У Києві розпочався заочний суд у справі злодія в законі "Нєдєлі"

У Києві розпочався заочний суд у справі злодія в законі "Нєдєлі"
У Києві розпочався заочний суд у справі злодія в законі "Нєдєлі"

У середу, 20 березня 2024 року, прокурор Офісу генпрокурора Євгеній Калінін оголосив у Голосіївському районному суді Києва обвинувальний акт у справі щодо 51-річного уродженця Самбірського району Андрія Недзельського, який відомий в статусі так званого "злодія в законі" на прізвисько "Андрій Львівський"/"Нєдєля". Представнику найвищої касти злочинного світу, якого судять за його відсутності в порядку спеціального судового провадження (in absentia), інкримінується два блоки кримінальних звитяг.

По-перше, "Нєдєлю" обвинувачують у використанні задля власної конспірації, під час здійснення ним низки закордонних вояжів протягом 2015-2019 років, "липових" паспортів громадян України на установчі дані Андрія Кушніра та Юрія Лібкінда (ч.4 ст.358 КК України).

По-друге, Недзельському закидають скоєння за попередньою змовою групою осіб умисного вбивства з корисливих мотивів (п.п. 6, 12 ч.2 ст.115 КК України) восени 2009 року кримінального авторитета Олександра Семенова на прізвисько "Кацап" та незаконне придбання пістолета Браунінг і револьвера наган (ч.1 ст.263 КК України), з яких було скоєно зухвалий злочин.

Згідно інтерпретації силовиків, напередодні фактичної страти "Кацапа" між ним та "Львівським" пробігла "чорна кішка". Буцімто, достойникам, які на той момент входили до одного угруповання, вдалося разом прокрутити невстановлену протиправну схему, "підняти" близько 1,5 млн. дол., після чого один мільйон Семенов передав Недзельському задля подальшого розподілу поміж іншими поважними "учасниками регати".

Втім, Андрій Степанович нібито залишив гроші собі, а коли "Кацап" пообіцяв розповісти про це іншим авторитетам - у змові з невстановленою слідством особою задумав вкоротити віку "компаньйону". Семенова застрелили пізно ввечері 6 жовтня в салоні автомобіля Porsche Cayenne 5 пострілами (зокрема, в голову, черевну порожнину та стегно) на вулиці Тарасівській у Києві. Одним з його безпосередніх вбивць слідство вважає "Нєдєлю", особа другого кілера - офіційно не встановлена.

Читайте по темі: Як пов’язані "фейковий" бізнесмен Максим Кріппа та пропагандист російського світу Костянтин Малофєєв?

 qhiqqhiqquihroz

(Євгеній Калінін)

У "бородатій" справі про вбивство "Кацапа", в рамках якої Недзельського вже вдруге намагаються притягнути до відповідальності, офіційну підозру "Нєдєлє" висунули навесні 2020 року. На той момент кримінальний генерал вже залишив Україну, тож й понині перебуває в міжнародному розшуку.

При цьому, попри факт його затримання на Апеннінах навесні 2022 року та спроби домогтися екстрадиції Андрія Степановича на Батьківщину, паралельно українські силовики запустили відносно нього процедуру заочного розслідування.  У травні 2023 року обвинувальний акт відносно "Львовського" скерували до суду.

Вже у Голосіївському палаці Феміди столиці на етапі підготовчого розгляду були оголошені окремі відомості щодо "італійських пригод" одного з найвідоміших в Україні представників верхівки Олімпу кримінального світу. З них випливає, що постфактум свого затримання 28 березня 2022 року на півночі Італії наступні півроку Недзельський провів у в’язниці міста Аоста під арештом. На волю його відпустили за рішенням Туринського апеляційного суду 16 вересня 2022. Невдовзі після цього на шпальтах італійської газети La Repubblica з’явилася публікація, присвячена "екстрадиційним перспективам" Андрія Степановича.

У її тексті наводяться позиції українських силовиків та італійських адвокатів "Нєдєлі". Останні, з посиланням на широкомасштабне військове вторгнення армії РФ висловлювали побоювання, що їх поважного клієнта, у випадку доправлення на Батьківщину, можуть або вбити, або ж запроторити до "червоної" Менської колонії, де його особистий простір обмежуватиметься 4 м2.

Невідомо, чи вплинула на італійських служителів Феміди ця щемна публікація, однак 16 листопада 2022 року Касаційний суд на Апеннінах скасував рішення щодо дозволу на видачу Недзельського, відправивши матеріали його справи на новий розгляд. Очікувалося, що остаточна крапка в цьому питанні таки буде поставлена два місяці тому (23 січня 2024 року), втім наразі к публічній площині відсутні відомості щодо ухвалення вердикту в частині задоволення/відмови в екстрадиції "Львівського". Увесь цей час де-юре Андрій Степанович продовжував перебувати на території Італії, а його юридичною адресою став офіс туринського адвоката Флавіо Кампанья.

(Флавіо Кампанья)

Що ж стосується "українського захисту" "Нєдєлі", то в Голосіївському палаці Феміди його інтереси представляє вітчизняний адвокат Вадим Заворітний. На етапі підготовчого розгляду він наполягав на поверненні обвинувального акта прокурору, а 20 березня 2024 року - виступив із вступною промовою, де окреслив лінію захисту "Андрія Львовського".

Читайте по темі: У Києві вранці горів бізнес-центр

Заворітний наголосив на безпідставності обвинувачення та спробах силовиків будь-що притягнути до відповідальності Недзельського у провадженні, яке вже закривали раніше. За його словами, правоохоронці не були об’єктивними під час поточного розслідування справи про вбивство "Кацапа" та сфабрикували докази проти "Нєдєлі" на догоду його впливових опонентів в рамках спланованої спецоперації.

"В 2018 році за ініціативи третіх осіб чи політичного керівництва держави відносно Недзельського знову розпочалася активна кампанія дискредитації та кримінальної дифамації. Спочатку в ЗМІ умисно, активно та глобально створювали та розповсюджували тотожну інформацію, направлену на формування в медіа-просторі та суспільстві негативного ставлення до Недзельського. Далі (на тлі широкого розголосу в ЗМІ) в справу вступили посадовці ГСУ Нацполіції, які через дев’ять років вирішили закінчити розпочате гучне розслідування та всіма можливими способами, зокрема шляхом сторення штучних доказів, притягнути Недзельського до кримінальної відповідальності та вжити всіх заходів для того, щоб зруйнувати життя останнього, - зауважив у своєму виступі адвокат "Львівського". - Розслідування мало на меті не встановлення істини, а притягнення Недзельського до кримінальної відповідальності за порушення, які він не вчиняв. Це кримінальне переслідування було лише частиною процесу, оскільки незадовго після того, як стосовно Недзельського було складено повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри та нову підозру (що мало місце 30.03.2021 року), щодо нього рішенням РНБО від 14.05.2021 було запроваджено санкції. Недзельського переслідують руками силовиків на виконання вказівок невідомих лобістів з потужною підтримкою серед верхівки силових структур України. Намагаються всіма способами унеможливити його нормальне життя в Україні, що вочевидь комусь вкрай необхідно... Ми наголошуємо, що обвинувачення, яке базується на припущеннях та штучно створених доказах, не може бути підставою для винесення обвинувального вироку. Вважаємо недопустимим притягувати до відповідальності особу лише через те, що комусь захотілося провести гучне розслідування та переконані, що виправдувальний вирок щодо Недзельського поставить крапку у цьому абсурдному обвинуваченні мого підзахисного".

(Вадим Заворітний)

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Колишнього капітана Повітряних сил ЗСУ відправили за грати на 15 років
В Одесі підполковника ЗСУ, який збив пішохода, звільнили від кримінальної відповідальності
Колишнього інспектора ДАБІ у Кропивницькому Сидоренка звільнили від покарання за хабарництво
Ремонт зупинок громадського транспорту: Господарський суд Києва визнав недійсними два корупційні договори управління ЖКГ Полтави
Адвокату з Охтирки на Сумщині дали 2 роки умовно за виправдування агресії РФ
Рестораторку зі Львова покарали за підробку перепустки на в’їзд у пішохідну зону
У Києві спалахнула потужна пожежа у багатоповерхівці
У Києві відновили дві третини генеруючих потужностей зруйнованих унаслідок обстрілів, - КМДА
Фіцо похвалив Орбана за візити до Києва та Москви
Суд скасував штраф ТЦК, який посилався на дані з реєстру “Оберіг”, так як “Оберегу” в законі не має

Коментарі:

comments powered by Disqus