Вбивство Пригожина ініціював давній соратник Путіна Патрушев, - Wall Street Journal

Вбивство Пригожина ініціював давній соратник Путіна Патрушев, - Wall Street Journal
Вбивство Пригожина ініціював давній соратник Путіна Патрушев, - Wall Street Journal

Вбивство власника приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина організував соратник президента Росії Володимира Путіна Микола Патрушев.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на  західних розвідників та колишнього офіцера російської розвідки.

Кремль заперечує причетність до смерті Пригожина. Путін озвучив версію, що на борту здетонувала ручна граната. Нічого з цього не було правдою.

Через кілька годин після інциденту європеєць, який брав участь у зборі розвідданих, підтримував зворотний канал зв’язку з Кремлем і побачив новини про катастрофу, запитав тамтешнього чиновника, що сталося.

"Його треба було прибрати", - без вагань відповів кремлівський чиновник.

Читайте по темі: Окупанти обстріляли Херсонщину, загинув чоловік

У матеріалі зазначається, що вбивство Пригожина готували протягом двох місяців. Проте "підстави" для ліквідації головного "вагнерівця" виникли задовго до цього.

Ще влітку 2022 року Патрушев попереджав Путіна, що "Вагнер" надає Пригожину забагато військового і політичного впливу. Він був переконаний, що це становить загрозу для Кремля. Проте лідер країни-агресорки ігнорував застереження, спостерігаючи за успіхами ПВК на передовій.

Усе змінилося, коли Пригожин почав скаржитись на недостатнє забезпечення його бійців. Одного разу він особисто зателефонував президенту та грубо вимагав зброю. Пізніше Патрушев використав цю розмову як аргумент, що голова найманців став небезпечним.

Коли наприкінці червня Пригожин наважився на заколот, відправивши своїх озброєних бійців на територію Росії, його доля була вирішена. Патрушев побачив можливість остаточно усунути керівника "Вагнера". У Кремлі вже мало хто вірив, що організатору "маршу" проти командування вдасться уникнути наслідків.

Після заколоту та успішних переговорів з лідером Білорусі Лукашенком Пригожин насторожився. Він розумів, що набув ворогів і може бути ліквідований, але дотримувався угоди. В той самий час за ним пильно стежили.

На початку серпня Патрушев викликав до свого кабінету помічника. У той день був відданий наказ розпочати підготовку операції з ліквідації Пригожина. Пізніше плани показали самому Путіну, і він не заперечив.

У день своєї загибелі голова ПВК "Вагнер" чекав в аеропорту, коли інспектори з безпеки завершать перевірку літака. За даними розвідки, саме під час цієї затримки під крилом з’явилась невелика бомба.

Через кілька днів російські ЗМІ повідомили, що тести ДНК підтвердили смерть Пригожина внаслідок аварії. Разом з ним загинули ще дев’ять людей, зокрема командир "Вагнера" Дмитро Уткін, ще один соратник цієї ПВК, двоє пілотів і 39-річна бортпровідниця. 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus