Міноборони прийняло БпЛА скандальної компанії екснардепа Розенблата

Міноборони прийняло БпЛА скандальної компанії екснардепа Розенблата
Міноборони прийняло БпЛА скандальної компанії екснардепа Розенблата

Міністерство оборони прийняло БпЛА Hawk, виробництва компанії екснардепа Борислава Розенблата, яка фігурує у кримінальному провадженні ДБР щодо шахрайства.

Про це редакція 368.media   дізналася із матеріалів справи.

Мова йде про контракт Міноборони з ТОВ «НВП «Українські авіаційні системи» на 645,6 млн гривень за 44 комплекси (14,67 млн гривень кожний). За даними ДБР, їхня вартість завищена більш ніж у два рази! При чому комплекси до ЗСУ так і не потрапили. Вони не пройшли випробування.

Надалі гроші, які надходили до підрядника, виводились під виглядом закупівлі валюти для оплати за імпорт матеріалів для виготовлення продукції, а також перераховувались підконтрольним суб’єктам господарювання та розміщуються на депозитних рахунках.

Однак ситуація почала змінюватись. Компанія подала клопотання щодо скасування арешту. Вони долучили висновок експерта  КНДІСЕ, з якого вбачається, що очікувана вартість орієнтовано може складати від 16,3 до 17,13 млн гривень, що вище вартості Hawk за контрактом.

Представник власника арештованого майна зазначає, що товариством укладено ряд догорів, угод на закупівлю всіх необхідних складників БпЛА. Оскільки значна частина комплектуючих закуповується за кордоном, розрахунок за відповідними контрактами з іноземними постачальниками вимагав переведення коштів, отриманих від Міноборони в якості попереднього фінансування за контрактом №403/1/22/369. Закупівля ТОВ «НВП Українські авіаційні системи» комплектуючих за міжнародними контрактами підтверджується копіями таких контрактів, що долучені до клопотання про скасування арешту.

Заявником надано посвідчення від 5 вересня 2023 року № 56/2023, видане 615-м військовим представництвом Міністерства оборони у тому, що виготовлена і укомплектована у повній відповідності з державним контрактом №403/1/22/369 продукція, а саме безпілотні авіаційні комплекси у кількості вісім штук – визначається прийнятою, а також у відповідності до міжнародної товарно-транспортної накладної від 4 вересня року, ввезено нові складники для виготовлення наступних безпілотних авіаційних комплексів.

Суд зняв арешти з рахунків фірми дружини Розенблата.

Водночас з рахунків  дочірнього підприємства «Фаворит Опт» Акціонерного товариства закритого типу «Фаворит» Розенблата, через які йшли кошти, арешт не зняли.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus