Митрополит УПЦ МП Іонафан, якому присудили 5 років вʼязниці, відмовився обмінюватися до Росії

Митрополит УПЦ МП Іонафан, якому присудили 5 років вʼязниці, відмовився обмінюватися до Росії
Митрополит УПЦ МП Іонафан, якому присудили 5 років вʼязниці, відмовився обмінюватися до Росії

Вінницький апеляційний суд відмовив прокурору в клопотанні про скасування запобіжного заходу у звʼязку з прийняттям уповноваженим органом рішення про передачу обвинуваченого для обміну як військовополоненого.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу від 12 червня.

Йдеться про 74-річного митрополита Тульчинського УПЦ МП Іонафана. У миру він відомий як Анатолій Єлецьких, є уродженцем РФ. Указом президента України українське громадянство Єлецьких припинено і він вважається громадянином Росії.

У серпні 2023 року суд першої інстанції засудив Єлецьких до 5 років увʼязнення із конфіскацією майна за низку злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Захист митрополита оскаржив вирок і до його вступу в законну силу обвинуваченому обрали запобіжний захід у виді домашнього арешту в нічну пору доби.

Читайте по темі: Апеляційний суд залишив Тищенка під цілодобовим домашнім арештом

7 квітня 2024-го до прокуратури надійшло повідомлення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, відповідно до якого російська сторона запитує обвинуваченого Єлецьких до обміну як військовополоненого. 10 квітня Єлецьких дав добровільну згоду на такий обмін.

10 червня до Офісу Генерального прокурора з Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими надійшов лист та витяг з протоколу щодо затвердження списку для передачі військовополонених ворогів та звільнення оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора. У списку військовополонених ворогів, стосовно яких прийнято рішення про обмін, значився Єлецьких.

Але в засіданні 12 червня захист заперечив щодо клопотання прокурора, кажучи, що Єлецьких не має статусу військовополоненого, є діючим митрополитом і повноваження свої не складав. Письмова згода на обмін, начебто, була відібрана в той час, коли Єлецьких перебував на лікуванні в кардіоцентрі. Крім того, Єлецьких свою вину не визнає і хоче далі працювати на благо України.

Обвинувачений підтримав позицію свого захисника і додав, що вину не визнає і тому просив розглянути апеляційні скарги адвокатів, подані в його інтересах. Заперечив щодо клопотання прокурора про передачу його російській стороні як військовополоненого, оскільки таким не є. На запитання суду пояснив, що заяву від 10.04.2024 він підписував власноручно, проте станом на сьогодні він заперечує щодо його передачі РФ.

Нагадаємо, що у жовтні 2022 року за місцем проживання Єлецьких і в канцелярії Тульчинської єпархії при обшуку були знайдені проросійські матеріали. 

У кімнаті канцелярії, в тумбочці за робочим столом, біля чобіт було виявлено та вилучено листівки з текстами російською мовою: «Власті Росії» із зображенням прапора РФ в кількості 12 штук; «Молитва за президента Росії» в кількості 12 штук; «Указ президента Росії про приєднання АР Крим до РФ» із зображеннями карти України, де АР Крим відмічено територією РФ в кількості 11 штук; «Донбас — Росія» з друкованим текстом в кількості 8 штук; «Історія АР Криму з древніх часів», де півострів зазначається територією РФ, в кількості 11 штук, а також ксерокопії листів московського патріарха від 06.10.2022 з вимогою молитися за президента РФ в кількості 5 штук. Вважалося, що ці листівки Єлецьких мав поширити у середовищі духовенства та кліру.

Митрополит та інші представники єпархії заперечували причетність до цих листівок, кажучи, що працівники Служби безпеки України їх підкинули. 

У компʼютері та мобільному телефоні Єлецьких також знайшли численні матеріали, в яких прославлявся «русский мир», «русский воин», глорифікувалися російські військові та представники терористичних організацій Л/ДНР.

Крім того,  у січні 2022 року на офіційному веб-сайті митрополита Тульчинського та Брацлавського УПЦ МП була розміщена стаття російською мовою з ознаками посягання на територіальну цілісність України, шовіністичних, сепаратистських ідей та розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

Єлецьких не заперечував, що антиукраїнську статтю для сайту єпархії написав він. Але вважає, що його стаття є духовною полемікою і до політики жодного відношення не має. Злочину в таких діях він не вбачає, але через деякий час дав вказівку видалити статтю.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus