Вибухонебезпечна Болгарія. Ця балканська країна залишається метою диверсій Кремля

Вибухонебезпечна Болгарія. Ця балканська країна залишається метою диверсій Кремля
Вибухонебезпечна Болгарія. Ця балканська країна залишається метою диверсій Кремля

У Болгарії розслідують нову подію, пов’язану з підприємцем Омеляном Гебрєвим, якого раніше намагалися отруїти російські спецслужби. Тема диверсій та впливу Кремля в країні знову стала актуальною після приходу до влади нового уряду та напередодні візиту до Софії Президента України Володимира Зеленського зазначає Радіо Свобода.

Гебрев знову під загрозою

О четвертій ранку неділі 25 червня на околиці болгарського містечка Карнобат, відомого всій країні як місце виробництва відмінних вин, почалася сильна пожежа. Горів склад збройової фірми "EMКО", господар якої, Омелян Гебрєв, у 2015 році став першою відомою жертвою “Новичка” – “фірмового” засобу російської військової розвідки ГРУ.

Через три роки від “Новичка” в Англії ледь не загинули батько і дочка Скрипаль, потім ця отрута фігурувала у справі про отруєння Олексія Навального . Що стосується Гебрєва, то за останній рік він гасив пожежу вже вдруге: 31 липня минулого року, теж рано в неділю, справа дійшла до вибуху боєприпасів на іншому складі його фірми. І тоді, і зараз винуватців пригод гарячими слідами виявлено не було.

Після замаху на Гебрєва у 2015 році колишній міністр оборони Болгарії Бойко Ноєв заявив в ефірі телеканалу bTV, що Кремль "хоче зруйнувати болгарську військову промисловість", оскільки Болгарія входить до першої десятки країн з експорту військової продукції. За словами Ноєва, існував проект двосторонньої угоди Софії та Москви, яка містила умову: Болгарія не могла експортувати зброю без згоди Росії. Проте угоди так і не було укладено.

Фірми Гебрєва були пов’язані з постачанням продукції зброї в Україну. “За отруєнням Гебрєва стоять інтереси Росії, – сказав Ноєв в інтерв’ю. – Влада намагається зам’яти цю справу, і я закликаю громадян не вірити тому, що вони говорять”. Розслідування , проведене журналістами болгарської редакції Радіо Свобода, підтвердило, що слідчі органи Болгарії дуже неохоче займаються справами про дивні події на об’єктах оборонної промисловості країни – серію вибухів і пожеж, що почалися в 2014 році, одразу після анексії Криму Росією та початку війни в Донбасі.

Минулого літа Омелян Гебрєв публічно заявляв, що він "на сто відсотків упевнений" у причетності до диверсії російських спецслужб. Тепер він пішов ще далі. “Мені зрозуміла схема та механізм, а також відома і група людей, які вказали на склади зброї, які постраждали як цього, так і минулого року”, – сказав він в інтерв’ю bTV.

За його словами, до цієї групи входять представники влади, які керували країною протягом останніх 10–12 років, а також співробітники прокуратури та спецслужб. "У нашій країні є 50-60 осіб, які обслуговують зовсім інші інтереси та замовлення". Зараз все вказує на Росію, вважає Гебрєв. “З одного боку, прокуратура це визнає, з іншого – нічого не робить, і це дивно”, – наголосив він.

Прем’єр-міністр Болгарії Микола Денков хоч і побачив наявність в останньому інциденті "шкідливих сил", доручивши посилити охорону військових заводів, але, по суті, визнав безпорадність виконавчої влади. “Найтривожніше у всій цій ситуації те, що останні десять років такі вибухи відбуваються регулярно.

Але ми не маємо жодної інформації ні від спецслужб, ні від слідчих органів про результати їхніх розслідувань”, – сказав прем’єр. Привертає увагу, що Денков ніяк не пов’язав, принаймні публічно, останній випадок диверсії з оголошеним незадовго до цього наміром нового уряду приєднатися до загальноєвропейської ініціативи про забезпечення України 155-мм артилерійськими снарядами в кількості 1 млн штук.

Боротьба з корупцією як боротьба з Москвою

З розгубленістю державних інститутів, включаючи правоохоронні органи, після диверсії в Карнобаті перегукується інтерв’ю європейському виданню Politico лідера партії “Продовжуємо зміни” Кирила Пєткова, яке з’явилося незабаром, – зараз він входить до правлячої коаліції. Розмова була присвячена роковинам висилки з Болгарії наприкінці червня минулого року відразу 70 співробітників російських установ, яким приписувалася підривна діяльність. Тодішній прем’єр Пєтков не побоявся піти на цей крок, незважаючи на загрозу розриву дипвідносин, що прозвучала з російського боку.

Болгарія, каже політик, має пріоритетно провести реорганізацію своїх спецслужб і позбутися агентів Москви в них, якщо вона сподівається реалізувати амбітні плани викорінення організованої злочинності та корупції. Спецслужби відчайдушно потребують реформи, наголошує екс-прем’єр.

У хаотичні, часто жорстокі роки після падіння комунізму агенти служб держбезпеки Болгарії стали відігравати виняткову роль у створенні потужної мафії, яка займається вимаганням, торгівлею наркотиками та зброєю. Ця мафія досі впливає на політику та судову систему. Багато хто з ставлеників органів держбезпеки та мафіозі, які здобули популярність, мали тісні зв’язки з Росією.

Кирило Пєтков qhiqquiqzdiqexroz

Кирило Пєтков

За словами Петкова, першим кроком має стати зміна закону щодо призначення керівників спецслужб. Нині цей обов’язок покладено на президента Румена Радєва, який вважається прихильником Москви.

Пєтков має намір передати ці повноваження до рук парламенту. Новий уряд планує також звільнити призначенців Радєва, який неоднозначно ставиться до членства Болгарії в НАТО і вороже до допомоги Україні зброєю. Другим кроком стане перевірка всіх співробітників апарату безпеки на непідкупність. “Якщо ми зможемо зробити і те, й інше, вплив Росії значно зменшиться. Коли ми вплуталися у боротьбу з корупцією, то не знали, що безпосередньо боротимемося з Москвою, а виявилося, що це та сама боротьба”.

Як зазначає Politico, незадовго до формування уряду Радєв з обуренням відреагував на ідею, що вже висловлювалася, про те, що спецслужби вимагають змін, заявивши, що вони і так "серйозно реформовані". Він звинуватив партію Петкова в тому, що вона піддалася іноземному тиску – маю на увазі США та ЄС. "Тепер ці люди хочуть обезголовити керівництво спецслужб", - скаржився президент.

На спроможність оголошеної Пєтковим програми реформування спецслужб вказує інтерв’ю прем’єр-міністра Миколи Денкова, що з’явилося декількома днями пізніше. Болгарські чиновники часто запозичували свій підхід до російського втручання з назви останнього фільму Стенлі Кубріка "З широко заплющеними очима", сказав він. Більше такого не буде, заявив Денков. За його словами, на зміну закону про порядок призначення керівників спецслужб може піти місяць-два, "якщо лише президент не змінить свою точку зору... що, я думаю, було б цілком розумно з його боку". На питання про те, чи вважає він, що президент Радєв випливає з позиції Росії з особистих переконань або ж виконує прямі накази Кремля, Денков засміявся. Після деякого роздуму він відповів: “Я не можу відповісти на ці запитання. Я не знаю відповіді”.

Полювання на уми

Отруєння та вибухи – лише фізичні прояви підривної активності Кремля у Болгарії. Зроблений ними ефект досить швидко зникає із суспільної свідомості. Набагато найгіршу шкоду йому завдають активні пропагандистські заходи, що тривають роками. Як зазначав ще 2019 року видний у минулому болгарський політик – Іван Костов, який очолював уряд країни на зламі століть, Кремль використовує засоби психологічного, медійного впливу, “добиваючись замішання, створюючи невпевненість серед людей”.

Найпотужнішою зброєю Кремля стала останнім часом онлайн-пропаганда, яка, як свідчить нещодавня доповідь софійського Фонду гуманітарних та соціальних досліджень (ФДСІ), майже повністю йде через сайти роботизовані. Такі майданчики легко створюються та управляються, вони агрегують та публікують тексти, взяті з інших джерел.

Це збільшує масштаб поширення кожного повідомлення приблизно у 400 раз. Російська пропаганда рясно представлена у болгарському онлайн-просторі: до кінця 2022 року її обсяг збільшився майже в 20 разів у порівнянні з 2021-м, показує аналіз фонду. Механізовані сайти, а їх майже 400 працюють через платформу Share4Pay – вона платить користувачам за те, що ті діляться готовою інформацією з цих сайтів у соціальних мережах.

Коментуючи дослідження, член команди ФДСМ соціолог Валентин Валканов зазначає: “У Болгарії є “прес-секретарі” кремлівської пропаганди, які займають дуже високе становище та використовують його. Насамперед це президент Радєв, який постійно повторює кремлівські тези. Його слова про “паліїв війни” (так він назвав політиків, які виступають за надання військової допомоги Україні) допомогли Болгарській соцпартії (БСП) та ультранаціоналістичному “Відродженню” набрати більше голосів на виборах”.

Саме лідера БСП Корнелію Нінову новий міністр оборони Тодор Тагарьов звинуватив у прокремлівській пропаганді. “Проти уряду ведеться кампанія дезінформації. Один із видів брехні – що ми нібито пошлемо солдатів в Україну. В одному з інтерв’ю Корнелія Нінова навіть використала термін “жива сила”. Ті, хто поширює подібну інформацію, діють на користь Кремля”, – сказав міністр.

Президент Болгарії Румен Радєв (праворуч) приймає лідера проросійської націоналістичної партії

Президент Болгарії Румен Радєв (праворуч) приймає лідера проросійської націоналістичної партії "Відродження" Костадіна Костадінова

Як зазначає ресурс factcheck.bg, останні кілька місяців кремлівська пропаганда активно поширює дезінформацію про вороже ставлення до православ’я та гоніння на православних християн в Україні. Ці твердження використовуються для розпалювання ненависті до українців та виправдання російської агресії проти цієї країни.

Російське посольство в Софії сприяло цим зусиллям постами у фейсбуці та телеграмі. Коли посол Елеонора Митрофанова згадала у своєму зверненні до болгарського народу з приводу Дня Росії про “потенційне відправлення” болгарських військ у зону бойових дій в Україні, це викликало різку відповідь МЗС: “Будь-які спроби пропаганди та дезінформації є неприйнятними та неприпустимими.

Тим часом лідер прокремлівської партії "Відродження" Костадин Костадінов, відомий під прізвиськом Костя Копєйкін, частий гість російського посольства в Софії, закликав знищити в Болгарії "озвірілу антилюдську мерзоту" в особі анонімних "рупорів американського посольства" - читай,

“Правда Кості Копєйкіна – це правда Кремля, каже депутат Івайло Мірчев, представник альянсу “Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія” (ПП-ДБ). Вона роками керувалася такими людьми, як Пригожин, і дійшла до нас завдяки таким людям, як Копєйкін, які забивають голови наляканих і довірливих людей будь-якою нісенітницею, вигідною для Росії та небезпечною для Болгарії”. Прокуратура Софії заявила, що розслідуватиме справу Костадінова за підозрою у розпалюванні ненависті та підбурюванні до насильства.

Русофілія як стокгольмський синдром

Результати пропагандистського обстрілу Болгарії з боку Москви, що підтримується зсередини країни прокремлівськими політиками, посилюються тією обставиною, що, згідно з індексом медіаграмотності-2023, складеним в рамках Європейської політичної ініціативи (EuPI) Інститутом відкритого суспільства - Софія, Болгарія залишається однією з найбільш Європи.

Набравши 31 бал зі 100 можливих, вона потрапляє до четвертої, передостанньої групи разом із Сербією, Молдовою, Чорногорією, Румунією та Туреччиною. Викликає занепокоєння той факт, зазначають автори аналізу, що більшість країн, найбільш схильних до дезінформації, знаходяться найближче до війни в Україні, розпочатої Росією, а багато традиційних ЗМІ замість того, щоб бути захисним механізмом проти дезінформації, її поширюють.

Як це пояснити? Болгарський психіатр Любомир Канов висловив думку, що в Болгарії русофілія схожа на стокгольмський синдром: “Чіткої десовєтизації та декомунізації так і не сталося, після того як протягом сорока п’яти років болгар тримали в ізоляції від великого світу… Російська пропаганда знаходить відгук у болгарській проти неї не ведеться жодної роз’яснювальної кампанії.

Наш народ сприйнятливий до російського та путінського впливу ще й тому, що бачить у них чи не захисників православ’я від “продажного гейського Заходу”. Нав’язування іноземних культурних моделей зустрічається вороже та формує антизахідний настрій. У свою чергу це підживлює пропутинські проекти і створює тяжіння до Росії як до захисної сили”.

svoboda.org

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus