ЄС та Єгипет підписали кількамільярдну угоду, спрямовану на енергетику та міграцію

ЄС та Єгипет підписали кількамільярдну угоду, спрямовану на енергетику та міграцію
ЄС та Єгипет підписали кількамільярдну угоду, спрямовану на енергетику та міграцію

Європейський Союз і Єгипет у неділю підписали фінансовий пакет на суму 7,4 млрд євро, спрямований на підтримку північноафриканської країни-боржника, збільшення продажів енергоносіїв до Європи і припинення нелегальних потоків мігрантів.

Про це повідомляє Euractiv.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн разом з лідерами Австрії, Бельгії, Кіпру, Греції та Італії була присутня в Каїрі на церемонії підписання угоди з президентом Єгипту Абдель Фаттахом ас-Сісі.

Фон дер Ляєн заявила, що "сьогодні ми піднімаємо відносини між ЄС і Єгиптом до рівня стратегічного і всеосяжного партнерства і домовляємося про пакет заходів, починаючи від торгівлі та інвестицій і закінчуючи низьковуглецевою енергетикою, управлінням міграцією, а також освітою, культурою і молоддю".

Угода передбачає виділення 5 мільярдів євро кредитів протягом чотирьох років, 1,8 мільярда євро інвестицій і сотні мільйонів на двосторонні проєкти, в тому числі у сфері міграції, сказав європейський посадовець.

Читайте по темі: Умиротворення не зупинить Путіна: Фон дер Ляєн про візит Орбана до Москви

Угода про стратегічне партнерство передбачає збільшення газових та інших енергетичних потоків, щоб допомогти Європі "ще більше відійти від російського газу".

Ця угода є продовженням кількох суперечливих угод, які ЄС уклав з Лівією, Тунісом і Мавританією, щоб зупинити потік нелегальних мігрантів через Середземне море.

За даними Міжнародної організації з міграції ООН, Єгипет вже приймає близько 9 мільйонів мігрантів і біженців, у тому числі 4 мільйони суданців і 1,5 мільйона сирійців.

Прикордонна служба ЄС Frontex зафіксувала минулого року майже 158 000 мігрантів, які прибули до Європи небезпечним морським шляхом, що на 50% більше, ніж у попередньому році.

Ця тенденція спричинила зростання антиіммігрантської риторики в Європі та перемогу правих популістських партій у кількох країнах ЄС.

Правозахисні групи рішуче засудили угоди з авторитарними урядами.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus