"Гуга Річі": злодій в законі Серго Глонті заснував компанію у Чехії

"Гуга Річі": злодій в законі Серго Глонті заснував компанію у Чехії
"Гуга Річі": злодій в законі Серго Глонті заснував компанію у Чехії

51-річний уродженець Грузії Серго Глонті, який відомий в статусі так званого "злодія в законі" на прізвисько "Гуга", заснував на території Чехії власну компанію "Richi company s.r.o.". Відомості про це містяться у відкритих реєстрах цієї держави.

Згідно із ними, на початку 2022 року "Гуга" офіційно зареєстрував фірму зі статутним капіталом в розмірі 20 тис. чеських крон (еквівалент суми в трохи більше, аніж 900 доларів) в одного з нотаріусів міста Прага. Специфікою діяльності "Richi company s.r.o." вказані послуги під час здійснення посередницьких операцій, а також оптова та роздрібна торгівля.

Компанія, засновником/бенефіціаром якої став злодій в законі "Гуга", зареєстрована та орендує офіс у будівлі в серці торгівельного і бізнесового центру Праги, неподалік від Національного музея та Вацлавської площі.

 eiqxirkiqxroz

(Серго Глонті)

Як випливає з нотаріальних записів, через півроку після заснування "Richi company s.r.o." Глонті увів до її керівного складу громадянина України Андрія Сотуленка. На території нашої держави Сотуленко виступав бенефіціаром/власником таких компаній, як ТОВ "Автошина-центр" та ТОВ "Просто робота". В неформальних колах та серед обізнаних співрозмовників Dетектив-Info Сотуленко вважається одним із конфідентів "Гуги" з найближчого кола оточення кримінального генерала на українських теренах.

У той же час, факт офіційної реєстрації Глонті як легального бізнесмена є черговим побічним підтвердженням не тільки самого факту мешкання "злодія в законі" в Празі, а й наявності в нього посвідки на проживання в Чеській Республіці. Зауважимо: легалізації "Гуги" в державі ЄС не завадив той факт, що в 2012 році правоохоронці цієї держави виступали ініціаторами встановлення сповіщення відносно достойника на підставі перевірки Серго Семеновича в частині причетності до діяльності потужної ОЗУ.

Відомо, що "маячки" схожого характеру відносно Глонті неодноразово встановлювали силовики й інших держав, серед яких Угорщина та Грузія. При цьому, значну частину свого життя "Гуга", якого було посвячено до еліти кримінального світу в 1995 році в московському СІЗО "Бутирка", присвятив Україні.

За інформацією джерел Dетектив-Info, перше "предметне" знайомство вітчизняних силовиків з достойником припадає на 2004 рік та стосувалося його появи в Одесі. Зрештою, "злодія в законі" почали "крутити" в справі про наркотики, внаслідок чого в 2008 році Приморський райсуд Південної Пальміри "нагородив" Серго Глонті першою "українською судимістю" (у вироку не йшлося про позбавлення волі). На той момент "Гуга" почав активно "курсувати" між Одесою та Києвом, де його з документами на особу Сергія Давідова "спакували" за дрібне хуліганство (після чого - депортували).

Справу щодо використання кримінальним генералом підробних документів на особу мешканця Житомира "Давідова" відносно Глонті поновили (оголосивши його в розшук) в 2010 році, коли правоохоронці отримали інформацію щодо повернення "Гуги" на територію України. Відомо, що це провадження зрештою закрив одеський суд влітку 2011 року.

Через півроку після цього "злодій в законі" (що влітку 2007 року вийшов з підданства Грузії) вперше звернувся до вітчизняних можновладців з клопотанням про надання йому дозволу на імміграцію в статусі особи без громадянства. Його звернення було відхилено, однак достойника це не зупинило в його спробах осісти в Україні навіть на нелегальному становищі. Особливо в умовах політичних пертурбацій та зміни влади на території нашої держави.

Яскравим підтвердженням цього виступає факт затримання "Гуги" (в компанії колег по цеху Міндії Горадзе та Варлама Кухіанідзе) наприкінці жовтня 2014 року в столичному ресторані "Атмосфера" на території Premier Palace.

За наслідками відповідного зібрання Глонті (разом із "Міндією Лавасогли") на місяць "заїхав" до Чернігівського ПТПІ, а вже на початку наступного року - взяв участь у легендарній "сходці" за участю найповажніших представників еліти злочинного світу, що відбулася 6 січня 2015 року у Вірменії неподалік озера Сиваш.

На той момент "Гуга" вважався одним із найбільш впливових "злодіїв в законі" на території України від представників "сухумського клану". До сфери його контролю зараховували "київські відрядження" представників етнічних розбійних угруповань, звитяги контрабандистів на Закарпатті, а також - "комерційне" представництво в Одеському порту.

Паралельно достойник розвинув значну активність у спробах здійснення перерозподілу кримінального впливу в установах пенітенціарної служби. Йдеться про конфлікти зі злодіями в законі Олексієм Сальниковим ("Льоха Краснодонський") та Омаром Бекаєвим ("Омар Уфимський") навколо призначення нових "смотрящіх" за СІЗО Одеси та Луганська зразка 2014 року, дотичність до організації "кіпіша" навколо Бердянської виправної колонії №77 (в 2015 році).

Як вважається, тоді "Гуга" у своєму просуванні інтересів "сухумського клану" на території нашої держави виступав на боці своїх найвпливовіших колег українського походження - зокрема, "Льори Сумського" (Сергій Лисенко) та "Нєдєлі" (Андрій Недзельський). Однак в подальшому між "Львівським" та Глонті, якому злі язики почали закидати плідну співпрацю з вітчизняними правоохоронцями, пробігла чорна кішка.

Апофеоз конфлікту колишніх друзів трапився восени 2019 року (коли "Гуга" долучився до переліку опонентів Недзельського під час з’ясування стосунків представників найвищої касти злочинного світу в готелі Fairmont під час так званої "Молдаванки на весіллі у "Бакинського"). На той момент Глонті вже перебрався до Чехії тразитом через Угорщину.

Передумовою для такої "релокації" уродженця Тбілісі стало оголошення його в міжнародний розшук за використання ним на європейських теренах підробних документів на особу Ласло Ліпея. У червні 2016 році в рамках цієї справи кримінального генарала "спакували" в приміщенні одного з київських ресторанів та доправили до Лук’янівського СІЗО.

Втім, вже наприкінці липня 2016 року Шевченківський райсуд столиці постановив звільнити "Гугу" з-під варти під заставу в розмірі 27,5 тис. грн.

Після цього злодій в законі "зник з радарів" та був виявлений правоохоронцями в Одесі майже за рік - у травні 2017.

За інформацією джерел Dетектив-Info, тоді Глонті, аби убезпечити себе від екстрадиції, в офіційному порядку звернувся до міграційників Південної Пальміри з клопотанням щодо пролонгації терміну його перебування на території України. Втім, його заява була залишена без розгляду, бо можновладці діяли на випередження: ще 9 травня 2017 року ГУ ДМСУ в Одеській області ухвалило рішення про повернення "злодія в законі" в країну походження.

Зауважимо, що ані тоді, ані пізніше, "Гуга" в Грузії так і не з’явився. Натомість, на тлі бюрократичних суперечок достойника з українськими чиновниками до Печерського управління поліції з заявою про начебто викрадення Серго Семеновича в Печерському районі Києва звернувся адвокат кримінального генерала. Згідно твердженням захисника, близько 20 години 4 липня 2017 року Глонті "спакували" невідомі особи з автоматами Калашникова та пов’язками "СБУ" біля ресторану "Saperavi".

Як в подальшому буде встановлено, вже за добу "Гуга" через пункт пропуску "Чоп-Тиса" перетнув кордон в бік Угорщини. Місцеві правоохоронці допитали його та помістили до депортаційного центру. На території України де-юре "злодій в законі" перебував у статусі безвісно зниклої особи рік.

Втім, це не завадило спробам представників інтересів кримінального генерала ще у вересні 2017 року розпочати багаторічну суперечку в частині питань щодо визнання незаконними вердиктів про його видворення та примусове повернення з України. Як раніше повідомлялося на сторінках Dетектив-Info, йдеться про документ, який 5 липня 2017 року вийшов з-під пера на той час заступника начальника 5 управління ДКР Служби безпеки України Олександра Поклада (та був затверджений 1-м заступником Голови СБУ Віталієм Маліковим), а також рішення зразка 9 травня 2017 року за підписом головного спеціаліста відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення Головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області Богдана Монастирського.

Зауважимо: попри певні проміжні успіхи адвокатів Глонті в цьому напрямку на початку червня 2011 року суддя Печерського райсуду Києва Віталій Писанець, зрештою, відмовив у задоволенні позову "Гуги". Аргументація якою керувався служитель Феміди під час постановлення свого рішення залишиться таємницею - восени 2021 року Писанець помер. На той час Серго Глонті вже насолоджувався життям у Празі з посвідкою на проживання на території Чехії. Через чотири місяці він зареєстрував фірму "Richi company s.r.o.".

 detective-info.com.ua

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus