Справа Фрідмана: суд заарештував активи оператора lifecell

Справа Фрідмана: суд заарештував активи оператора lifecell
Справа Фрідмана: суд заарештував активи оператора lifecell

Серед арештованих судом активів, які належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, окрім "Київстару", є ще один мобільний оператор - lifecell.

Про це йдеться у ухвалі Шевченківського районного суду Києва від 4 жовтня, яка є у розпорядженні ЕП.

Раніше повідомлялося , що рішення суду стосувалося 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Загальна вартість заарештованих активів становила понад 17 млрд. грн.

Тоді, за даними співрозмовників ЕП у правоохоронних органах, серед заарештованих активів були 100% ПрАТ " Київстар ", які контролюються цими олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd. А також частки, що вже належать самому "Київстару" в інших компаніях, зокрема ТОВ "Хелсі Україна" (HELSI.me - сервіс запису до лікарів та зберігання медичних даних).

Однак, як свідчить ухвала суду, насправді найбільшим заарештованим активом виявилися 100% статутного капіталу ТОВ "Лайфсел" вартістю майже 13 млрд грн, що належать іноземній юридичній особі Lifecell Ventures Cooperatief.

У матеріалах справи, що розглядалося за клопотанням прокурора Офісу генерального прокурора (Служба безпеки України підозрює Фрідмана у скоєнні злочину за ч. 3 ст. 110-2 ККУ ) йдеться, що Фрідман, Авен та Косогов через компанію LetterOne володіють акціями турецької компанії Turkcell Iletisim AS, що є власником українського оператора зв’язку lifecell.

У lifecell на момент публікації новин відповіді на запит ЕП не надали.

Крім того, суд наклав арешт на 100% ТОВ "Пейсел", яке належить мобільному оператору та через яке здійснюється поповнення абонентських рахунків lifecell. Також було заарештовано корпоративні права ТОВ "Укртауер" (оператор вишок, систем внутрішнього покриття у бізнес-центрах, ТРЦ та готелях), який є дочірньою компанією турецького холдингу Turkcell.

До заарештованих активів підсанкційних росіян також потрапили:

  • ПрАТ "СК Альфа Страхування" (95,2% статутного капіталу вартістю 104,7 млн. грн.);
  • ТОВ "Альфа-Лізинг" (100% вартістю 584,3 млн. грн.);
  • ТОВ "Паритет фінанс" (100% вартістю 14 млн. грн.);
  • ТОВ "Сенс Діджитал" (100% вартістю 20 млн грн);
  • ТОВ "Київстар.Тех" (100% вартістю 111 млн. грн.);
  • ТОВ "Вимпелком Глобал Сервіс Україна" (100% вартістю 804,9 млн. грн.);
  • ПрАТ "Миргородський завод мінеральних вод" (100% вартістю 21,4 млн. грн.);
  • ПрАТ "Моршинський завод мінеральних вод "Оскар" (100% вартістю 8,8 млн. грн.) та інші.

У СБУ вважають, що арешт цього майна не дозволить російським власникам "переписати" його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів у доход України.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus