Parimatch, яка потрапила до списку санкцій РНБО за бізнес у Росії, пов’язана з директором НАБУ Семеном Кривоносом

Parimatch, яка потрапила до списку санкцій РНБО за бізнес у Росії, пов’язана з директором НАБУ Семеном Кривоносом
Parimatch, яка потрапила до списку санкцій РНБО за бізнес у Росії, пов’язана з директором НАБУ Семеном Кривоносом

Вже давно помічено, що санкції, які вводяться в Україні проти осіб чи компаній, пов’язаних з Росією – чистої води фікція і не більш ніж дешева брехня для заспокоєння електорату.

Приклад – група компаній «Паріматч» (Parimatch), проти якої у березні 2023 року РНБО запровадила санкції. До групи «Паріматч» входить кілька компаній, зареєстрованих у найрізноманітніших юрисдикціях. Це ТОВ "Паріматч" (Україна), ТОВ "Парі-матч" (Україна), Ericius Investments Limited (Кіпр), FirstPM Entertainment Ltd (Кіпр), Parimatch Foundation (Кіпр), Parimatch United Investments Limited (Великобританія), Fullgear Investments Ltd , попередня назва Gahapar Management Ltd (Кіпр), Suncast Furure NV (Нідерланди), Auspicia Limited, до 16.05.2022 – Pari-Match Services Limited (Кіпр).

Як бачите, список значний. І частина компаній групи працює в Росії, що, власне, особливо ніхто не приховує. Але нас цікавлять компанії групи, які здійснюють свою діяльність на території України. У розрізі тих самих санкцій, які РНБО з деяких пір роздає направо і наліво і які, як свідчить практика, нікого не лякають, оскільки є чистою фікцією.

Отже, до групи Parimatch входить ТОВ «Паріматч», яке в останні три роки демонструє величезні збитки на тлі таких же величезних обсягів виторгу:

Пояснюється це просто – гроші виводяться із країни, а сама компанія ухиляється від сплати податків. Але нас цікавлять не гроші, а люди. Тому давайте простежимо наступний ланцюжок. Офіційним мажоритарним власником групи Parimatch (як і ТОВ «Паріматч») є Катерина Євгенівна Білоруська:

Її молодшим керуючим партнером у цій групі є Портнов Сергій Юрійович, який спільно з Іллею Вікторовичем Страхом був засновником ТОВ «Парк енд го»:

Вони ж (Страх та Портнов) були засновниками ТОВ «Оздоровчо-розважальний клуб "Океан, якого немає"», що у 2019 році перейменоване у ТОВ «Трест 325»:

Ілля Страх спільно з Катериною Білоруською є співвласниками ТОВ «РА Дев’ята планета»:

У той же час Ілля Вікторович Страх є співвласником ТОВ «Ходосівські системні інвестиції», а серед засновників цієї компанії свого часу вважався Мушенко Сергій Петрович:

З усього цього випливає простий висновок – всі ці компанії та люди пов’язані між собою, і основою їхнього зв’язку є саме група «Паріматч». А тепер давайте подивимося на цей документ:

І на цей:

Це виписки з публічної кадастрової карти України. З яких випливає, що ТОВ «Ходосівські системні інвестиції» отримало від держави дві земельні ділянки рекреаційного призначення в Обухівському районі Київської області загальною площею майже 20 гектарів.

Але повернемося до початку – до чого тут санкції? Санкції тут при тому, що, як пише Vladimir Bondarenko, ще 10 жовтня 2014 року якийсь Семен Кривоніс подарував земельну ділянку, яка є поруч із вищевказаними, якомусь Сергію Мушенку (договір дарування №978, завірений нотаріусом Більшина С.О., кадастровий номер ділянки - 4 :07:003:0004).

Земельна ділянка з кадастровим номером №3223184200:07:002:0034 цей же громадянин Кривоніс продав за 4,3 мільйона гривень якомусь Артемію Єршову, який є давнім другом та партнером Сергія Льовочкіна.

Обидві ці ділянки громадянин Кривоніс отримав у власність від Обухівської РДА, а раніше ця земля була власністю Обухівського лісництва Держпідприємства «Київське лісове господарство».

Пан Кривоніс, який одну ділянку продав за більш ніж 300 тисяч доларів (за тодішнім курсом), а другу ділянку подарував пану Мушенку, є чемпіоном Аграрної ліги КВК 2007 року.

А 2014 року, коли відбувалися всі ці події із землею, Семен Юрійович Кривоніс був начальником відділу державної реєстрації прав на нерухоме майно реєстраційної служби Обухівського міськрайонного управління юстиції.

А у березні 2023 року очолив Національне антикорупційне бюро, перейшовши туди з посади голови Державної інспекції архітектури та містобудування. Про те, як саме отримав у свою власність пан Кривоніс вказану землю, можна здогадуватися – лісництво досі позивається до Обухівської РДА. Можна також здогадуватися, чому пан Кривоніс одну ділянку продав, а другу подарував.

Минає дев’ять років. І ось раптово у березні 2023 року збігаються дві події: РНБО вводить санкції проти групи «Паріматч», а Семен Кривоніс стає директором НАБУ. І раптом виявляється, що подарував свою землю нинішній директор НАБУ людині, пов’язаній із групою «Паріматч». А фірма, що входить до орбіти зв’язків групи «Паріматч», в якій ця людина є співвласником, відхопила собі ще 20 га заповідного лісу.

Чи це збіг? Питання чисто риторичне. Ось чому твердження, що санкції, які вводяться в Україні проти осіб чи компаній, пов’язаних з Росією – чистої води фікція та не більш ніж дешева брехня для заспокоєння електорату – є сумною істиною в нашій країні. Останнє підтверджується хоча б тим, що Parimatch продовжує спокійно заробляти в Україні після всіх цих санкцій.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus