Адвокат на службі у Фірташа

Адвокат на службі у Фірташа
Адвокат на службі у Фірташа

Одним з таких антигероїв є одіозна особистість з українського міста, першої столиці України Харкова  - адвокат Чобітько Ігор Вікторович.

Протягом тривалого часу пан Чобітько лобіює та представляє інтереси фінансово-промислової групи Дмитра Фірташа «Group DF».

«Group DF»  пан Фірташ заснував у далекому 2007 році. І саме тоді пан Чобітько, як юрист, що з 2001 року надавав послуги по юридичному супроводженню та консультуванню з питань ведення господарської діяльності АТ ОГС «Харків Газ» та АТ ОГС «Полтава Газ», які увійшли до «Group DF» став правовиком комерційних структур пана Фірташа.

З роками Чобітько Ігор Вікторович став особою, що тісно пов’язана з фінансово-промисловою групою Дмитра Фірташа «Group DF» та зацікавлена у сприянні інтересам вказаної фінансово-промислової групи.

У відповідних реєстрах є підтвердження цих відомостей.

У 2001 році, пан Чобітько, після отримання права займатися адвокатською діяльністю (рішення Ради адвокатів Харківської області, № Свідоцтва: 966 від 01.06.2001 року) розпочав надавати правову допомогу комерційним структурам (АТ ОГС «Харків Газ», АТ ОГС «Полтава Газ») що входять до сфери впливу фінансово-промислової групи Дмитра Фірташа «Group DF».

Крім того став найближчим соратником і помічником Лелюка Олексія Володимировича  — депутата ВР України кількох скликань, Голови Державного агентства резерву України, члена фракції Партії регіонів, члена Комітету з питань фінансів і банківської діяльності (з 12.2007); голови Полтавського регіонального відділення Партії регіонів (з 12.2003). 28 жовтня 2012 року обраний народним депутатом України VII скликання по одномандатному виборчому округу № 149 (Полтавська область) як кандидат від Партії регіонів. Члена комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки, Члена групи міжпарламентських зв’язків із Російською Федерацією і Федеративною Республікою Німеччиною).

Саме пан Лелюк, у 2006 році лобіював призначення Чобітька І.В. на посаду першого заступника голови правління АТ «Полтавагаз» та в подальшому сприяв/підтримував його у балотуванні до ВР України 5-го скликання від Партії Регіонів.

Після невдалої спроби балотуватися до Верховної ради України, за сприянням Лелюка О.В. та за фінансової підтримки групи Дмитра Фірташа «Group DF», у вересні 2006 року Чобітька І.В., лобіюють на призначення та у подальшому призначають на посаду Заступника голови ДПА у Полтавській області.

Після звільнення з органів Державної податкової служби, Чобітько продовжує займатися адвокатською діяльністю. Використовуючи свій вплив, входить до керівних органів Ради адвокатів Харківської області, причетний до створення ГО «Харківська обласна колегія адвокатів», а також продовжує здійснювати супроводження діяльності АТ ОГС «Харків Газ» та АТ ОГС «Полтава Газ», отримує від них щомісячну оплату.

В цей час починає тісно співпрацювати з Барановою Вікторією Іванівною – помічницею народного депутата України Лелюка О.В., яка в подальшому за сприянням Чобітька І.В., отримує право на зайняття адвокатською діяльністю (свідоцтво № 1703 від 27.06.2017 року). Спільно з нею, Чобітько І.В. створює адвокатське об’єднання «Легал Солюшен» (код ЄДРПОУ 44739270), куди входить як адвокат, але не входить в органи управління адвокатського об’єднання.

Пані Баранова та пан Чобітько з 2010 року по вересень 2023 року, на постійній основі отримують оплату в значних розмірах від компаній що підконтрольні «Group DF» (АТ ОГС «Харків Газ», АТ ОГС «Полтава ГАЗ»), а також з 2020 року по теперішній час отримують систематичні платежі від ПАТ «Полтаваобленерго» (що належить компаніям пов’язаним з Ігорем Коломойським та російським бізнесменом Костянтином Григоришиним).

Також, Адвокатське об’єднання «Легал Солюшен», укладає ряд договорів з АТ ОГС «ХарківГАЗ» про надання професійної правової допомоги, співвиконавцем по укладеним договорам виступає Чобітько І.В. (договір № 4 від 19.01.2023 року).

А також, у січні 2023 року АТ ОГС «ХАРКІВГАЗ» укладає контракт – приймає на роботу Чобітька І.В. на посаду головного радника Голови правління з правових питань (наказ № 66/ВК/П від 16 січня 2023 року) та надає йому в користування транспортний засіб Subaru Tribeca (днз АХ0031АІ), що належить АТ ОГС «Харківгаз» з правом здійснювати заправку власного транспортного засобу (наказ Голови правління № 13 від 30.01.2023 та  №82 від 12.04.2023).

Крім того, Чобітько І.В. у 2017 році обирається до Громадської ради в Агенстві з Розшуку та Менеджменту Активів – АРМА (13.10.2017 року – по теперішній час), а з 25.01.2022 року призначається на посаду Голови Громадської ради. Відповідно до Положення про Громадську раду при АРМІА, він отримав доступ до внутрішніх документів АРМА та право брати участь у засіданнях колегії Національного агенства.

І ще один цікавий факт з біографії нашого антигероя. У липні 2022 року на підставі договору 11/2022, АРМА передає в управління АТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» цінні папери – акції АТ ОГС «ХАРКІВГАЗ». У свою чергу, Чобітько І.В. очолюючи посаду Голови Громадської ради при АРМА, при цьому маючи тісні зв’язки з керівництвом АТ ОГС «Харківгаз»/«Полтавагаз», отримуючи від них тривалий період часу систематичну оплату, приховав від членів Громадської ради та керівництва АРМА цей факт. Натомість, можливо на замовлення своїх роботодавців, Чобітько І.В. розпочав вчиняти дії спрямовані на дискредитацію АТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» та керівництва АРМА, за нібито неефективне управління активами.

Крім того, у пана Чобітька, який довгий період часу обслуговує інтереси фінансово-промислової групи Дмитра Фірташа «Group DF», до складу якої входили вищевказані облгази (понад 15 років), виникає конфлікт інтересів – який визначається у суміщенні посади Голови у Громадській раді при АРМА та особистій співпраці з керівництвом АТ ОГС «Харківгаз».  

Автор: Оксана Колесник

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus