Хаос у верхах польської армії: слідом за генералами може піти у відставку й міністр Блащак

Хаос у верхах польської армії: слідом за генералами може піти у відставку й міністр Блащак
Хаос у верхах польської армії: слідом за генералами може піти у відставку й міністр Блащак

На думку лідерів польських партій, після відходу високопоставлених генералів Війська Польського в керівництві армії панує хаос і плутанина. Тому якщо у Блащака залишилася "хоч крапля честі", вважають політики, він має залишити посаду голови Міноборони.

Відставка начальника Генштабу Війська Польського генерала Раймунда Анджейчака та оперативного командувача генерала Томаша Піотровського — це вотум недовіри польської армії, після якого має піти у відставку й сам міністр оборони країни Маріуш Блащак. Таку думку висловив голова партії "Польща 2050" Шимон Холовня, повідомили 10 жовтня журналісти Defence24.

Зазначається, що таку думку поділяє й голова союзу польських лівих Кшиштоф Гавковський, що говорить про "лихоманку", що наближається, у військових верхах Польщі.

"Це безпрецедентна ситуація. У нас на порозі війна, мир у вогні, а уряд призвів до того, що у верхах польської армії, яка сьогодні має бути непохитною єдністю, панує хаос, відставки, плутанина, конфлікти", - заявив Холовня додавши, що ситуація загрожує безпеці Польщі.

За його словами, після того, як польські генерали пішли у відставку, Блащак також має негайно піти, якщо "має хоч краплю честі". Польський політик вважає, що Блащак надто політизував армію і почав ставитися до польських солдатів як до декорації на тлі політичних інтриг, що негайно спричинило звільнення високопосадовців. Тому не дивно, що польські солдати почали вважати себе приниженими, і "їм здається, що хтось ганьбить їхню форму".

Холовня наголосив на ситуації в Україні та на Близькому Сході і додав, що в таких умовах армією командуватимуть військові, а не цивільні.

"Ми маємо справу з безпрецедентною ситуацією. Під час війни в Україні та початку конфлікту на Близькому Сході керівники польської армії йдуть у відставку. Міністр Блащак отримав червону картку від своїх солдатів, і водночас ці солдати висловили вотум недовіри уряду. Те, що це сталося перед виборами, має свої наслідки", - сказав у свою чергу лідер "Левиці" Гавковський.

Тепер багато залежить від президента Анджея Дуди, і польські політики сподіваються, що він збере Раду національної безпеки, яка відповість, чому в цій обстановці польські генерали пішли зі своїх постів.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus