Безпекові ініціативи Європейського Союзу можуть призвести до краху НАТО, - The Telegraph

Безпекові ініціативи Європейського Союзу можуть призвести до краху НАТО, - The Telegraph
Безпекові ініціативи Європейського Союзу можуть призвести до краху НАТО, - The Telegraph

Одержимість Брюсселя "стратегічною автономією" у питаннях безпеки й оборони може виявитися згубною.

Про це у колонці для The Telegraph пише колишній міністр оборони Великої Британії Ліам Фокс.

"Наступним рубежем федералістського проєкту ЄС є отримання контролю над тим, що робить держави суверенними – оборона. У Брюсселі точаться дебати щодо того, як цього досягти. Чи передадуть країни-члени ЄС свої сили під контроль командування ЄС? Або Брюссель може диктувати, які галузі оборонної промисловості розташовані в межах ЄС, тим самим роблячи всіх членів залежними один від одного та від центру", - стверджує британський військовий.

На його думку, внаслідок компромісів у політиці може "виникнути заплутана модель "оборонного союзу" ЄС, достатньо реальна, щоб підірвати європейську безпеку, але недостатньо потужна, щоб захистити її".

Оборонний проєкт ЄС може підірвати безпеку НАТО

Читайте по темі: Чорногорія відкрила шлях до завершення переговорів про вступ до ЄС, - Мішель

За його словами, оборонний проєкт ЄС ризикує підірвати колективну безпеку трьома способами: перше – це гроші, адже занадто мало європейських членів НАТО зараз беруть на себе зобов’язання щодо 2% ВВП у свої оборонні бюджети, при цьому 80% витрат НАТО на оборону припадає на країни Альянсу, які не входять до ЄС.

"Другий ризик – це дублювання організації. Зацикленість Брюсселя на процесах і політичних аспектах оборони створила лабіринт оборонних ініціатив ЄС, програм і абревіатур. Створення організацій ЄС є зайвим, коли НАТО та національні системи вже існують. Третій ризик – політична слабкість ЄС. ... Оборонні ініціативи ЄС не в першу чергу доповнюватимуть можливості НАТО, а втягуватимуть їх у внутрішній боротьбі та вето з боку брюссельської бюрократії, яка відповідатиме за відправку чоловіків і жінок до бойових дій, але принципово не матиме будь-якої відповідальності", - резюмує Фокс.

Британський політик підкреслив, що незалежність Британії "дозволила нам постійно рухатися швидше та далі в озброєнні України, надаючи танки, коли ніхто інший не робив цього, і дозволяючи нашим союзникам завдавати ударів по цілях усередині Росії, поки наші союзники вагаються, а потім наслідують їхній приклад".

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus