Львівський Суд ухвалив повернути понад $350 тисяч з домівки кримінального авторитета "Потапа", які охрестили злодійським общаком "Поліка" та "Рамаза"

Львівський Суд ухвалив повернути понад $350 тисяч з домівки кримінального авторитета "Потапа", які охрестили злодійським общаком "Поліка" та "Рамаза"
Львівський Суд ухвалив повернути понад $350 тисяч з домівки кримінального авторитета "Потапа", які охрестили злодійським общаком "Поліка" та "Рамаза"

Залізничний районний суд міста Львова визнав доведеною провину в примушуванні до виконання цивільно-правових зобов’язань (ч.1 ст.355 КК України) з боку працевлаштованого робітником фермерського господарства "Нагорянка" 50-річного львів’янина Івана Дем’янця, який вважається так званим смотрящим по "місту Лева" з боку криміналітету, засудивши авторитета до 1 року та 8 місяців обмеження волі.

Відповідний вирок навесні поточного року постановила служитель Феміди Іванна Іванюк.

Одночасно із цим суддя із застосуванням ч.1 і ч.5 ст.72 КК України зарахувала "Потапу" один день попереднього ув’язнення за дві доби обмеження волі, та постановила негайно звільнити достойника з-під варти прямо в палаці правосуддя.

Дем’янця, що вже мав у своєму бекграунді проблеми із законом (за його плечима - судимість за бандитизм, розбій та шахрайство), силовики "спакували" на терасі кафе "Рафінад Піпл" та кинули за грати у червні 2023 року за підозрою у вимаганні (ч.4 ст.189 КК України).

У диспозиції слідства, йшлося про блокування діяльності угруповання, яке займалося рекетом на Львівщині. Івану Дмитровичу закидали візію ватажка відповідного ОЗУ та кваліфікували його дії крізь призму буцімто щомісячного вимагання 2 тис. дол. в рахунок сплати "вигаданих боргів" з військовослужбовця Віталія Булавки.

Читайте по темі: Апеляційний суд залишив Тищенка під цілодобовим домашнім арештом

 eiqrxieridqtroz

("Потап" під час затримання влітку 2023 року)

Тоді ж силовики звітували про виявлення постфактум "пакування" "Потапа" в одному з помешкань 350 тис. дол., які охрестили так званим "злодійським общаком" кримінальних генералів Полікарпе Джанелідзе ("Полік") та Рамаза Цикорідзе ("Рамаз Багдатський").

(Рамаз Цикорідзе та Полікарпе Джанелідзе)

Тим не менш, у тексті вироку Дем’янцю немає жодної згадки щодо буцімто кримінального походження відповідних коштів. Навпаки, наявна характерна відсилка: повернути вилучені в процесі розслідування грошові кошти в розмірі 242,2 дол., 58,7 тис. євро, понад 27 тис. польських злотих та ще майже 35 тис. дол. "власнику (законному володільцю)".

Що ж стосується обставин перекваліфікації справи "Потапа", то під час судового допиту останній повідомив: мовляв, у 2021 році через спільних знайомих розпочав спілкування з потерпілим Булавкою. Останній на той момент займався перевезенням на територію України автівок "під замовлення та розмитнення". Восени 2022 року, якщо вірити Дем’янцю, до нього почали надходити скарги на "ділера" в частині невиконання ним взятих зобов’язань, а також - чималих боргів "перевізника" перед "клієнтами".

В інтерпретації кримінального авторитета, у вирішенні цих питань було вироблено "дорожню карту". З одного боку сам Булавка (що в суді визнав наявність в нього боргів на загальну суму в 200 тис. дол.) зобов’язався частинами розрахувуватися з своїми контрагентами за рахунок коштів, які отримував після мобілізації до лав ЗСУ. З іншого - "автоділеру" начебто обіцяла допомагати фінансового його мати, що мешкає в Італії.

Не виключено, що "закрити" цю ситуацію, попри здійснення окремих (незначних, з урахуванням загальної ваги "проблеми") траншів Віталій Булавка, не зміг. У квітні 2023 року він "змінив правила гри" та офіційно звернувся до СБУ про рекет. Силовики видали "потерпілому боржнику" 40 тис. грн., під час отримання яких в середині червня минулого року було затримано "Потапа".

Читайте по темі: Суд покарав двох львів’ян, які намагалися пограбувати зруйнований вибухом будинок

Дем’янець під час допиту наголошував: він лише допомагав своєму знайомому "повернути своє", та лише виключно через провокативну лінію поведінки Булавки (що "постійно скасовував зустрічі, змінював попередньо обумовлені строки") "міг бути грубим, образити його та застосовувати погрози неконкретизованого характеру". При цьому, смотрящий за Львовом нібито "не мав наміру заподіяти потерпілому жодної шкоди, а хотів лише допомогти товаришу повернути гроші". З урахуванням цього "Потап" заявив клопотання про перекваліфікацію його дій та висловив прохання суворо не карати.

Суддя Іванюк, дослідивши докази по справі, пристала на відповідну пропозицію. З урахуванням цього, кваліфікацію дій Івана Дем’янця пом’якшили, а сам він: після понад десяти місяців ув’язнення - опинився на волі. З матеріалів порталу "Судова влада" випливає: наразі прокуратура оскаржує відповідний вирок.

detective-info

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus