У Чехії засудили активіста за заклики зривати українські прапори

У Чехії засудили активіста за заклики зривати українські прапори
У Чехії засудили активіста за заклики зривати українські прапори

У Чехії 68-річного активіста Ярослава Попелку засудили до шести місяців ув’язнення за заклики до зняття українських прапорів з громадських будівель. Попелка не з’явився на судове засідання і наразі перебуває в розшуку.

Про це повідомляє чеське видання iDNES.

Попелка відомий своїми антиукраїнськими виступами та закликами, що, на думку суду, могли спричинити паніку серед населення. У 2023 році суд вже призначив йому чотири місяці позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на півтора року. Йому також заборонили перебувати в Празі протягом цього терміну.

Однак Попелка порушив цю заборону і, в червні цього року, суд збільшив покарання до двох місяців реального ув’язнення. Втім, активіст не потрапив до в’язниці, оскільки зник і поліція не змогла знайти його за місцем проживання. Чоловіка оголосили в розшук.

На останньому судовому засіданні, яке відбулося 29 серпня, прокурорка попросила суддю змінити умовний термін на реальний. Суд ухвалив рішення про шість місяців ув’язнення для Попелки. Однак він знову не з’явився на засідання, і тепер його розшукує поліція.

Раніше Попелка публічно заявляв, що не буде виконувати рішення чеських судів, оскільки не вважає їх законними. Він активно виступав проти українських прапорів на громадських будівлях, зокрема, під час антиурядової демонстрації у березні 2023 року. Тоді він закликав присутніх зірвати український прапор з будівлі Національного музею, що призвело до сутичок із поліцією.

Крім того, Попелка надсилав деяким інституціям погрози, заявляючи, що якщо вони не знімуть українські прапори, то можуть стати об’єктом насильства, включно з використанням коктейлів Молотова.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus