Греція може зірвати передачу Україні винищувачів Mirage 2000

Греція може зірвати передачу Україні винищувачів Mirage 2000
Греція може зірвати передачу Україні винищувачів Mirage 2000

Греція може зірвати створення "коаліції винищувачів Mirage 2000", які мали б передати Україні.

Тривожну заяву зробив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс в інтерв’ю для Bloomberg TV.

"Ми уже допомагали Україні, передаючи надлишок свого озброєння; однак коли мова про літаки, то це зовсім інша ліга, і ми не там", – сказав він, коментуючи можливість передачі грецьких Mirage 2000.

Як пише військово-аналітичний портал Defense Express, Греція є одним з головних операторів цих літаків, тоді як у самої Франції їх лишилося не так вже й багато. Тож без Греції поставка Україні Mirage 2000 може стати проблемною.

Аналітики зауважують, що навесні цього року Греція анонсувала плани позбутися принаймні частини своїх Mirage 2000. Тож ця заява Міцотакіса може бути спробою "виторгувати" у Франції винищувачі наступного покоління – Rafale - в обмін на поставки "Міражів" Україні.

Читайте по темі: Незмінна підтримка України продовжиться: Кулеба поговорив з новим главою МЗС Британії

"Незалежно від реальних мотивів заяви прем’єр-міністра Греції, для нас це все рівно означає не надто сприятливі перспективи. А саме – що і поставка Mirage 2000 для ЗСУ може розтягнутись на неозначений період, як це уже вийшло в історії з F-16", – пише Defense Express.

Коаліція Mirage 2000

Минулого тижня Еммануель Макрон анонсував поставку Україні неназваної кількості винищувачів Mirage 2000 до кінця року.

Пізніше і сам Макрон, і його підлеглі кілька разів відмовилися назвати кількість літаків, які будуть передані Україні. Як підрахували французькі ЗМІ, якщо армія Франції хоче залишити у себе хоча б один підрозділ Mirage 2000, то передати вдастся максимум 6 літаків. Щоб передати більше, доведеться домовлятися з іншими країнами, які мають ці літаки на озброєнні.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus