Під час облоги Маріуполя рашисти навмисно морили голодом мешканців міста

Під час облоги Маріуполя рашисти навмисно морили голодом мешканців міста
Під час облоги Маріуполя рашисти навмисно морили голодом мешканців міста

Юристи міжнародної правничої організації Global Rights Compliance (GRC) звернулися до Міжнарожного кримінального суду із поданням, в якому йдеться про те, що керівництво РФ свідомо створило в українському місті умови, що призвели до голоду і смерті тисяч людей.

Голод був частиною продуманої Росією тактики захоплення Маріуполя. Згідно з новим аналізом, поданим правозахисниками до Міжнародного кримінального суду, це можна вважати воєнним злочином, про це пише британське видання The Guardian.

Все було сплановано

Під час 85-денної облоги Маріуполя навесні 2022 року загинуло щонайменше 22 тисячі людей — через обстріли, відсутність їжі, води, доступу до медицини, опалення та електрики. Автори подання хотіли дослідити, чи існував у діях російських військових “ширший наратив”, чи навмисно окупанти позбавили цивільних усього необхідного для життя.

Юристи дійшли висновку що російський напад складався з чотирьох етапів. Спочатку військові РФ атакували цивільну інфраструктуру, що призвело до припинення постачання електроенергії, опалення та води. Потім людям було відмовлено в гуманітарній евакуації. Тих, хто намагався виїхати, атакували. На третьому етапі армія РФ цілила по залишках критичної інфраструктури, обстрілювала пункти видачі гуманітарної допомоги та місця, де була питна вода.

“Нарешті, на четвертому етапі Росія здійснила стратегічні атаки, щоб знищити або захопити будь-які об’єкти інфраструктури, що залишилися”, — заявила Катріона Мердок, партнер Global Rights Compliance.

Читайте по темі: Президент нагородив 739 військових, 14 із них - посмертно

За її словами, такі поетапні дії свідчать, що Росія планувала захопити прифронтове місто без жалю до цивільного населення Маріуполя.

За Римським статутом “умисне використання голодування цивільного населення як методу ведення війни шляхом позбавлення його предметів, необхідних для виживання” є воєнним злочином.

Приблизно 90% закладів охорони здоров’я та житлових будинків у місті було зруйновано або пошкоджено під час облоги, а пункти роздачі їжі та маршрути гуманітарної евакуації були розбомблені, йдеться в поданні.

Люди готують їжу у дворі в обложеному південному порту Маріуполя, Україна, 23 березня 2022 року. Фото: Олександр Єрмоченко / Reuters qhiquqidekidzqroz

Юристи Global Rights Compliance покладають відповідальність за загибель тисяч мирних жителів на владну верхівку РФ. “Винним є Володимир Путін, — заявила Катріона Мердок, — і російське військове керівництво”.

Голод та позбавлення цивільних людей умов, необхідних для життя, вважаються воєнними злочинами, але це залишається відносно новою сферою міжнародного права, і досі жоден підозрюваний злочинець не був притягнутий до відповідальності саме за це, зазначають журналісти The Guardian.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Політика США щодо ударів углиб Росії поки залишається без змін - Держдеп
Росіяни підірвали ствол шахти у 115 метрів і роблять накати: військовий ЗСУ про ситуацію під Вугледаром
На Харківщині затримали брата і сестру, які коригували удари РФ
”Росія - непереможна”: президент Казахстану Токаєв погрожував заходу під час зустрічі з Шольцом
Бійці ГУР вдарили по російській базі безпілотників у Сирії, - ЗМІ
Росія адаптує тактику авіаударів для знищення енергосистеми України, зима може стати переламною, – Politico
"Давали їсти по дві-три хвилини": Військовий розповів про катування в російському полоні
У Мережі показали, як на Курщині українські десантники нищать ворожу техніку
У Бєлгороді ліквідували російського пропагандиста «Краба», - ГУР
Російська пропаганда використовує другий замах на Трампа проти України – ЦПД

Коментарі:

comments powered by Disqus