Керівнику херсонського інтернату оголосили підозру за депортацію до Криму 54 підопічних

Керівнику херсонського інтернату оголосили підозру за депортацію до Криму 54 підопічних
Керівнику херсонського інтернату оголосили підозру за депортацію до Криму 54 підопічних

Поліція повідомила підозру Борису Шутікову, ексдиректору комунального закладу «Херсонський психоневрологічний будинок-інтернат» у місті Херсон смт. Комишани. 

Про це йдеться у тексті підозри

В інтернаті були  умови для тимчасового чи постійно проживання осіб з інтелектуальними чи психологічними порушеннями, які потребують стороннього догляду.

На 24 лютого 2022 року в закладі перебували 394 жінки. 

За версією слідства, під час окупації, з липня по кінець жовтня 2022 року, директор закладу активно допомагав окупаційній адміністрації і державі-агресору. 

Читайте по темі: Мешканку Херсонської області за роботу на незаконному референдумі увʼязнили на 7 років

1 липня 2022 року окупанти створили на базі інтернату власну «державну бюджетну установу» і Шутіков добровільно її очолив. 

В один із днів на початку липня 2022-го Шутіков зібрав підлеглих в актовій залі і оголосив, що український будинок-інтернат ліквідується, повідомив, що він особисто вирішив співпрацювати з окупантами і закликав інших послідувати його прикладу. Він пообіцяв  високі зарплати в рублях і те, що працівники не будуть нести відповідальності за такі дії. Частина присутніх погодилася і були прийняті на роботу до створеної окупантами установи. 

У вересні 2022 року Шутіков впустив російських солдатів на територію інтернату з метою проведення референдуму серед дієздатних і недієздатних підопічних щодо входження Херсонської області до складу РФ. 

Незадовго перед звільненням міста, не раніше 21 жовтня 2022 року Шутіков у змові з росіянами організував примусове вивезення 54 жінок із психічними та інтелектуальними розладами до тимчасово окупованого Криму.

Підопічним на той момент нічого не загрожувало, ця територія не обстрілювалася і бойові дії поблизу не велися. Але Шутіков, начебто, діяв із метою здобуття прихильності окупаційного влади. Він наказав відібрати жінок, які можуть самостійно пересуватися і обслуговувати себе. Так було відібрано 54 жінки, з яких 8 — недієздатні. Потерпілі за станом здоровʼя не повністю  розуміли, що відбувається. У супроводі озброєних солдатів їх посадили в автобуси. Крім того,  ввели в оману, кажучи, що це буде нетривала поїздка на відпочинок до Криму. Родичів та законних опікунів окупаційна адміністрація про вивезення жінок взагалі не повідомила. 

За даними слідства, жінок помістили до Красногвардійського психоневрологічного інтернату, що в селі Некрасове, Красногвардійського (Курманського) району АР Крим.

У листопаді 2022 року Херсон звільнили Збройні сили України і Шутіков із росіянами втік на правобережну частину Херсонщини, на окуповану територію. 

На сьогодні місце перебування 54 підопічних інтернату невстановлене.  

Шутіков заочно підозрюється у пособництві окупаційній адміністрації і державі-агресору (ч.1 ст.111-2 ККУ) і в порушенні законів та звичаїв війни (ч.1 ст.438 ККУ). Йдеться про те, що Шутікову змові з російською армією і окупаційною владою перемістив цивільних осіб без їхньої згоди із застосуванням примусу та повідомляючи неправдиву інформацію. 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus