МАГАТЕ вимагає від окупантів повної "холодної зупинки" ЗАЕС

МАГАТЕ вимагає від окупантів повної "холодної зупинки" ЗАЕС
МАГАТЕ вимагає від окупантів повної "холодної зупинки" ЗАЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) наполягає, щоб всі шість енергоблоків Запорізької атомної електростанції, яка перебуває під контролем російських окупантів, були у стані "холодного зупину". 

Про це заявив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі за результатами зустрічі з главою "Росатому" Олексієм Ліхачовим, передає "Інтерфакс-Україна".

"З огляду на ці складні та безпрецедентні обставини — коли найбільша АЕС у Європі перебуває в зоні бойових дій — є розуміння того, що її шість реакторів мають поки що залишатися в режимі "холодного зупину", — зазначив Гроссі.

За його словами, навіть за умови збереження "холодного зупину" всіх шести реакторів безпека станції залишається надзвичайно крихкою, а будь-якому рішенню щодо повторного запуску реакторів ЗАЕС має передувати ретельна й детальна перевірка всіх експлуатаційних і нормативних аспектів, що стосуються ядерної та радіаційної безпеки.

Водночас МАГАТЕ повідомило, що два реакторні блоки Рівненської АЕС успішно відновили роботу після перевантаження палива й технічного обслуговування, успішно завершених достроково. За його інформацією, зараз на Рівненській АЕС працюють три енергоблоки, а четвертий реактор готують до зупинки на плановий ремонт. Також триває плановий ремонт на одному з блоків Південноукраїнської АЕС.

Нагадаємо, усі шість реакторів ЗАЕС із квітня 2024 року перебувають у стані "холодного зупину".

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus