Росіяни стали частіше скаржитися на маленькі зарплати

Росіяни стали частіше скаржитися на маленькі зарплати
Росіяни стали частіше скаржитися на маленькі зарплати

Економічна ситуація в Росії продовжує погіршуватися і це вже відчувають на собі звичайні росіяни.

Повномасштабне вторгнення в Україну і безпрецедентні санкції прискорюють інфляцію в Росії і впливають на фінансове благополуччя звичайних росіян. Водночас влада і далі бадьоро рапортує про те, що в країні все добре, тоді як близько 45% громадян не вистачає зарплати для того, щоб покрити основні потреби. Про це в коментарі Telegram-каналу "Можем объяснить" розповів доктор економічних наук Ігор Ліпсіц.

Він прокоментував дослідження одного російського порталу з пошуку роботу про те, що 45% росіян складно жити на зарплату. За словами експерта, це все через інфляцію, яка в Росії тільки прискорюється.

"Росіяни бачать зовсім не те зростання цін, про яке говорять у Росстаті та ЦБ. У магазинах зовсім інше — вони бачать, як дорожчає кошик. Там не 6-7%, а десятки відсотків. Інфляція буде і далі прискорюватися, вона з’їдає доходи населення", — сказав він.

Щоб хоч якось впоратися з фінансовими проблемами, росіяни все активніше оформляють грошові позики. Але це їм не особливо допомагає, оскільки кредити втягують людей у боргову яму.

"Ми бачимо, як зростають боргові зобов’язання — за останній рік вони зросли на 2 трильйони рублів, зараз становлять 32 трильйони. Це більше, ніж бюджет країни. Або ти банкрутуєш, бо не можеш заплатити банку, або затягуєш пояс і викручуєшся. Купив телевізор, холодильник, живеш в іпотечній квартирі — але впроголодь", — зазначив Ліпсіц.

Експерт прогнозує, що рівень зарплат у Росії підвищуватися не буде. А нинішнє зміцнення рубля навряд чи триватиме довго.

"Прогноз — долар повернеться в діапазон 95-97 рублів. Не так багато валюти в країну приходить, щоб рубль істотно зміцнився", — підкреслив Ігор Ліпсіц.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus