Окупанти завдали удару по ринку в Костянтинівці з комплексу С-300 - СБУ

Окупанти завдали удару по ринку в Костянтинівці з комплексу С-300 - СБУ
Окупанти завдали удару по ринку в Костянтинівці з комплексу С-300 - СБУ

За даними слідства, 6 вересня Росія здійснила обстріл Костянтинівки у Донецькій області із зенітно-ракетного комплексу С-300.

Про це свідчать зокрема ідентифіковані уламки ракети, вилучені на місці трагедії.

Таку відповідь надала прес-служба СБУ на прохання NV прокоментувати резонансну статтю New York Times, в якій стверджується, що удару по Костянтинівці нібито завдали несправноюї ракетою української ППО.

СБУ розслідує цей військовий злочин РФ за 438 статтею Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Також слідство досліджує низку інших матеріалів, що вказують на причетність ворога до цього обстрілу.

Джерело NV у СБУ додало, що автор цієї статті Томас Гіббонс-Неф (Thomas Gibbons-Neff) неодноразово помічений на просуванні російських наративів.

"Він систематично готує антиукраїнські матеріали в The New York Times, де намагається дискредитувати Україну та нашу армію", - сказав співрозмовник, який побажав залишитися анонімним.

Серед іншого, каже джерело, раніше Гіббонс-Неф писав, що ЗСУ нібито використовують касетні боєприпаси у населених пунктах, заявляв, що українські військові торгують танками та артилерією, а також звинувачував у марнотратстві американських волонтерів, які допомагають Україні.

«Саме цього журналіста вже двічі позбавляли прес-картки ЗСУ за порушення правил роботи у районах бойових дій», — наголосив співрозмовник.

19 вересня NYT опублікувала розслідування , в якому стверджує, що ракетний удар 6 вересня по ринку в Костянтинівці, коли загинули 16 людей і ще 37 отримали поранення, нібито став результатом несправності ракети української ППО, випущеної із ЗРК "Бук".

Журналісти назвали це «трагічною невдачею», а деякі експерти кажуть, що такі ракети можуть збиватися з курсу з різних причин, у тому числі через несправність електроніки.

У Страткомі ЗСУ заявили, що СБУ розпочала кримінальне провадження, і просять дочекатися офіційних результатів розслідування. Після атаки у поліції говорили, що є кілька версій щодо типу озброєння , яким було завдано удару, зокрема не виключали артилерійського обстрілу.

Радник голови ВП Михайло Подоляк також відреагував на матеріал . Він заявив, що українське суспільство "точно отримає відповідь на питання, що саме там сталося". За його словами, матеріал в іноземній пресі, в якому сумніваються у причетності Росії до атаки, сприяє «зростанню конспірологічних теорій».

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus