Росія хоче скопіювати валютну модель Китаю, але зазнає невдачі, – Newsweek

Росія хоче скопіювати валютну модель Китаю, але зазнає невдачі, – Newsweek
Росія хоче скопіювати валютну модель Китаю, але зазнає невдачі, – Newsweek

У Росії хочуть скопіювати валютну модель Китаю. Тобто запровадити дві різні версії своєї валюти: для внутрішнього та зовнішнього використання. Однак у РФ така система працювати не може.

Про це пише видання Newsweek. Проблеми з рублем продовжуються, і міністр економічного розвитку Росії Максим Решетніков запропонував піти шляхом Китаю, який використовує різні версії своєї валюти, юаня.

"Ми обговорюємо це з ЦП", – додав Решетніков, уточнивши, що його пропозиція – "не питання двох курсів" щодо валюти, що було б "надзвичайно шкідливо". Швидше він сказав: "Ми повинні встановити чіткий моніторинг та чітке розуміння того, скільки рублів у нас перебуває в обігу за кордоном і як вони туди потрапляють".

Хоча це лише пропозиція, створення версії китайської валютної системи може не спрацювати для Росії. "Китайський експорт та партнери з експорту дуже диверсифіковані, тому для них працює окрема валюта", – сказав Кріс Віфер, головний виконавчий директор стратегічних консультантів Macro Advisory Ltd.

"Однак російська економіка значно менша, а експорт в основному або пов’язаний з глобальними базовими цінами в доларах США, або з відносно невеликою кількістю країн", – сказав він Newsweek. – Фактично, у Росії вже існує бівалютна система з рублем та доларом США".

Цього року рубль різко знецінився – на 26 відсотків, що зробило імпортні товари дорожчими, а витрати на відпочинок за кордоном різко зросли. "Але це не стосується більшості росіян, які купують місцеві або азіатські імпортні товари та не виїжджають за межі країни", – сказав Віфер.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus