Замість звільнення — нова посада: суддя з Харкова Олена Заічко вирішила стати членкинею ВРП

Замість звільнення — нова посада: суддя з Харкова Олена Заічко вирішила стати членкинею ВРП
Замість звільнення — нова посада: суддя з Харкова Олена Заічко вирішила стати членкинею ВРП

На сайті Офісу Президента опублікували список кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя, яким дозволили взяти участь у конкурсі. Серед 18 кандидатів є суддя Харківського окружного адміністративного суду Олена Заічко.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

У розслідуванні про Олену Заічко йдеться про телефонну розмову між суддею Заічко та жінкою, на ім’я Лєна, яка згідно з записом, є її колегою. На записах, які журналісти отримали у власне розпорядження, чути, що жінки обговорюють можливість зіпсувати диск, який міститься у матеріалах справи, та шукають способи зміни «заветованого» судового рішення на протилежне.

 qhiqqkiqtdiqrxroz

Олена Заічко, суддя Харківського окружного адміністративного суду

Зрозуміти, про яку заветовану справу говорили жінки, допоміг судовий реєстр. Журналісти знайшли у ньому ухвалу — про виправлення описки за підписом Заічко О.В. Цей документ датований 14 серпня 2020 року, тобто наступним днем після розмови. Ухвалою суддя Заічко змінила початкове рішення суду від 13 серпня 2020 року: замість «відмовити», як було спочатку, — задовольнила позов. 

Досліджені журналістами документи та прослухані аудіозаписи свідчать про те, що спочатку суддя Заічко не задовольнила позов харківській підприємиці, а потім зрозуміла, що зробила щось не те і швидко переробила рішення, яким, по суті, списала їй борг у майже 7,5 мільйонів гривень.

Це  стало причиною відкриття дисциплінарної скарги на Заічко у Вищій раді правосуддя. Якщо там побачать порушення у діях судді, то її можуть звільнити.

Відбором кандидатів на посаду членів ВРП займається спеціальний орган — Етична рада. Там вважають, що кандидати мають відповідати критеріям професійної етики та доброчесності. Вони мають бути незалежними, чесними, неупередженими, непідкупними, сумлінними та повинні демонструвати бездоганну поведінку в професійній діяльності та особистому житті. Також кандидати повинні мати законне джерело походження майна та рівня свого життя та членів родини. 

Попри інформацію ЗМІ та відкриту дисциплінарну справу, Етична рада вважає Заічко «такою, що відповідає критеріям професійної етики та доброчесності для зайняття посади члена Вищої ради правосуддя». Її допустили до участі в конкурсі на посаду члена ВРП. Якщо вона пройде усі етапи конкурсу, то може стати членкинею ВРП.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus