в тому, що він, використовуючи свої численні корупційні зв’язки, бере участь у державних тендерах та виграє їх, видаючи у своїх пропозиціях фантастичні ціни. Потім він залучає до роботи підрядні організації, які за гроші виконують усі роботи для його фірми "Автострада".

Матеріали для будівельних та ремонтних робіт також закуповуються найдешевше і не відповідають технічним вимогам.

"Заощаджене" він виводить з країни через офшори, а потім гроші направляються у його та його впливових покровителів. І чим більше "заощаджує" Шкіль на будівництві та ремонті, тим більше дістається його ненажерливій компанії корупціонерів.

Ці схеми неодноразово розкривалися як незалежними розслідувачами, так і правоохоронними органами, але Шкіль продовжує робити своє діло при будь-якій владі. Під Зеленським обороти будівельного бізнесу Максима Шкіля досягли грандіозних розмірів, в тому числі завдяки західній допомозі за програмою відновлення України.

Міст Подільський: як будує компанія Максима Шкіля

Літом 2023 року Максим Шкіль урочисто взявся за затягнуте будівництво Київського Подільсько-Воскресенського мостового переходу, обіцявши меру Віталію Кличку завершити роботу до 1 жовтня 2023 року, а потім до 1 листопада 2023 року.

Не маючи уявлення про технології будівництва, він узявся за ремонт тунелів метро, які ремонтувалися паралельно з мостом.

У результаті жоден з проектів так і не був завершений. Об’єкт "Подільський міст" нагадує стару сільську дорогу, розмиту дощами.

Під час війни, коли весь цивілізований світ направляє свої зусилля проти агресора, а західні країни обмежують своє населення, щоб допомогти Україні, Шкіль спокійно отримує гроші з державного бюджету та використовує їх на свій розсуд.

Стало відомо, що за ремонт дороги Шкіль встановив ціну в один мільярд гривень. Ось як проходить будівництво моста.

Немає жодних гарантій, що таке будівництво не призведе до обвалу споруджених за схемою Шкіля конструкцій моста і не стане причиною трагедії.

Як Максим Шкіль розкрадає допомогу західних країн, і хто йому в цьому допомагає.

У минулому році, коли США відкрили майже нескінченну лінію допомоги для України, українська влада була в захваті від величезних сум, що надходили до країни. Максим Шкіль у цьому плані знову виявився дуже корисним високопосадовцям. Він віртуозно перекладає гроші з державного бюджету у особисті кишені.

Масштаби корупції в Україні під час повномасштабного вторгнення РФ зросли до космічних розмірів. Не дивно, що про це стало відомо у Вашингтоні. Влада США повідомила, що не має наміру залишати цю ситуацію без контролю. Вони вже вжили відповідних заходів для захисту своїх грошей.

Держдепартамент США відкрив гарячу лінію, за допомогою якої українці можуть повідомляти про випадки розкрадання коштів, отриманих як зовнішня допомога.

Все, що відбувається в сфері дорожнього будівництва, здається виходить за межі розумного, за межі навіть елементарної здорової логіки.

Пригадується фраза президента України, висловлена ним на початку лютого 2022 року: Якщо ми будемо фінансувати армію, то у нас не вистачить грошей на дороги.

Цю фразу цитували неодноразово, особливо після 24 лютого, коли по тільки що відремонтованим дорогах проїхали російські танки. За словами Уруського, який тоді обіймав посаду віце-прем’єр-міністра, вартість Великого будівництва була завищена вдвічі.

Проте навіть не пройшло і року, як вакханалія з ремонтом доріг і мостів знову розпочалась. І, що дивно, якщо скандал навколо фінансування Музею Голодомору привернув увагу української влади, і президент заявив, що зараз не до цього, то з відновленням доріг все навпаки. І при цьому як грошей, так і проблем тут набагато більше. І хоча ще можна було б зрозуміти, якби відновлювалися дійсно необхідні дороги і мости, але у більшості випадків гроші просто закатуються в асфальт.

Прикладом цього служить, наприклад, діяльність ТОВ Група компаній Автострада2023, яка належить Максиму Шкілю.

З цього документа видно, що засновником і власником є Максим Шкіль, а точніше інша компанія, яка йому належить - ТОВ "МС Капітал". Тобто Шкіль є власником ТОВ "МС Капітал", і вже ТОВ "МС Капітал" володіє "Автострадою".

Ця компанія лише в Херсонській області отримала від обласного Автодору у лютому минулого року 22 мільйони гривень. Роботи проводилися на дорозі з Чернобаєвки в Херсон, і до 24 лютого вони були практично завершені. Що сталося з цією дорогою під час вторгнення РФ, розуміють всі.

Але це лише вершина айсберга, лише один із численних прикладів. Ще в часи Великого будівництва цей ринок ділили десять компаній. Автострада Шкіля займала в цьому списку четверте місце за обсягами підрядів.

Проте в минулому році, коли Збройні сили України зазнали серйозних труднощів з боєприпасами, технікою, паливом і навіть звичайним взуттям для солдат, Автострада раптово стала другим за обсягами підрядником Укравтодору. А в поточному, 2023 році, коли США розширили штат свого посольства в Україні, щоб стежити за тим, як використовуються їх гроші, фірма Шкіля раптово вирвалась в лідери дорожнього будівництва і практично монополізувала цей ринок.

Отже, податкова звітність ТОВ "ГК Автострада 2023" (так тепер називається компанія Шкіля) за 2022 рік, коли вона була другою за отриманими підрядами від Укравтодору: Інформація про будівництво доріг та інфраструктурних об’єктів прихована під грифом секретності, тому неможливо отримати офіційні відповіді на запити про конкретні суми, отримані фірмою Шкіля.

Тим не менше, можна скласти уявлення про розмір винагород, які вони отримують за виконання робіт у межах програм з відновлення України. Проте навіть найобережніші розрахунки суттєво відрізняються від офіційної звітності компанії.

Відомо, що у травні Херсонський обласний Автодор отримав від Служби автомобільних доріг суму в 5 мільйонів 180 тисяч гривень на роботи з експлуатаційного утримання доріг державного значення в цій області. Кому і яка частина цієї суми була передана залишається загадкою. Проте відомо, що компанія Автострада Шкіля працювала саме в цій області. Сам Шкіль підтверджує цей факт:

Однак це далеко не все. У минулому році ТОВ Група компаній Автострада 2023 проводило ремонт моста в Чернігові. Роботи в Чернігівській області не обмежувалися лише цим відновленням. За словами Максима Шкіля, Autostrada будує новий сучасний міст протяжністю 628 метрів на 4 смуги руху - це важлива споруда на основній київській трасі, яка, нарешті, розгрузить недобудований міст через річку Десна в Шестовице та дорогу Р-69 Київ-Вишгород-Десна-Чернігів.

Гроші за виконані роботи з дорожнього будівництва були отримані компанією Автострада. Проте питання в тому: куди вони ділися? Чому ці кошти не відображені в фінансовій звітності?

Автострада активно працює й у Києві. Вона бере участь у завершенні будівництва Дарницького мосту. Цю інформацію також повідомляє сам Максим Шкіль.

Нові куратори Шкіля: секрет успішного підприємництва

Більш як 60% громадян підтримали програму Велике будівництво, і важливо зауважити, що позитивна оцінка цієї програми залишилася незмінною. Однак після початку повномасштабної війни продовження цієї програми стало неможливим і нелогічним. Зараз пріоритетом є відновлення критичної інфраструктури та допомога людям, позбавленим житла.

Проте в країні спостерігалася пародія на Велике будівництво під виглядом відновлення, здійснюваного центральними та місцевими владами. Цьому сприяло декілька чинників. По-перше, дві постанови Кабміну. Постанова №1178 від 12 жовтня 2022 року дала можливість проводити процедури без тендерів, що призвело до укладання прямих угод з завищеними цінами та без обмежень на подовження строків. Крім того, це практично звільнило замовників та підрядників від відповідальності. Масштаб збитків, завданих державі цією постановою, змусив НАБУ та НАЗК звернутися з публічними закликами про необхідність серйозної корекції.

