Як придворна композиторка Кремля Кущ допомогла зняти арешт з активів російського олігарха

Як придворна композиторка Кремля Кущ допомогла зняти арешт з активів російського олігарха
Як придворна композиторка Кремля Кущ допомогла зняти арешт з активів російського олігарха

«Відбудовувати Україну будемо передусім за рахунок арештованих активів РФ». Цю фразу у квітні 2022 року сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль. І звучить вона цілком логічно. От тільки на ділі відбувається трошки по-іншому. Це яскраво доводить арешт активів російського олігарха Михайла Гуцерієва, який вдалося скасувати завдяки його українській коханці та, за сумісництвом, творчому партнеру Вікторії Коханій.

Про це пише видання "Антикор"

Михайло Гуцерієв – один з найбагатших російських бізнесменів. Його інтереси поширюються від видобутку газу та нафти до медійної і шоу-бізнесової сфер. Саме остання йому допомогла зняти арешт зі своїх активів в Україні.

Гуцерієв володіє мережею складських приміщень під Києвом, які входять в групу МЛП («Международное логистическое партнерство» – рос.). Його площі сягають 80 тис квадратних метрів. Склади зареєстровані на такі фірми, як «МЛП-Чайка», «МЛП-Бориспіль», «МЛП-Україна» та «Титан-2006». В українських реєстрах зазначається, що Гуцерієв був бенефіціаром цих компаній принаймні до 2016-2019 років.

14.02.2024 - кохана uqiqudirkiqtzant qhidqhixidehroz
 

Саме з цього періоду компанії російського олігарха під Києвом почали переписувати на громадянку України Вікторію Кущ. Втім українка вона тільки за паспортом, а насправді з 2014 року, коли Росія окупувала Крим і вторглась на Донбас, є придворним скоморохом російського шоу-бізнесу.

На сторінці Вікторії у Вікіпедії зазначається, що вона автор пісень та композитор, яка виступає під псевдонімами Вікторія Кохана та Торія Таль. Її пісні виконують ТОПи російської естради, які всім серцем і душею підтримують війну Росії проти України. Тут і Філіп Кіркоров, який нещодавно, аби реабілітуватись після «голої вечірки», поїхав на територію так званої «ДНР», і його співпляшник Микола Басков, і запроданки Наташа Корольова та Таїсія Повалій.

14.02.2024 - кохана
 

Кар’єра Вікторії Коханої починалась в Україні, і мабуть найбільш відома її пісня «Юра прощай, Юра прости», яку виконував гурт «Неангели». Але після Революції Гідності вона переїхала в Росію і почала активно співпрацювати з російськими виконавцями.

14.02.2024 - кохана
14.02.2024 - кохана

Російська преса пише, що кар’єрному злету допоміг саме Михайло Гуцерієв. Вони разом навіть створили спільний творчий тандем: олігарх, який за сумісництвом виявився ще й поетом, пише слова, а Кохана – музику. Ці пісні виконуються на сцені Кремля, вони лунають на усіляких «Піснях року» і отримують найвищі нагороди російської естради. Гуцерієв також створив власну музичну премію, яку назвав на честь Коханої – «Виктория».

Але повернемось до українських активів російського олігарха. В серпні 2022 року рішенням Печерського суду на активи компаній «МЛП-Чайка», «МЛП-Бориспіль», «МЛП-Україна» та «Титан-2006» було накладено арешт. В якості підстави слідчий прокурор апелював до того, що підприємства належать до сфери впливу громадянина Росії, а отже таким чином можуть опосередковано фінансувати війну проти України.

Втім вже у грудні 2022 року той же Печерський суд зняв арешт з активів Гуцерієва в Україні. Аргументація адвокатів була такою, що підприємства насправді належать громадянці України, «яка також не має жодного відношення до Російської Федерації та її фінансування, що підтверджено долученими до клопотання документами, зокрема, численною кількістю подяк від ЗСУ, ТРО та поліції за допомогу у протидії агресії Російської Федерації»

14.02.2024 - кохана

Формально адвокати російського бізнесмена праві – підприємства записані на громадянку України Вікторію Кущ та кіпрські офшори і, за документами, не мають ніякого відношення до Гуцерієва. Але ж і документів про те, що він продав чи передав український бізнес, також немає. Тому переписування фірм на творчого партнера та коханку – це просто фінт для збереження активів.

В аргументації адвокатів насторожує фраза про те, що Вікторія Кущ має численні подяки від ЗСУ та ТРО. Ось тут було б цікаво подивитись, за чиїми підписами видавались подяки для співачки, яка з 2014 року веселить кремлівську верхівку?

Один такий підпис знайти все ж вдалось. В березні 2019 року колишній Президент України Петро Порошенко нагородив Вікторію Кущ відзнакою «Заслужений діяч мистецтв України». В Указі зазначається, що Кущ є режисером культурно-мистецьких масових заходів державного підприємства «Національний палац мистецтв «Україна».14.02.2024 - кохана

Важко сказати, що вона могла режисирувати в Україні, адже через соціальні мережі легко дізнатись, що у 2018 році вона разом із Гуцерієвим допомагала здійснювати мрію виконавцю російського гурту «Иванушки International» та писала пісні для виконавиці шансону Ірини Круг.

14.02.2024 - кохана
 
14.02.2024 - кохана
 

У 2019 році Вікторія Кущ-Кохана разом з Гуцерієвим створювали новорічний мюзікл, який транслювали на пропагандистському каналі НТВ.

14.02.2024 - кохана
 

Попри те, що Вікторія Кохана вже 10 років живе в Росії, юридичні зв’язки з Україною розривати вона точно не збирається. І це стосується не тільки фірм, які на неї переписав російський олігарх. У листопаді 2022 року була подана заявка на торговельну марка «Виктория Кохана» (саме російською мовою – ред.). В переліку кодів для використання марки безліч видів діяльності: від реклами та масових заходів, до визначення громадської думки і навіть фінансові послуги. Заявником у поданні виступала Васьковська Ганна Василівна.

14.02.2024 - кохана
 

Ця ж людина володіє квартирою, яку вказує в якості української прописки Вікторія Кохана. Тож припустимо, що вона може бути матір’ю співачки.

З січня 2023 року Ганна Васьковська також є засновником ТОВ «Луна Естейтс» разом з офшорною компанією, яку пов’язують із Гуцерієвим. До цього компанією керувала Вікторія Кущ. З даних українських реєстрів по цій фірмі вдалося дізнатись, що жінки прописані за однією адресою.

14.02.2024 - кохана
 

Переписування активів на дружин, коханок та батьків – поширена практика. Українські чиновники та бізнесмени також не гребують нею. Але фокус з використанням коханки для збереження бізнесу у, здавалося б, ворожій країні, якою напевно для Гуцерієва має вважатися Україна – це щось нове.

Оскільки апеляція на рішення суду щодо зняття арешту зі складських приміщень російського бізнесмена під Києвом так і не була подана, можна припустити, що цю історію будуть намагатись замовчати. І поки ЗСУ вигризає кожен сантиметр землі в окупанта, українські суди стають на сторону російського бізнесу, який управляється особою, що пише пісні для Філіпа Кіркорова.

Автор: Олена Добродій

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus