За гімн України і повітряні кульки українку в Москві засудили до 12 років

За гімн України і повітряні кульки українку в Москві засудили до 12 років
За гімн України і повітряні кульки українку в Москві засудили до 12 років

2-й Західний окружний військовий суд у Москві засудив громадянку України Христину Любашенко до 12 років позбавлення волі, визнавши винною у поширенні "фейків" про російську армію та "участь у терористичній організації".

Про це пише Медіазона.

Зазначається, що вирок пов’язаний із двома акціями 8 травня 2023 року. Любашенко, за версією слідства, спочатку поставила на вікно орендованої квартири в підмосковному місті Долгопрудному колонки і голосно включила запис з антивоєнною промовою та гімном України (це кваліфікували як поширення фейків). Пізніше на Воробйових горах у Москві вона запустила повітряні кульки з біло-синьо-білим прапором. Після цього її було затримано. 

Запуск кульок слідство визнало ознакою участі в терористичній організації (біло-синьо-білий прапор, крім іншого, є символом визнаного владою РФ терористичним легіону "Свобода Росії", який воює на боці України).

Українка Кристина Любашенко раніше жила в Києві з хворою на онкологію матір’ю, дідусем із деменцією та двома доньками. Після 24 лютого 2022 року сім’я переїхала до Швейцарії та отримала там притулок. Грошей на життя не вистачало. Кристина познайомилась із сусідом Віталієм Юрченком, який "видавав себе за біженця з України". Спочатку він давав у борг, а потім попросив українку за гроші поїхати у Москву, і провести там мирну акцію - запустили в небо блакитно-жовті повітряні кулі. Потім додалися інші вимоги, а коли Любашенко відмовилася брати участь в акції, їй стали погрожувати.

За словами адвокатки, листування, під час якого Юрченко шантажував жінку долею її дітей, є в матеріалах справи. Адвокатка також звернула увагу на те, що співробітники російських правоохоронних органів, які затримали Любашенко, заздалегідь мали інформацію про підготовку її акції з кульками, хоча вона нікому про неї не повідомляла.

Читайте по темі: У Фінляндії вперше визнали, що навчали українських військових на своїй території

Адвокат просила суд закрити справу через відсутність ознак складу злочину. Своєю чергою, прокурор наполягав на 15-річному терміні.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Ексголова слідчого управління ГПУ Щербина засуджений до 6 років позбавлення волі у справі про хабар
В Росії тортурами вибили з мелітопольця "зізнання" і посадили на 14 років
Іспанський суд вперше застосував закон про амністію для сепаратистських активістів
Митрополит УПЦ МП Іонафан, якого обміняли на військовополонених ЗСУ, отримав орден від Гундяєва
На Тищенка надягли електронний браслет, - прокуратура
У Мережі з’явилося відео на якому Микола Тищенко сидить у ресторані, замість домашнього арешту
У Києві до 9 років засуджено чоловіка, який через балкон потрапив у квартиру та ножем погрожував дівчині
Заробили на ухилянтах понад 6 мільйонів: на Тернопільщині судитимуть 4 організаторів
Ексзаступника секретаря РНБО Гладковського ВАКС судитиме заочно
Печерський суд почав обирати запобіжний захід Тищенку

Коментарі:

comments powered by Disqus