Завдяки діяльності Ігоря Кушніра «Київміськбуд» на межі банкрутства: постраждають понад двадцять тисяч інвесторів

Завдяки діяльності Ігоря Кушніра «Київміськбуд» на межі банкрутства: постраждають понад двадцять тисяч інвесторів
Завдяки діяльності Ігоря Кушніра «Київміськбуд» на межі банкрутства: постраждають понад двадцять тисяч інвесторів

Судячи з інтерв’ю, які щедро роздає голова «Київміськбуду» Ігор Кушнір, гроза, що вибухнула над його головою після того, як він був помічений підкоряючим Еверест, а в компанії, яку він очолює, почався аудит, благополучно минула.

Нагадаємо, влітку цього року Кушнір незрозумілим чином зник з Києва після того, як у «Київміськбуді» досягли піку проблеми з об’єктами, що будуються, і поповзли чутки про його банкрутство. Перед цим сесія Київради відмовила компанії у докапіталізації на один мільярд гривень – «Київміськбуд» формально є комунальною власністю, хоча насправді це просто гарний фасад, який дає змогу викачувати гроші з міського бюджету та створювати міф про надійність забудовника. Тому зникнення його президента було дуже тривожним явищем на тлі того факту, що у «Київміськбуду» зависли 22 об’єкти, в які вклалося понад 20 тисяч інвесторів. Дров у багаття підкидала відмова Київради у докапіталізації, хоча незрозуміло, яким чином вона могла витягнути «Київміськбуд» з ями – на добудову всіх його об’єктів, за даними фахівців самої компанії, потрібно не менше 24 мільярдів гривень. Що міг вирішити мільярд у цій ситуації – незрозуміло нікому.

 qeituithidzuroz

Але на тлі і так гарячкових настроїв інвесторів, які відчули реальну загрозу залишитися і без грошей, і без житла, повідомлення про відмову Київради допомагати Кушніру вибратися з ями було цілком зрозумілим. До того ж Ігор Кушнір зник, що викликало у інвесторів справжню паніку. Але у бігах Кушнір був недовго - він виявився під час сходження на Джомолунгму, яку підкорив разом зі своєю дружиною. За що навіть удостоївся статті у Вікіпедії як «перший інвалід з України, який підкорив Еверест»:

Читайте по темі: Правоохоронці затримали 16-річного студента за підпал авто, придбаного журналістами для військових

Що, безсумнівно, наповнило гордістю серця решти українців, яким заборонено виїзд за кордон у воєнний час, і, ще більш безперечно, радикально заспокоїло двадцять тисяч сімей, чиї гроші, вкладені у 22 об’єкти «Київміськбуду», наглухо в них зависли. Щоправда, заспокоїлися не всі – деякі, втомившись від обіцянок «Київміськбуду» та відмов повернути гроші, пішли до судів. Після тривалої та завзятої боротьби (судові процеси зайняли понад два роки), нарешті, лавина зрушила і суд ухвалив прецедентне рішення про розірвання попереднього (інвестиційного) договору між «Київміськбудом» та інвестором, зобов’язавши забудовника повернути покупцю гроші.

Чому рішення прецедентне? Тому що воно справді зрушило лавину. І ця лавина може прискорити обвал «Київміськбуду» - тепер кожен із 20 тисяч інвесторів має стовідсоткові шанси розірвати договір із «Київміськбудом» та витребувати в нього вкладені гроші. І суди вже не триватимуть так довго – є прецедент, на нього і спиратиметься суд, виносячи своє рішення. У що це виллється для «Київміськбуду», який і так відчуває величезний фінансовий прес і має два десятки заморожених будівництв – гадати довго не доводиться. Щоправда, вельми сумнівно, що всім інвесторам вдасться отримати назад вкладені гроші, але перші цілком можуть встигнути – недобудови навряд чи хтось купить після того, як виконавча служба виставить їх на продаж, а ось техніку та обладнання продадуть швидко. Вистачить цих грошей, звичайно, не всім, або, перефразовуючи шефа Кушніра, Віталія Кличка, отримати їх «зможуть не тільки всі, мало хто може це робити». Але шанс є.

Щоправда, може статися диво і, боячись бунту – 20 тисяч людей, яких нахабно кинули на їхні кровні, це вам не ті інтелігентні ботаніки, які щосуботи п’ють каву на сходах Київради, протестуючи проти закочування міських грошей до асфальту, мерія все ж таки може ці гроші закатати в бетон недобудованих будівництв Кушніра, затикаючи таким чином роти інвесторам «Київміськбуду». З погляду суспільства це рішення знайде розуміння – мовляв, Київрада рятує нещасних покупців житла від долі безхатьок, але з погляду крадіжки бюджетних грошей ситуація виглядатиме гіршою за асфальт на місці асфальту та тротуарної плитки на місці тротуарної плитки, на якій бюджет столиці пиляється зараз. Тому що «Київміськбуд» не дарма потрапив до фінансової ями у 24 мільярди гривень. Привів  його до цієї ями саме Ігор Кушнір, який керує холдингом із 2012 року. І в те, що влада Києва не знала про те, що діється в холдингу, вірять «не тільки всі».

Успішній роботі Кушніра на цьому теплому місці не завадили ні зміна влади, ні те, що йому деякий час довелося відсиджуватися в Росії (після втечі Януковича), ні постійні фінансові скандали в «Київміськбуді», ні те, що з формально міської структури «Київміськбуд» перетворився на приватну крамничку, в якій субпідряди отримують фірми, які прямо належать Ігореві Кушніру і Вадиму Столару, або афілійовані з ними обома. Насамперед це компанії bUd development, IB Alliance та BudCapital, які входять до ТОП-5 забудовників Києва.

За даними ЕП, за bUd development стоять Ігор Кушнір, Вадим Столар та Влада Молчанова. Вадим Столар – скандальний забудовник, якого називають «сірим кардиналом» будівельного ринку столиці, та проросійський депутат із Партії Регіонів та ОПЗЖ. Влада Молчанова – співвласник девелопера Stolitsa Group, соратниця вічної опонентки Януковича Юлії Тимошенко та одна з основних спонсорок «Батьківщини». Формально bUd development належить іншим людям, закритим за трьома товариствами з обмеженою відповідальністю, але гравці столичного ринку нерухомості чітко називають прізвища Кушніра, Столара та Молчанової.

За IB Alliance, крім Кушніра, стоїть Вадим Столар, хоча формально вони і тут, формально, ні до чого, а засновника фірми заховано у Швейцарії:

Читайте по темі: На Київщині забудовник руйнує старовинне городище

Те саме і з третім девелопером з першої п’ятірки забудовників Києва – компанією BudCapital, що належить Столару та Кушніру.

Усі ці компанії працюють на об’єктах «Київміськбуду» та беруть участь у будівництві об’єктів, що належать решті компаній із перерахованої трійки. Серед об’єктів bUd development – друга черга ЖК «Французький квартал», субпідряд на яку він отримав у «Київміськбуду», будівництво на вулиці Багговутівської, яку він перехопив у міського холдингу, причетний він і до добудови об’єктів банку «Аркада», які перейшли до «Київміськбуду». Там же «паслася» і Молчанова. IB Alliance, крім власних об’єктів Star City та «Вежа на Ломоносова», бере участь у будівництві житлових комплексів bUd development та є багаторічним партнером «Київміськбуду». BudCapital - третя компанія з орбіти Столара-Кушніра. На її рахунку – ЖК «Діброва парк» та ЖК «Great» та участь у будівництві ЖК «Зарічний». Також у її об’єктах виникало прізвище Степана Черновецького, сина незабутнього київського мера Льоні-Космосу, що знаходиться нині на теренах історичної Батьківщини.

Що стосується особистості Ігоря Кушніра, то в його бекграунді, крім позначених девелоперів і будівництв, є ще й просто неймовірна кількість нерухомості, і величезний автопарк, оформлений на його дружину та дітей. Про це писали неодноразово, але після недовгої хвилі обурення все поверталося у свої береги, а наслідків для Кушніра не було ніяких. Навіть виявлена вілла на Лазурному березі Франції площею 850 метрів, оформлена на дружину Кушніра, його анітрохи не збентежила. Він не моргнувши оком заявив, що дружина взяла на її покупку кредит під низький відсоток, а він тут ні до чого. І взагалі – дружина живе то на Кіпрі, то у Франції, поки сам Ігор Кушнір животіє у Києві на пенсію з інвалідності, мешкаючи у наметі:

Коментувати тут щось зайве. Якщо Ігор Кушнір вважає всіх українців недорозвиненими, то це його право. До того ж, хай і не до всіх, але він таки має підстави так вважати – якщо після всіх скандалів, пов’язаних з його діяльністю на посаді «Київміськбуду», Кушнір ще й досі не перебуває за ґратами, то це в тому числі й тому, що населення України ставиться толерантно як до нього самого, так і до тих, хто за обов’язком служби повинен ним і йому подібними займатися.

Але залишимо цю філософію, а краще подумаємо про те, що буде з «Київміськбудом» та його завислими будівлями, яких налічується два десятки, а обсяг замороженого будівництва, за словами самого ж Ігоря Кушніра, становить понад один мільйон двісті тисяч квадратних метрів. Якщо когось із потенційних потерпілих на цьому мільйоні з гаком квадратів раптом втішило повідомлення Віталія Кличка про те, що Ігоря Кушніра усунули від управління «Київміськбудом», то він погано зрозумів те, що було сказано. Тому що «відсторонений» не означає «звільнений». Він усунений тимчасово, на час аудиту. На сайті «Київміськбуду» Ігор Кушнір так само значиться як президент і голова правління холдингу.

Клікніть сюди і переконайтеся на власні очі. Щодо аудиту, то теж не варто особливо зваблюватися – сам Ігор Кушнір заявив, що пережив їх за своє життя вже півтора десятки. Отже, «аудит» — це казка для маленьких, яких треба заспокоїти перед сном. А сон попереду вимальовується досить страшний – банкрутство «Київміськбуду». І якщо хтось думає, що його недобудовані об’єкти заберуть собі інші фірми Кушніра, то це помилка – благодійністю Кушнір не займається.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Забруднення Десни: у Броварах зафіксували у воді незначні зміни щодо кисню
Посадовець ДСНС у Києві завдав збитків на 500 тисяч гривень
Уночі окупанти атакували Київ "шахедами", всі збили Сили ППО, - КМВА
Зірка Голлівуду Майкл Дуглас розповів, що його розлютило у Києві
Уламки "Шахеда" впали на території комунального підприємства: Росія вночі атакувала Київ
Будує московське метро та судноремонтний завод для РФ: СБУ повідомила про підозру українського бізнесмена
Елітні будівельні афери Андрія Вавриша: інвестори втратили сотні тисяч доларів через довгобуди "Саги Девелопмент"
Нардеп Куницький разом з колегою побив військового в минулому році та не отримав підозру
У Києві затримали проректора університету на хабарі у 2000 доларів
В укриття дитсадка на Дарниці у Києві за 133 мільйони врахували арматуру за завищеними цінами та генератор без локалізації

Коментарі:

comments powered by Disqus