Постанова №593, яка передбачає появу заступників з питань відновлення в восьми міністерствах та у глав дванадцяти обласних держадміністрацій, насправді централізує керівний та фінансовий ресурс (частиною якого є кошти від західних донорів) в руках віце-прем’єра, який призначає всіх цих заступників.

Обласна служба автомобільних доріг виділила компанії Автострада суму в 22 мільйони гривень 22 лютого 2022 року на капітальний ремонт 4-километрового відрізку дороги від Чорнобаєвки до в’їзду в Херсон. Розпочаті роботи наприкінці січня 2022 року були змушені зупинитися після початку воєнних дій. Внаслідок цього верхні шари частини відремонтованої дороги від Чорнобаєвки постраждали від руйнування. Після цього ремонтні роботи за контрактом не були поновлені через нестабільну та небезпечну обстановку.

На сьогоднішній день на ринку спостерігається парадоксальна ситуація. Компанія Автострада, що входить до десятки, у 2021 році займала лише четверте місце за обсягами робіт і поступалася лідеру утроє, однак у перший рік повномасштабної війни раптово піднялася на перше місце, а у 2023 році майже монополізувала ринок.

Перша Автострада Шкіля: невдалий початок перетворився на великі перемоги

Організація "СП Автострада" була заснована через структуру "ТОВ МС Капітал" ще у 2015 році з метою втілення проекту Go Highway, запропонованого тоді міністром транспорту Володимиром Омеляном. Хоча цей амбіційний проект так і не був реалізований, саме "СП Автострада" отримала підряд на його будівництво.

Організацію очолює певний Вакар Анатолій Миколайович, а засновником і власником є Максим Шкіль, а точніше інша компанія, яка належить йому - ТОВ "МС Капітал". Отже, Шкіль є власником ТОВ "МС Капітал", а вже ТОВ "МС Капітал" володіє "Автострадою".

Проте справжня загадка полягає не в цьому. Дивно, що в травні 2019 року все почало розпадатися. Це викликає особливу увагу, враховуючи, що Максим Шкіль був близьким другом Володимира Омеляна. Хоча це пояснює успіх бізнесу Шкіля при Омеляні, та це не дає відповіді на питання, як він раптово став одним із провідних підрядників Великого будівництва після зміни влади.

Проте відповідь на це питання виявляється не такою складною. У 2021 році всередині партії "Слуга народу" виник конфлікт між групами, а на боці однієї з них стояв Олег Татаров. Після перемоги цієї групи куратора Великого будівництва було змінено, і "Автострада" під керівництвом Шкіля раптово опинилася на вершині успіху.

Олег Татаров і Андрій Єрмак - це не прості фігури, їх зв’язки всередині системи української політики неоспоримі. Історія про спроби Татарова допомогти втекти з країни синові Андрія Портнова та інші його дії лише додають загадковості цій історії.

Стосовно Єрмака, він протягом трьох скликань Верховної Ради працював помічником у регіонала Ельбруса Тадеєва. Проте мова не про них особисто, а про Максима Шкіля. Тому що неймовірних успіхів Шкіль досяг після приходу Володимира Зеленського на посаду президента України. Це призначені ним чиновники забезпечили величезну кількість замовлень Шкілю за фантастичні ціни.

Після приходу Олега Татарова в Адміністрацію президента України та перемоги групи Єрмака, Максим Шкіль став справжньою зіркою. Під час повномасштабної війни в Україні він став лідером серед отримувачів підрядів у рамках "Великого будівництва". Те, що роботи його компанії "Автострада 2023" є найдорожчими серед усіх підрядників, нікого не зупинило. Скоріше за все, це навпаки - один із факторів, який привів Шкіля до успіху.

Навіть під час війни, коли весь цивілізований світ направляє свої зусилля проти агресора, а західні країни обмежують своє населення, щоб допомогти Україні, Шкіль спокійно отримує гроші з державного бюджету і використовує їх на свій розсуд. І це вже навіть не гроші українців. Шкіль і його покровителі дісталися до тих коштів, які направляються в країну західними партнерами як військова допомога та допомога відновленню України. У будь-якій країні світу і при будь-якій владі Максим Шкіль знаходить високопоставлених покровителів, які дозволяють йому обікрасти державу.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus