Розробки для ППО і не лише: що відомо про атакований у Брянську завод "Кремній ЕЛ"

Розробки для ППО і не лише: що відомо про атакований у Брянську завод "Кремній ЕЛ"
Розробки для ППО і не лише: що відомо про атакований у Брянську завод "Кремній ЕЛ"

Завод "Кремній ЕЛ", який нещодавно потрапив під удари дронів , є одним із найбільших постачальників військової мікроелектроніки, в який Російська Федерація "влила" мільярди.

Про це повідомляє Defense Express .

Удари по "Кремній ЕЛ"

У ніч із 29 на 30 серпня під удари потрапив російський виробник мікроелектроніки "Кремній ЕЛ" у Брянську. Наразі, згідно з неофіційними джерелами, внаслідок удару сталася пожежа на одному з цехів.

Як пише видання, вищезгадана атака навряд чи здатна вивести з ладу завод, втім, слід враховувати, що дальність від кордону до "Кремній ЕЛ" становить лише 110 км, у зв’язку з чим він знаходиться у межах ураження деяких далекобійних засобів ураження. Повне ураження заводу може мати позитивніший результат для України.

Вкладали мільярди

"Справа в тому, що "Кремній ЕЛ" є другим у РФ виробником мікроелектроніки взагалі. Водночас 90% виробництва йде у військову продукцію. Але підприємство спеціалізується більше не на виробництві готових блоків або мікросхем, а на дискретній продукції - транзистори, діоди, прості модулі на їхній основі", - пише видання.

Зокрема, важливість підприємства для ВПК Росії демонструє обсяг інвестицій:

  • з 2010 року по 5,5 млн. доларів щорічно;
  • 2014 року завод звітував про нарощування випуску продукції у 8 разів.

"Також тоді було оголошено і обсяги виробництва деяких видів продукції - корпусні інтегральні схеми та транзистори - перше місце в РФ і план на 2014 рік у 7 млн одиниць", - додає видання.

З 2014 року російське фінансове вливання зросло через завдання заводу вирішити питання імпортозаміщення. Вже станом на 2019 рік "Кремній ЕЛ" звітував про отримання понад 160 млн доларів на вищезазначене завдання.

"Також у РФ декларували, що підприємство освоїло випуск продукції на техпроцес 500 нм, з планом вийти на 350 нм. Для порівняння звичайно відзначимо, що з 2020 року виробництво мікросхем у провідних компаніях здійснюється за техпроцесом у 5 нм", - додає Defense Express.

Зазначається, що завод є стратегічно важливим для Росії у дослідно-конструкторських роботах "Агрофон", "Агрономія" та "Силовик-5", які не мають жодного відношення до агрономії чи електромереж.

"Йдеться про частину російської федеральної програми "Альтернатива" з розробки нових РЛС на активних решітках з використанням нової елементної бази, які призначені для ППО, літаків, кораблів і т.д.", - пояснило видання.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus